DRAM Calculator ile RAM OC yapma

DRAM Calculator ile test edeceğim ama aklımda sorular var.

1- R3 3100 maksimum 3200 MHz destekliyor, RAM 3200 MHz'den fazla olursa performansa etkisi olur mu? Eğer olmuyorsa CL değerini düşürerek performansa etki etmesi sağlanabilir mi?
2- Son değerle karşılaştırmak için DRAM Calculator'da MEMbench testini ilk başta XMP açık olarak mı test etmeliyim?
3- RAM OC'nin anakarta bir zararı olur mu?
4- 1usmus'un Ryzen Tuner uygulamasını kullanmıştım ve işlemcinin silikonuna tek atmıştı, verdiği değerleri girince tam stabil oluyordu. Bu uygulaması da iyi mi?

RAM: G.Skill F4-3200C16S-8GVKB
Anakart: MSI B450M-A Pro Max

Belki tecrübeniz/bilginiz vardır diye sizi etiketledim.
@Jotariel @246941

Oluyor lakin oyunda çok hissedemezsin hatta hissetmezsin desek yeri. İşlemciyi 4.325 GHZ yapar isen yada yapmasan da olur RAM'i de 3600 MHz yapsan CL16 68-70 arası NS değeri alırsın buda AMD'nin önerdiği değer.

images - 2021-03-13T182716.007.jpeg

1- R3 3100 maksimum 3200 MHz destekliyor, RAM 3200 MHz'den fazla olursa performansa etkisi olur mu? Eğer olmuyorsa CL değerini düşürerek performansa etki etmesi sağlanabilir mi?
Performans artışı yaşanacaktır. Hem MHz yükseltebilir hem de CL değeri düşürebilirsiniz tabii RAM'iniz buna elverişliyse.
2- Son değerle karşılaştırmak için DRAM Calculator'da MEMbench testini ilk başta XMP açık olarak mı test etmeliyim?
Evet, oyun testleri de yapabilirsiniz.
3- RAM OC'nin anakarta bir zararı olur mu?
Sorun olmaz.
4- 1usmus'un Ryzen Tuner uygulamasını kullanmıştım ve işlemcinin silikonuna tek atmıştı, verdiği değerleri girince tam stabil oluyordu. Bu uygulaması da iyi mi?
İşlemci silikonu burada önemli değil. Uygulama iyidir.
Oluyor lakin oyunda çok hissedemezsin hatta hissetmezsin desek yeri.
Düzgün değerler ile gözle görülür bir artış söz konusu.

Performans artışı yaşanacaktır. Hem MHz yükseltebilir hem de CL değeri düşürebilirsiniz tabii RAM'iniz buna elverişliyse.

Evet, oyun testleri de yapabilirsiniz.

Sorun olmaz.

İşlemci silikonu burada önemli değil. Uygulama iyidir.

Düzgün değerler ile gözle görülür bir artış söz konusu.
Uygulama ile test ettikten sonra değerleri atarım buraya hocam.

DRAM Calculator MEMbench testinde "Not enough RAM size." hatası veriyor. 3. deneyişim ve yine hata verdi testte. Alternatif, karşılaştırmak için RAM test yapabileceğim uygulama var mı?

DRAM Calculator'a gerek yok. Burada ben varım.

3600 MHz DRAM
1800 FCLK
16-20-20-20-38
1.35 DRAM Voltage
Bu değerleri direkt girip test edeyim mi? RAM zaten 1.35v'de çalışıyordu galiba.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı