Merhaba, sizleri anlıyorum. Bir şekilde vaktinizi nakite dönüştürmek için çaba sarfediyorsunuz. Vakit = nakittir.
Düşüncelerim ve fikirlerimden dolayı zaman zaman akıl danışmaya, fikir alışverişi için arayan soran olur. Bir arkadaşımızda senin gibi hevesli, beni arayıp abi böyle böyle iş var ne düşünüyorsun dedi. Uzun uzun konuştuk.
İlk söylediğim şey başlamamalısın oldu. Rasyonel düşünmeni isterim bu sektörü. İnsanların cebinden para almak o kadar kolay bir iş değildir. Dünyaca tanınmış pazaryerleri ve güvenilirlikleri tüm dünya tarafından kabul görmüş devasa firmalarla rekabet edemezsiniz.
Dropshipping bildiğin komisyonculuk ve müşteri memnuniyeti yerlerde olan bir sektör.
Ciddi anlamda reklam bütçesi, profesyonel seviyede pazarlama bilgisi isteyen ve başarı oranı çok düşük olan bir sektör.
Arkadaş beni dinlemeyip, 2 ay kadar vaktini harcadı, ona dediğim şey eğer başarılı olursan freelancer sitelerinden birkaç kişi bulup elimi bile sürmeden bu sektöre girerim. Ona neden başarılı olamayacağını uzun uzun anlattım.
2 ay sonra aklıma geldi aradım, abi seni aramaya yüzüm yok diye arayamadım, o kadar para harcadım ve başarısızlık. En başta saydığım nedenlerden dolayı başarısızlık.
Çok uzun tutmadan kısaca sana dropshipping ile ilgili düşüncelerimi söyleyeyim.
Mesela 50 TL'ye aldığın ürünü Trendyol'da 100TL'ye sattığında zarar ediyorsun. 150 TL'ye sattığında 5-10TL kar ediyorsun, 200 TL'ye sattığında ise makul kar edebiliyorsun fakat rakip firmalar stok yapıp, senin baş edemeyeceğin düşük fiyatlarla rekabet ortamının galibi oluyorlar.
Şimdi bu gerçeği öğrendiğine göre, hiç firmalarının kendi sitelerinden alışveriş yaptın mı? Mesela Trendyol'da Ahmet züccaciye diye biri var diyelim ki, sen Ahmet züccaciyenin kendi sitesine gidip alışveriş mi yapıyorsun? Yoksa Trendyol güvencesiyle Trendyol'dan mı alışveriş yapıyorsun.
Şimdi dropshipping olayı da bundan ibaret, bir de shoppier mi Shopify gibi saçma salak etiket olmuş web siteleri var, aklını kullanan adam orada gördüğü ürünü, çan Çin çon menşeli sitelerde aratıp zaten ucuza alır.
Kazananlar yalan söylüyor, sadece eğitim seti satmak için, takipçi çekmek için, portföy oluşturmak için içerik üretiyorlar. Bu işi öğrenmek için harcadığı zamanı nakite çevirmeye çalışan bir avuç insan. Oda nasıl bu sektöre girdiyse, başkalarını çekmeye çalışıyor. İnan bu sektör göründüğü kadar, anlatıldığı kadar kolay değil.
Sana bu sektörde tek başarılı olabileceğin ve temel pazarlama/satış tekniğinden bahsedeceğim. İhtiyaç yaratan bir ürün bulman gerekir. Önce ihtiyaç yaratılır, sonra ürün satılır. Sana basit bir örnek vereyim. Mesela pazaryerlerinde bulamadığım bir ürün var belki de detaylı bakmadım.
Ürünü camlara, balkonlara takıp, futbol kalesi gibi ağları olan ürün, bu ürün sayesinde rahat rahat cam açabiliyorsun ve evcil hayvanlarının atlama/düşme tehlikesini önlüyorsun. Ben böyle bir ürüne ihtiyacım olduğunu biliyordum ama hiç emek sarf etmedim. Sosyal medyada önüme düşünce, ihtiyacım olduguna bakıp, firmanın sitesinden alışveriş yapma isteği oluşturdu bende.
İşin özü dropshippingde fiş fırçası, saç tokası, airfryer gibi kolay erişilebilen ürünleri satma şansın sıfır. Bir ürün olur, o ürün gerçekten sende olur ve alıcı tarafı sana güvensede güvenmese de risk alır ve ürünü satarsın.
Sana önerim e-ticaret ile uğraşıyorsan, Amazon FBA gibi devasa firmaya sırtını dayamak olur. Türkiye'de üretilen, yurt dışında fiyat olarak rekabet edebileceğin ürünleri, gönderip, işini büyütebilirsin.
Bu arada telefon konuşmasındaki arkadaşın dediği şey, "Keşke seni dinleyip, Amazon FBA'ye başlasaydım en azından şu an kazanç sağlıyordum"
Oran orantı dediğimiz, hayatın her anında işleyen bir durum var. Çok basit bir matematik yapmanı öneririm sana. Yeni bir işe atılıyorsan, öncelikle elindeki diğer seçenekleri de değerlendirmek gerekir.
Örnek vereyim. Dropshipping 1 yıl emeğimden sonra bana kazanç sağlayacak, getirisi şu kadar olacak.
Amazon FBA bana 3 ayda getiri sağlayacak, 1 yılda sistem oturacak, hedef şu kadar getiri.
Güvenlik görevlisi olmak, eğitimler 3 ay sürecek(hakim değilim konuya) sertifikamı alınca, asgari ücretle bir iş bulabilirim. Maaliyeti şu kadar, dördüncü ayda bana sabit gelir sağlayacak.
Yazılım, 1 yılda öğreneceğim, 1 yıldan sonra ortalamanın tatminkar üstünde getiri sağlayabilir.
Elindeki seçenekleri değerlendirip, hangisinin getirisi en çok olacak ve aynı zamanda hevesin kaçmayacak/disiplinli olacağın işe yönelmek gerekir. Dropshipping bu listenin en sonunda olan ve başarı oranı çok düşük bir iş.
Bu yazımı başka bir satış tekniğiyle bitireceğim. Umarım başlayacağın işte başarılı olursun.
Mağazalara girdiğinizde veya pazar yerlerinde gezerken, pahalı ve ucuz ürünler genelde Yan yana dururlar. İlk olarak size pahalı ürün gösterirler, sonra benzer kalitede veya benzer özelliklerde ucuz ürünü gösterirler, Sizi ucuz ürünü aldırmaya yönelik minik oyunlardır.
Bir bavul satılan yere gidip, 5000TL'ye bavul gösterirler. 1000TL'ye aynı malzemelerden üretilmiş bavulu satarler size.