DSL-AX82U üzerinden Tivibu kullanımı

skylax

Kilopat
Merhaba, ASUS DSL-AX82U sahibiyim. TTNET üzerinden hizmet alıyorum. Modemi dün kurdum. Başta bağlantıda sorun yaşadım ama şimdi sorun kalmadı. Ancak ne kadar uğraşsam da Tivibu'yu kuramadım. TTNET ile konuştuğumda bu modemle Tivibu'yu kullanamazsınız ancak eski modemden IP'yi alırsa ve yeni modem de router olursa kullanabilirsniz dediler.

Tivibu'yu DSL-AX82U modem ile kullanmam mümkün müdür? Gerekli ayarları var ise ekran olarak bulabilieceğim bir link/konu var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:

Bahsettiğiniz gibi SNR ayarları ile bağlantıda değişiklik oldu, kopma azaldı gibi ancak modemin %35-40 seviyesinde Wi-Fi çekim gücünde olduğu uzak bir odada bu sefer de Wi-Fi'ye bağlanma da sıkıntı yaşamaya başladım. SNR değeri Wi-Fi menzili ile alakalı mıdır?
Dün akşam bağlantı kopma problemleri yaşadığımda TTNET'i aradım ve hattaımı kontrol ettiler. Hatta bağlantı kopması gözlemlemediğini ancak kablosuz bir seviyeyi düşüreceğini belirtti. (tam detay bilmiyorum) akabinde yine kopmalar yaşanınca forumlardan öğrendiğim SNR değeri değişikliği ile bir süre uzak odadan bağlantı yapabildim. Ama fark ettim ki ağdan düşürüp tekrar bağlamak istediğimde bu sefer de Wi-Fi ağını görse de telefon bağlanmıyor.
Çekim gücü adına aldığım için bu modemi bu yüksek çekimi kaybetmemek için nasıl bir çalışma yapmam gerekmekte?
Bu ekran veya başka bir ekran üzerinde değiştirmem gereken bir değer var mı ?

Son düzenleme:

SNR değeriniz arttıkça stabilliğiniz de artacaktır. Ancak hızınız düşecektir. Test için SNR değerini birden çok arttırmayı deneyebilirsiniz. 25 e kadar yolu var. Hatta 30 da kullanan kişilerde tanıyorum. Tamamen hat kalitenizin iyi olup kötü olmasıyla ilgili.

Diğer odalardan bağlantıda sorun yaşamanız durumu için şunları deneyelim.

* Mobil cihazınıza bir wifi analyzer indirin ve wifi kanallarının gürültüsünü kontrol edin. Cihazınızın yayın yaptığı kanalda yayın yapan başka bir cihaz varsa bundan kaynaklı düşüş olabilir. Boş bir kanal bulun sonra modeminizin wifi ayarlarından kanal sekmesinden boş bulduğunuz kanalı ya da kanal aralığını modeme tanımlayın.

* 2.4 Ghz bağlantıdaysanız 5 Ghz geçmeyi deneyin. Ancak uzak mesafede 5 Ghz bağlantı sağlayamayabilirsiniz.

* Cihazınızı zaten router modda kullanıyorsanız konumunu evinizin ortasında kalacak şekilde değiştirin. Hem stabil bir bağlantı almanızı sağlar hem de sorun yaşamazsınız.

* 3.cü seçeneği istemiyorsanız : Ayarlarda bir yer olması lazım. Eski modemimden hatırladığım kadarıyla wifi gücü belli dbm i geçerse(uzaklık ve güç) otomatik bağlantıyı kesmesiyle ilgili. Hattınız stabil olabilir. Ancak bu aktifse bir kontrol edin. Pasif hale getirmek sorunu çözebilir.

-Son ek : İnternet firmaları her zaman size sorun olmadığı, bina içi tesisattan olabileceğini gibi türlü bahaneler uydururlar. Siz burada pes etmeyeceksiniz. Bir dahaki aramanızda sizin için sorun olmayacaksa veya direk siz yine de teknik kayıt oluşturursanız çok memnun olurum derseniz teknik kayıt oluşturur. Eline yapışacak değil adamların.

Saygılarımla

Wi-Fi çekim güçleri sanırım gürültü adı verilen sinyallerin çakışması sonucu engelleniyor, genellikle gece kesintiler yaşıyorum. Bu gece de yine SNR değerleri üzerinden deneyeceğim. Gün içi takip ettiğimde tek tük kesintiler yaşıyorum. 100mp/s hız alıyorum TTNET'ten ancak 50mp/s düşürtürsem SNR ile oynadığımda hız daha da düşecek ama derdime derman olur mu bilemiyorum. Takipte olacağım o kısmı.

- "Bahsettiğiniz bu konuya bakacağım adresten. * 3.cü seçeneği istemiyorsanız: Ayarlarda bir yer olması lazım. Eski modemimden hatırladığım kadarıyla Wi-Fi gücü belli dbm i geçerse(uzaklık ve güç) otomatik bağlantıyı kesmesiyle ilgili. Hattınız stabil olabilir. Ancak bu aktifse bir kontrol edin. Pasif hale getirmek sorunu çözebilir."

- Kanal gürültüsü için Wi-Fi takip uygulamaları indirdim ama gürültü veya çok kullanılan kanal bilgisi hangi alanlar ile gözlemlenebilinir? Ölçüm değerleri nelerdir?
Biliyorum çok soru sordum ama mümkünse iki konuda daha danışmak isterim,

- İlki modem Ethernet'ten PC'ye bağlı ve gün içerisinde misal sabah router.asus.com'u tarayıcıdan açabiliyorken birden açılmamaya başlıyor (Wi-Fi'den bağlı olduğu mobilden ilgili adresi açabiliyorum bu sırada). Linke gidemiyorum ama internet aktif webde gezinebiliyorum aynı tarayıcıda. Modemden gelen Ethernet kablosunu Switch üzerinden portlara dağıtıyorum, bir tanesi PC'me gidiyor ancak modemden gelen ana kabloyu da bağlasam yine değişmiyor nedense bu durum. Farklı tarayıcılarla da açamıyorum router.asus.com u. Bu sebeple Switch sebepli değildir diye düşünüyorum.

- Diğer konu da DSL-AX82U'nun ilk kurulum ekranında sanırım sadece router mode olarak kullanım söz konusu değil. Technopat incelemesinde de bahsi geçmişti sanırım mutlaka DSL hat tanımlaması yapılması gerekiyor. TTNET modemiana modem yapıp kablolu Ethernet'le AX82U ya giderek çakışma olmaması için içinde IP değişikliğine gitmek istediğimde (sadece router mode için) mobilde kurduğum ASUS router uygulaması da cihazı görmemekte keza yine router.asus.com adresi de açılmamakta. Bu sebeple cihaz üzerinde başka bir ayar yapılamamakta. Bu modemin router modeli olduğu da düşünülürse ben nerede hata yapıyorum ya da sadece router olarak (üzerine erişilebilinir şekilde/mobil uygulama ile de) kullanmak için nasıl bir kurulum yapılması gerekmektedir? Modem de kesilmeler devam ederse ve iadesi söz konusu olmaz ise bilgilenmek adına danışmak istedim?
Bahsettiğiniz kısım bu ekran sanırım, alan disable görünüyor

Son düzenleme:
100mp/s hız alıyorum TTNET'ten ancak 50mp/s düşürtürsem SNR ile oynadığımda hız daha da düşecek ama derdime derman olur mu bilemiyorum. Takipte olacağım o kısmı.

İnternet hızınızı asla bu kadar düşürtmeyin. 5-10 mbits olabilir. Ancak bu kadar düşecekse TTNET'in modemini kullanmanız daha faydalı. Ben Superonline modemini kullanıyorum.

Kanal gürültüsünü analyzer programlarında aşağıdaki fotolardaki gibi görebilirsiniz. Boş olan veya çok kalabalık çakışma olmayan bir aralık, adres seçin.

Örnek olarak aşağıdaki resimde 5GHz bağlantı için modemim destekleseydi. En sağdaki boşta olan ve başka modemin kullanmadığı kanalları seçebilirdim. Ancak kullanamıyorum. Öncelik boş kanalları kullanmak olmalı. 2.4 GHz fotoma bakarsanız zaten Allah'a emanet 200Mbit internetim var. 2.4 GHz de 30-40 Mbit'i zor görüyorum. 5 GHz de çakışma yakın aralıklar daha az olduğu için 150-170 Mbit'leri görüyorum. Kanal seçimini buna göre yapın. İnternet bağlantısı olarak 5 GHz kullanabiliyorsanız kullanın.

Kanal seçimi için önce söylediğim grafikten bakarak kafanızda bir yer belirleyin. Sonra uygulamalar sizin için kanal önerdiği yer var. 3. cü fotoğrafta görebilirsiniz. Son olarak yine bu uygulamalarda mevcut konumunuzdan modeme olan sinyal gücünü kesin sonuç olmasa bile görürsünüz. 4.cü fotoğrafı inceleyebilirsiniz.

5GHz.

2.4 GHz.

Önerdiği kanallar 2.4 için.

Wi-Fi'lerin dbm değerleri:

Son attığınız fotoğrafta o kısım değil de aşağıdaki kaynaktaki gibi bir fotoğraf var mı kontrol edin.

• From the Advanced settings, GO to [Wireless] > [Professional] Tab > select band and enable roaming assistant.
  • After enabling the roaming assistant, you can set up the Value for "disconnect clients with rssı lower than -70 (default Value) dbm", which can be also modified by yourself.

Türkçesi - gelişmiş ayarlar - Wireless - profesyonel- 2.4GHz ve 5GHz için roaming assistant aktif.
Ardından roaming assistanta girin. RSSI değeri -70'den (varsayılan) düşük değer için bağlantıyı kes. Biz bunu -70 değil -100 veya -110 yapalım ki modem böyle bir bağlantı kesimi yapmasın.

Eğer o sekme sizde yoksa:

Fotoğrafınıza göre alttaki varsayılan değerler diyerek kaydetmeyi deneyin. -62 dbm ve -82 dbm uzak odalar için az. 100e kadar yolu var değerleri arttırmayı deneyin. Kablosuz bağlantınıza etkisini kontrol edin.

RSSI değerlerini daha az -100 dbm ayarlayıp kaydederek de deneyin. Bu en azından uzak odalarda modem sırf uzaklıktan dolayı bağlantıyı koparıyorsa modem kaynaklı bağlantı kesme işlemini iptal eder.

Eğer kullanılan Wi-Fi kanallarında çok fazla ağ varsa veyahut çakışma çoksa da zaten yukarıda anlattığım gibi boş veya az sıklıkta kanal seçip o kanalla deneyin.

Umarım bunlar sorununuzu çözer. Saygılarımla.

Detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, oldukça faydalı oluyorlar. Altta da belirttiğim sorularım için de yorumlarınız olursa çok sevinirim.

- İlki modem Ethernet'ten PC'ye bağlı ve gün içerisinde misal sabah router.asus.com'u tarayıcıdan açabiliyorken birden açılmamaya başlıyor (Wi-Fi'den bağlı olduğu mobilden ilgili adresi açabiliyorum bu sırada). Linke gidemiyorum ama internet aktif webde gezinebiliyorum aynı tarayıcıda. Modemden gelen Ethernet kablosunu Switch üzerinden portlara dağıtıyorum, bir tanesi PC'me gidiyor ancak modemden gelen ana kabloyu da bağlasam yine değişmiyor nedense bu durum. Farklı tarayıcılarla da açamıyorum router.asus.com u. Bu sebeple Switch sebepli değildir diye düşünüyorum.

- Diğer konu da DSL-AX82U'nun ilk kurulum ekranında sanırım sadece router mode olarak kullanım söz konusu değil. Technopat incelemesinde de bahsi geçmişti sanırım mutlaka DSL hat tanımlaması yapılması gerekiyor. TTNET modemiana modem yapıp kablolu Ethernet'le AX82U ya giderek çakışma olmaması için içinde IP değişikliğine gitmek istediğimde (sadece router mode için) mobilde kurduğum ASUS router uygulaması da cihazı görmemekte keza yine router.asus.com adresi de açılmamakta. Bu sebeple cihaz üzerinde başka bir ayar yapılamamakta. Bu modemin router modeli olduğu da düşünülürse ben nerede hata yapıyorum ya da sadece router olarak (üzerine erişilebilinir şekilde/mobil uygulama ile de) kullanmak için nasıl bir kurulum yapılması gerekmektedir? Modem de kesilmeler devam ederse ve iadesi söz konusu olmaz ise bilgilenmek adına danışmak istedim?

* 1.ci arızanız tamamen kronik ASUS modem problemi. Bende de önceden vardı. Çözümü sadece modem cihazı kapatıp açmak suretiyle tekrar giriş yapmak panele. Tanıdığım arkadaşlarımda da öyleydi. ASUS modemler çok fazla editleme imkanı sunar. Bir kez düzgün ve stabil hale soktuğunuzda internetinizi bozmadan aylarca kullandırır. Ancak ne yazık ki ilk bağlantı ve bu haller sancılı olabiliyor.

* 2.ci durum için modem kendi panelinden router modunu desteklemiyorsa ve öyle bir geçiş ve kurulum alanı yoksa o modem router moda uygun değildir. Zaten üst düzey bir cihaz muhtemelen kişi bunu niye router kullansın ki diye düşünerek o modu koymamış olabilirler.

Cihazı DSL modda bağlayıp ayar değişimleriyle stabil hale getirmeye biraz daha uğraşın. Baktınız sorunlar devam ediyor. Farklı firmwsre zaten istemiyorsunuz. Cihazı tekrar video kaydı alarak cihazda sorun olmadığı ve çalıştığını da videoda kapsayacak şekilde video oluşturun. Paketlemesini yaptığınız ürünü geri firmaya iade gönderin. İadeniz kabul olduğunda evinize bir router, modem değil bakın. Ethernet portları gigabit olan ve Wi-Fi'de 2.4 GHz'de 300Mbit üstü 5 GHz de daha da fazla desteği olan bir router temin edin. 20 metre tercihen alfais marka CAT7 Ethernet kablo satın alın.(yıpranma önlemek için düz modeli var.) Ardından duvardan, halı altından veya direk yerden kenarlardan kablonuzu güzel bir şekilde evinizin ortasına ya da arka tarafına doğru götürüp mümkünse duvar değilse yine bir odaya veya koridordaki bir yere bağlantı ve routerı yerleştirin. En iyisi sizin için böyle olacaktır. Eğer tek sıkıntınız bu modemde aynı oda vey yakın odafa sorun yokken uzak odada Wi-Fi gücü alamamanız ise yine router ile uzak odalara iletim güçlendirmesi sağlayın. Böylece bu cihazın gücünü yine kullanmış olursunuz. Kendi edindiğim tecrübeler ve farklı tonla modem kullanmış biri olarak şunu söyleyebilirim uzak odalarda arka kesimlerde çekmeme sorunu mutlaka oluyor. Bu tür modemler size internette ince ayar yaparak ping değerlerinizi ve stabil bağlantı değerlerinizi korumanıza yardımcı oluyor. Uzak köşeler için her zaman ek bir router ihtiyacınız olacak.

Kafanızda başka sorular varsa yine sorabilirsiniz.

Saygılarımla

- Kronik problem kısmı biraz üzdü açıkcası modemi kapa/aç yapmama rağmen halen ancak modemin linki üzerinden kontrol merkezine ulaşabiliyorum. mobil app de bir sıkıntı yok ancak router.asus.com açılmıyor.
- birkaç farklı forumda tüm özellikleri dahilinde direkt router kurulum var mı diye sordum umarım dönüş olur. tam da tivibuyu da halletmiştim. ancak dönüş olmazsa14 gün içinde kalıp iade edip vatana bunun belki de router modeli ax82u yu alırım. en azından gece kopmalarından kurtulurum diye düşünüyorum. modem olacağı için iki özelliği de barındırır diye düşünmüştüm ama technopat incelemesinde de gördüm ki şimdilik bu yetisi yok aletin. router kurunca da rgbsini bile kontrol edemez oluyorum. router konusunda tplink'in yine wifi6 destekli

-Bağlantı kopma problemlerini 2 gündür ttneti arayarak soruyorum hatta dolayı bişey gözlemlemiyorlar. iki gecedir tam 21:30-22:00 sonrasında aralıklarla kopmalar oluyor. can sıkıcı hale geldi benim açımdan. bunu bina içi yoğunluğa bağlıyorum ama ttnet modeminde bu olmuyordu bu sebeple asus modem üzerinde trafik sebepli bu durum için bir ayar olabilir mi bir yerinde ?
yani şu saatte veya şu yükte şöyle davran gibi. binada youteber da var gözlemlediğim, home office çalışanlarda var benim gibi dolayısıyla gece bu kesintiler doğrudan hattan olmasa bile modemden bir şekil bir ayarla halledilebilinir mi ?

Bina içi yoğunluk sizi etkilemez. Firmaların söylediği yalan olan hat yoğunluğu da temelde sizi etkilemez. Çünkü hatlar aslında çok yüksek güçlerde veri iletebilirken Türkiye'de aşırı derecede hatları sınırlıyorlar. Zaten o hatların yoğun olmasına izin vermiyorlar.

Öyle bir ayar yok dediğim gibi. Hatta dalgalanma varsa SNR değeriyle uğraşabilirsiniz. Eğer teknik destek size kayıt oluşturmuyorsa internetinizin gittiği zaman direk video kaydına girin ve internetinizin koptuğunu bir süredir de ulaşamadığınızı videoda söyleyin. Ardından videoyu YouTube'a yükleyip ilgili firmayı arayın. Eğer size sorun yok derlerse video çektiğinizi ve hattın bağlantısında problem olduğunu söyleyin. Israrla ama ısrarla size ne teknik kayıt ne başka bir şey oluşturmuyorlar ise yapabileceğiniz şey firma değiştirmek. Alternatif firmalara yönelebilirsiniz. Aynı hızda bağlantı verdiğini iddia eden firmalara başvurabilirsiniz.

Saygılarımla.

@xxMFIxx bilginiz olmayan konuda kullanıcılara hatalı bilgi vermeyin, interneti kirletiyorsunuz. Bakır kablolarda herkesin hattı bir birinden bağımsız olarak saha dolabına kadar gitmesine rağmen çok yakın olduklarından dolayı diyafoni (crosstalk) sorunu olur ve birbirlerini etkiler. Bulunduğunuz sokak/binada abone sayısı (özellikle VDSL) ne kadar fazla olursa o kadar düşük hız alırsınız. Ankastre kutusundan daire içerisine kadar kablolarda bir birine yakınsa ek olarak bu da etkiler. Diyafoni sorununu kısmen çözen teknoloji geliştirilmiştir (G. Vector) ancak pratikte uygulanamaz durumda çünkü saha dolaplarındaki kartların ve uyumsuz modemlerin değiştirilmesi gerekiyor. 1 tane uyumsuz cihaz bu teknolojin çalışmasını bozuyor. Yüksek maliyetlerden dolayı uygulanamaz durumda.

Saygılarımla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…