Driverların önemi

Evet driverlarda şu an önemlidir. Ve şu an konusunda NVidia çok önde. Ama 1-2 yıl sonra biri geliştirme yapıyor diğeri ise geriye götürüyorsa sıkıntı ordadır. Yukarda arkadaşın dediği gibi GTA V'den kart yeniyken 60 FPS alıp 1-2 yıl sonra 45 alıyorsa bu büyük bir sıkıntıdır. O zaman NVidia başından beri kartın potansiyelini en iyi kullanan driver veriyor AMD geç veriyor/beceremiyor teorisi çöker. Çünkü yerinde sayan bir performanstan bahsetmiyoruz geriye giden bir performans söz konusu. Ki bununla ilgili internette birçok şikayet var NVidia'ya. Evet NVidia yeni ürünü daha sorunsuz sunuyor müşterisine ama eğer ben o kartı +2 yıl kullanacaksam yenisini almam için türlü oyunlar da yapıyor. Tabi siz kartı 1 yıl civarı kullanıyorsanız pek sıkıntı yok gibi. Eğer AMD 5800 kartları cidden 3080/Tİ kartları ile başabaş performanslı çıkarabilir ve driver konusunda şimdiden daha hazırlıklı olursa şu an Intel'i ln yaşadıklarını NVidia'nın da yaşamaması için hiçbir sebep yok.

Bunun cevabı şöyle;
AMD sattığı kartları başta sürücü özürlü çıkartır ki ileride esas performansına gelebilsin.
Nvidia baştan sona aynı.
AMD'de sürücü stabilite sorunu var ama sonradan düzeltiyor bu işi.
Henüz RX 5700 ve XT'nin gerçek gücü belki de bu değil daha fazla. Bekleyip göreceğiz.

@RAEE RX 580 hiçbir zaman GTX 1050 Ti ile yarışmadı. Sizin bahsettiğiniz kart RX 570 olabilir. Ben alırken GTX 1060'ı bile RX 480 ile kıyaslıyorlardı, bir yanlışınız olmalı.

Bence test sonuçları AMD'nin sürücü konusunda daha iyi olduğunu değil aksine çok daha kötü olduğunu gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda AMD kendi kartlarının potansiyelini anca aylar veya yıllar sonra ortaya çıkarıyor. Yeni sürücüler yeni oyunlara ve işletim sistemlerine destek sağlarken veya hata düzeltmeleri içerirken geçmişteki oyunların performansının artması AMD'nin sürücülerini zamanında da optimize edemediğini gösteriyor bu da kanımca iyi yorumlanacak bir şey değil. Nvidia ise daha ilk günden ürünlerinin potansiyelini tam anlamıyla gösterebilecek sürücüleri yayınlıyor ve sonraki sürücüler de bu durumu değiştirmiyor.

Böyle bir durumda ise Nvidia değil, AMD yanlış hareket ediyor yorumunu yapmak bana yanlış gelmiyor zira AMD zamanla sürücüleri optimize edeceğine ilk çıkışta etseydi belki de o zamanlar RX 580 ve GTX 1060'ı kıyaslamıyor olurduk ve aynı fiyat bandında AMD ürünleri açık ara daha performanslı olurlardı.

Şimdi bunu okuyup Nvidia'ya daha iyi diyormuşum gibi bir algı da oluşturmak istemem ancak AMD sürücü yönetimi konusunda kötü orası kesin.

Hocam AMD potansiyelini sonra ortaya çıkarıyor ancak bunun sebebi sorunlara çözüm üretmeleri. RX590 kartlar bir ara WattMan hatasından dolayı kullanılmıyordu. AMD ne yaptı? Yeni sürücülerle hatayı bitirdi. Şimdi zaman geçmeseydi AMD bunu yapabilir miydi? Hayır. Adamlar müneccim değil ki geleceği görsün. Ayrıca AMD kartların eski sürücülerle verdiği performansın kartın tam performansı olmadığını nereden biliyoruz? Ya adamlar performansı arttırıyorsa? Bu işin standardını Nvidia olarak alırsak haklısınız ancak objektif bakıldığı zaman AMD'nin optimizasyon başarısı ortada. Belki de Nvidia'nın bu FPS düşürme olayı pazarlama taktiği olduğu gibi AMD'nin bu olayı da pazarlama taktiği olabilir. Ama pazarlama taktiği olsa bile adamların optimize ettiği apaçık ortada.

Al birini vur otekine.

3 sene sonra gelen optimizasyonu ne yapayim ben?

Digeri de hep bilincli eskitme pesinde.

AMD'ci tayfada hep bir "X kadar sure gecince super olacak bu Y" beklentisi oluyor, bu cok kotu bir durum.

Nvidia'ci tayfa da bir onceki jenerasyon kartlariyla goz yaslari icinde kaliyor. 780, 980 serisi cok agir cuvallarken, R9 280 gibi kartlar zamana karsi cok daha iyi direniyor.

Ama simdi su var, Cyberpunk cikmis, ilk gun kurmusum bilgisayara, game ready driver yoksa ben adam gibi performans alamayacaksam tam olarak neden gaming PC'ye para veriyorum?

En mantikli strateji bana gore surekli ekran karti yenilemek, 1 senesini doldurup satip hep ust jenerasyon Nvidia ile takilmak. Ya da saglam bir AMD kart alip 5 sene sonra cenazesinin ardindan saglam 2. bir AMD kart almak.

Demek ki, GTX 1050'li dizüstümü ilk aldığımda GTA V'de 60 FPS alırken, geçen ay 45'e düşmesinin sebebi buymuş. Vay be.

Değil. Cihazının ısınması. Ama tabi, suç hep NVIDIA'da olmalı değil mi, cihazında hiçbir sorun olamaz 😏
@RAEE RX 580 hiçbir zaman GTX 1050 Ti ile yarışmadı. Sizin bahsettiğiniz kart RX 570 olabilir. Ben alırken GTX 1060'ı bile RX 480 ile kıyaslıyorlardı, bir yanlışınız olmalı.

Bence test sonuçları AMD'nin sürücü konusunda daha iyi olduğunu değil aksine çok daha kötü olduğunu gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda AMD kendi kartlarının potansiyelini anca aylar veya yıllar sonra ortaya çıkarıyor. Yeni sürücüler yeni oyunlara ve işletim sistemlerine destek sağlarken veya hata düzeltmeleri içerirken geçmişteki oyunların performansının artması AMD'nin sürücülerini zamanında da optimize edemediğini gösteriyor bu da kanımca iyi yorumlanacak bir şey değil. Nvidia ise daha ilk günden ürünlerinin potansiyelini tam anlamıyla gösterebilecek sürücüleri yayınlıyor ve sonraki sürücüler de bu durumu değiştirmiyor.

Böyle bir durumda ise Nvidia değil, AMD yanlış hareket ediyor yorumunu yapmak bana yanlış gelmiyor zira AMD zamanla sürücüleri optimize edeceğine ilk çıkışta etseydi belki de o zamanlar RX 580 ve GTX 1060'ı kıyaslamıyor olurduk ve aynı fiyat bandında AMD ürünleri açık ara daha performanslı olurlardı.

Şimdi bunu okuyup Nvidia'ya daha iyi diyormuşum gibi bir algı da oluşturmak istemem ancak AMD sürücü yönetimi konusunda kötü orası kesin.

Aklı başında bir yorum görmek sevindirici. Gına geldi şu NVIDIA kartları yavaşlatıyor muhabbetinden.

Hatta dur ya, biz bu saçma görüşü iddia edenlere uyarı verelim bundan sonra. Yanlış bilgilendirme çünkü.
NVIDIA kartlarını bozuyor ve desteği kesiyor.

AMD, NVIDIA'dan daha önce kesiyor desteği. Ayrıca NVIDIA kartlarını bozuyor ne demek? Ne saçmalıyorsun hocam sen? Sürücü güncellemesi ile bozulan ya da performansı düşen bir kart görmedim ben.

//Ha bu arada yeni fark ettim, daha ilk mesajınızda NVIDIA kötülemeye gelmişsiniz. Sizi doğrudan gerilla pazarlamacı olarak etiketleyebilirim ve bunda hiçbir mahsur görmem. Bu forumda "NVIDIA kartlarını bozuyor" gibi saçma sapan argümanlar istemiyoruz.

Son düzenleme:

Ağzına sağlık. Ucuz malın alıcısı çok oluyor kardeşim ondan.

NVIDIA bilinçli eskitme falan yapmıyor. Tam tersi kart çıktığı zaman nasıl stabil çalışıyor ise bugün de öyle çalışıyor. Oyunlar gelişip cihazınız eskidikçe tabii ki FPS düşmesi yaşayacaksınız. Fakat AMD kartlarda sürekli bir senkronize ve sürücü problemi oluyor. FPS artışının nedeni denildiği üzere AMDnin kendi hatasını düzeltmesi, stabil bir sürücü yayınlaması. İki gün sonra 5700 XT en iyi GPUlardan biri haline gelebilir.

Her driver güncellemesi ile bazı oyunlarda FPS bir miktar artabilir ya da düşebilir bu gayet doğal bir durum. Ayrıca kıyaslanan driverlar arasında 2 yıllık bir fark var. Bu süre zarfında oyun ve Windows'a onlarca güncelleme geliyor bunlar da performansı etkiliyor.

Bilinçli yavaşlatma iddiası gerçekten komik. Hala bunu ciddi ciddi savunan insanlar var. Böylesine devasa bir firma, pazarın lideri bunu yapacak ama kimsenin sesi çıkmayacak. Böyle bir şey mümkün değil. Nvdia gibi bir firma bu riske girmez, girmesi de mantıklı değil zaten.

Apex'i izleyin özellikle.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben yıllarca AMD den uzak kaldım ama en son bir ekran kartı aldım ve hep derim keşke yine uzak kalsaymışım :). Nvidia işini iyi yapıyor gerçekten, AMD işini yapamıyor demiyorum tabi ki bunlar koskoca firmalar ama AMD'nin yaptığı hataları ben Nvidia da görmedim.( APPLE zamanında yavaşlatıyoruz dedi kimsenin hiç bir yere güveni kalmadı )

Yanlış Bilgilendirme
Apple bile bilerek telefonlarının bataryalarının performansını bilerek düşürdüğünü itiraf etmişken-yakalanıp itiraf etmek zorunda kalmışken- bu tür uzun süre kullanılmaya müsait ürünler üreten NVidia'yı "böyle şey yapmaz lider şirket" olarak tanımlamak tarafsızlıktan uzak bir bakış açısı olur bence. Bu iddialar münferit olmaktan uzak zira. Youtube'da onlarca video var konuyla ilgili. Ha yapmıyordur ayrı konu veya çevre etkenler yavaşlamasına sebep oluyordur belki o da ayrı konu. Ama NVidia melek değil ürünlerini ederinin üstüne satan kapitalist düzenin bir oyuncusu.

Taraf olmamalıyız kim bize yarıyorsa onu seçmeli ve bunları da konuşabilmeliyiz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı