Çözüm DPTF'yi kaldırarak EDP/Power Throttling sorunları

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
9
Daha fazla  
Herkese merhaba. Bugün yine birçok kişinin bilmediğini düşündüğüm bir şeyden bahsedeceğim.

Öncelikle DPTF nedir?
Intel® tarafından Güç ve Termal yönetim için donanım ve yazılım seviyesinde geliştirilen bir teknolojidir. Açılımı ise, Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework (Intel® DPTF)'dir.

Düşük sıcaklıklarda bile CPU frekansınız yük altında düşüyorsa, muhtemelen güç/akım daralması yaşıyorsunuzdur. Çoğu zaman, bunu güç sınırlarını devre dışı bırakarak veya yükselterek çözebilirsiniz ve DPTF'yi açıkça devre dışı bırakmak gerekli değildir. Ancak bazen, güç sınırını sizin adınıza dinamik olarak ayarlamaya çalışan Intel'in Dinamik Platformunu ve Termal Çerçevesini devre dışı bırakmanız gerekir.

DPTF sebepli sisteminizde birtakım yavaşlatmalar olabilir. Özellikle laptop kullanıcılarının yaşadığı bir sorundur. DPTF;
Akımsal Daralma (İşlemciniz TDP'sinin üstünde bir Watt çekmeye kalktığında DPTF bunu engelleyebilir.)
Power Limit (İşlemcinizin 2. Güç Limitlerini (MMIO) kontrol edebilir.
Daha detaylı görün diye:
1641641004284.png

Şurada görmüş olduğunuz ayarlamalar dahilinde sisteminize müdahale edip yavaşlamasına sebep olabiliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın BIOS menüsünde DPTF'yi devre dışı bırakma seçeneği olabilir. Değilse:
Uzaktan incelemek isteyenler için: GitHub - Brad331/NoDPTF: Registry file to prevent self-reinstallation of Intel DPTF
İlgili .reg dosyasını sisteminizin yapısına katın. Çalıştırmanız yeterli. Zaten dosyanın üstüne tıkladığınızda kurulumsal süreç başlıyor.

Sıkıştırılmış dosya içindeki .reg dosyasını uyguladıktan sonra Aygıt Yöneticisi üzerinden:
İsmi "Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework" ile başlayan tüm sürücülerini kaldırın.
Kaldırma esnasında Yazılımı da silinsin mi? diye bir seçenek çıkıyor. O kutuyu da tiklemeyi unutmayın.
Sürücülerimizi kaldırdıktan sonra ilk sistemi yeniden başlatın. Ardından da bir tamamen kapatın ve açın. Muhtemelen bir daha devreye girmeyecektir. Ancak yine de DPTF'nin sistem verileri durduğu için güç limiti ayarları etkin olacaktır. Onları da ThrottleStop'un FIVR sekmesinde "Disable and Lock Turbo Power Limits" kutusunu tikleyerek son olarak DPTF'den tamamen kurtulabilirsiniz.

Kolay gelsin. İyi günler.

Bende hem short PL, Long PL ayrıca EDP other var nasıl düzeltebilirim ?
Resmini attım hatta.
@erengore lütfen hocam çözemedim ben bu sorunu.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    62,1 KB · Görüntüleme: 401
Son düzenleme:
Bende hem short PL, Long PL ayrıca EDP other var nasıl düzeltebilirim ?
Resmini attım hatta.
Merhaba öncelikle bu konudaki ayarları yapın. Çift PL'ler mantıklı değil. DPTF müdahalesi var gibi görünüyor. Garantiye alalım işimizi.

Sonrası için de FIVR ve TPL sekmelerinizin ekran görüntüsünü atın. Çekilen Watt'dan yola çıkarsak sistem daha soğuk olmalı. UV güzel olabilir şansımızı deneriz. Bu arada o frekans için işlemcinin voltajı fazla. UV umarım yapmamıza izin verir.

Youtubedan video açık iki tane onlar şimdi biraz yoruyor.
Attım fotoğrafları.
Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework
Bunu aygıt yöneticisinde bulamadım hangi kısımda tam olarak bir de türkçe mi yazar yoksa bu şekilde mi ?
Aygıt yöneticisi fotoğrafları bunlar da.

Dosya Ekleri

• Aadsız.png
    Aadsız.png
    315,8 KB · Görüntüleme: 400
  • Adsaız.png
    Adsaız.png
    144,1 KB · Görüntüleme: 273
  • aaaAdsız.png
    aaaAdsız.png
    79,4 KB · Görüntüleme: 232
  • Adsasdız.png
    Adsasdız.png
    77,4 KB · Görüntüleme: 166
Son düzenleme:
Attım fotoğrafları.

Bunu aygıt yöneticisinde bulamadım hangi kısımda tam olarak bir de türkçe mi yazar yoksa bu şekilde mi ?
Sisteminizde DPTF yok sanırsam.

Birazdan tekrardan dönüş yapacağım. İu an bir işim var.
Attım fotoğrafları.

Non-Turbo Ratio'yu 1 ayarlayın, Lock'layın. Apply'a basın.

Thermal Velocity Boost'u tikleyin. Apply'a basın.

V-Max Stress'in tikini kaldırın. Apply'a basın.

TPL sekmesinde 1.Güç limitlerini sanırım siz kilitlemişsiniz. Değil mi? Çünkü güç limitlerinizde fena sorun var. Düzeltmek için ilk kilidi kaldırmalıyız.

Size tavsiyem ThrottleStop.ini dosyasını silin ve sistemi tümden kapatın. Ardından yeniden açın. FIVR sekmesinde hem benim bahsettiklerim hem sizin yaptığınız ayarları yapın. TPL sekmesine beraber geçelim.
Bu arada tüm birimlerin IccMax değerini maksimuma çıkartın.

Son düzenleme:
Dediklerinizi yaptım bu arada TPL'deki power limit control kısmı şuanda disable power limit control seçeneği işaretli.
Ayrıca oyunlarda %50 lik kullanımda bile 90 dereceleri görüyor undervolt nasıl yapabilim? mV değeri -125'te halbuki.
Son olarak da işlemlerin çalışması için turn on demem mi lazım ? Alttayken kırmızı mı gözükecek yoksa yeşil işaretli mi ?

Dediklerinizi yaptım bu arada TPL'deki power limit control kısmı şuanda disable power limit control seçeneği işaretli.
Ayrıca oyunlarda %50 lik kullanımda bile 90 dereceleri görüyor undervolt nasıl yapabilim? mV değeri -125'te halbuki.
Son olarak da işlemlerin çalışması için turn on demem mi lazım ? Alttayken kırmızı mı gözükecek yoksa yeşil işaretli mi ?
Turn On butonu pek etkili değil. Kırmızı yada yeşil olması da pek bir şey değiştirmiyor. Turn Off yazıyor olup kırmızı yanarsa daha şık bence.

FIVR ve TPL sekmelerinin son halini atar mısınız?

Ek olarak limit kısmını da attım bu arada youtube da iki video açık sadece başka hiçbir uygulama açık değil sıcaklıklar böyle. Bu arada çalışırken uygulama kırmızı turn off da iken yeşil gözüküyor.
Laptop şuan soğuk hava üflerken de soğuk üflüyor ama 40 derece falan dediğim gibi edge'dan iki tane video açık normal herhalde sıcaklıklar. Oyun oynarken 90'ları görmesi beni sinir ediyor %50 kullanımda olsa bile.

Dosya Ekleri

• aadsda.png
    aadsda.png
    1,9 MB · Görüntüleme: 165
  • aasd.png
    aasd.png
    217,5 KB · Görüntüleme: 141
  • Adsız.png
    Adsız.png
    391 KB · Görüntüleme: 309
Ek olarak limit kısmını da attım bu arada youtube da iki video açık sadece başka hiçbir uygulama açık değil sıcaklıklar böyle. Bu arada çalışırken uygulama kırmızı turn off da iken yeşil gözüküyor.
Laptop şuan soğuk hava üflerken de soğuk üflüyor ama 40 derece falan dediğim gibi edge'dan iki tane video açık normal herhalde sıcaklıklar. Oyun oynarken 90'ları görmesi beni sinir ediyor %50 kullanımda olsa bile.
Hocam UV'de -125 üstünü hiç denediniz mi?

Macununuz ve soğutmanız kalitesiz olabilir yada belki kontrol merkezi varsa orada kötü ayarlanmış olabilir. Sıcaklıkları kontrol edersek ekstra işlemci ayarlamaları yapabiliriz.

Hocam UV'de -125 üstünü hiç denediniz mi?

Macununuz ve soğutmanız kalitesiz olabilir yada belki kontrol merkezi varsa orada kötü ayarlanmış olabilir. Sıcaklıkları kontrol edersek ekstra işlemci ayarlamaları yapabiliriz.
-200 denedim Throttlestop'ta ts bench'de hata 1 error 2 error ... 21 error sürekli error sayısı artınca durdurdum -175'te olmuyor. Oyunlarda bir mavi ekran olur mu yoksa tsbench'ten geçtiyse oyunlarda bir sıkıntı çıkarmaz mı ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı