DRAM'siz SSD'ye Windows kurmak zararlı mı?

yusuf5151

Centipat
Daha fazla  
Anakart
Gigbayte A520M K V2
Cruial P3 Plus 1 TB aldım yarın eve gelecek galiba DRAM yokmuş (DRAM'in ne oldugunu pek bilmiyorum) onun yerine HMB varmiş Windows kurarsam sorun olur mu bir de SSD iyi mi yoksa üzer mi beni?

Son düzenleyen: Moderatör:
Cruial P3 Plus 1 TB aldım yarın eve gelecek galiba DRAM yokmuş (DRAM'in ne oldugunu pek bilmiyorum) onun yerine HMB varmiş Windows kurarsam sorun olur mu bir de SSD iyi mi yoksa üzer mi beni?

Sıkıntı olmaz. Sadece depolama alanı azaldıkça SSD kararsızlaşmaya başlayabilir hızı düşebilir. Genel olarak da okuma yazma hızı DRAM'li SSD'ye göre biraz daha verimsiz kalabilir.

DRAM SSD'lerde geçici verilerin depolandığı bir bölümdür. İşletim sisteminden gelen geçici veriler orada depolanarak hem NAND yongalarına yük bindirilmez hem de SSD daha kararlı çalışır. Aynı şekilde dosya transferlerinde DRAM sayesinde SSD'nin hızı düşmez veya dalgalanmaz. Kararlı bir dosya aktarımı sağlanır. Ömrü de uzun olur SSD'nin.

Ama DRAM'sız bir SSD ye şu kurulmaz veya bu yapılmaz diye bir kavram yok, windows kurmanız bir sorun yaratmaz. Aldığınız SSD ortalama bir yapıda. Kötü değil.

DRAM; SSD içine gömülü fiziksel bir RAM'dir.
HMB: SSD içine bir yonga yardımı ile sistem RAM'ini kullanmasıdır.

Eğer sistem RAM'iniz 16 veya 8 GB ise belli oyunlarda, programlarda, render aşamasında bilgisayarınız ani çökmeler yaşayabilir çünkü okuma yazma veyahut program çalıştırmak için sistem RAM'inizin bir kısmını ayrılmış olarak kademeli kullanacaktır.

Örneğin: Bir oyun 8 GB RAM istiyor fakat şu an anlık olarak 7.5 GB kullanıyor fakat oyunun kaplamalarını yüklemek ve çalışması için SSD 800-500 MB RAM belleği kullanabilir bu da yetersiz kalabilir.

Bu durumda RAM yükseltmesi yapmanız gerekebilir. Modern sistemler en az 16 GB RAM ile geldiği için bir sıkıntı yaşanmaz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı