Drone yapılırken kullanılan dil

391969

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar okulumuzda drone ekibi açıldı ben de katıldım. Drone yaparken hangi yazılım dili kullanacağız? Ona göre hazırlık yapmak istiyorum. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu size bağlı genelde Python kullanılır. ya da yukarıdaki arkadaşın dediği gibi siz kodlamazsınız.

Katılıyorum hem de okulda yapılacaksa siz yapamazsınız kart alıp ona kod yazarsınız okul bileşenleri aldıktan sonra ona göre araştırma yapıp bilgi edinebilirsin.

Arkadaşların dediği gibi hazır kullanılabilir fakat hazır kullanmak kendini geliştirmek için iyi değildir. Ben framework veya kütüphane kullanılmasına bile sıcak bakmam programlama yaparken.

Kendini geliştirme amacı ile yola çıktıysan STM32 veya Arduino gibi bir karta C++ dili ile yazabilirsin. Drone'larda yapılan şey temel olarak kumandadan alınan kontrollere göre elektrik motorlarını kontrol etmek. Örneğin kumanda ileri ittirildiği zaman motorun bağlı olduğu pinden voltaj çıktısı verecek, veya sağa gidilmek isteniyorsa sadece sağdaki iki motora güç verilecek gibi.

Ama dediğim gibi hiç bir şey bilmiyorsan veya kendini yazılım alanında geliştirmek istemiyorsan hazır kullanabilirsin.

Ama dediğim gibi hiçbir şey bilmiyorsan veya kendini yazılım alanında geliştirmek istemiyorsan hazır kullanabilirsin.

Kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum. Sizce c++ bu alan için iyi bir dil midir? Ayrıca bir dilde uzmanlaşmak çok uzun bir süreç ben 5 6 ay gibi bir süre içerisinde kodu yazabilecek seviyeye gelebilecek miyim?

Kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum. Sizce c++ bu alan için iyi bir dil midir? Ayrıca bir dilde uzmanlaşmak çok uzun bir süreç ben 5 6 ay gibi bir süre içerisinde kodu yazabilecek seviyeye gelebilecek miyim?
5-6 ay çok kısa bir süre maalesef. C++'ta iyi bir noktaya gelmek için en az 3-4 yıl geçmesi lazım bence.

@296181 ’in dediği gibi, Drone yazılım değildir, donanımdır. Donanıma bağlıdır ve donanımı kontrol etmeyi gerektirir. İşte “Gömülü Sistemler” dediğimiz alan burada başlıyor.

Drone, kumandadan gelen sinyal ile 4 motora güç vermek değildir. Her şeyden önce, kumandaya bile gelmeden Önce, o Drone’un güç vermeseniz bile havada sabit kalması gerekir. Bunun için aracın 3 eksendeki ivmelenmesini kontrol etmek ve raporlamak gerekir. Bu işi ise Gyro yapar.

Yine böyle araçlar ile çalışmış kişilerin bildiği, PID ayarlama vardır. PID, gelen sensörlere göre (ki burada ana sensör Gyro’dur, ikinci sensör ise kumandadan gönderdiğiniz veriler olur), motorların ne hızla döneceğini ayarlar.

Uzun lafın kısası, Drone yapmak için bir dil bilmeniz gerekmez. Drone için belirli uçuş kontrol kartları vardır. Bunların nesilleri vardır, F3, F4, F7 gibi. Uygun motoru, ESC’yi, uçuş kartını ve gövdeyi seçip, Drone’u bir araya getirirsin.

Bunun yanında barometre (bazı FC’lerde entegre oluyor) ve GPS eklemeniz de gerekebilir, eğer uzun mesafe gidecekseniz ya da bağlantı koptuğunda Drone’un dönmesini istiyorsanız.

Gömülü sistemlere gelince; gömülü sistemlerin dili C ve C++. Ancak yapacağın Drone projesinde ihtiyacın olacağını sanmam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı