DSR ile darboğaz engellenebilir mi?

Engellenir. Ben kendim de aynı yöntemi kullandım Doom'da 4k çözünürlüğe aldım Vram kullanımı otomatik arttı bu da dolaylı yoldan darboğazı çözer. Ama benim monitörüm zaten 1440p olduğundan pek darboğazı hissetmiyorum. 4070 S ve ryzen 5 5500 kullanıyorum ramim 32 olsa çatır çatır her oyunu oynarım şuanda öyle kayda değer darboğaz olmuyor. Nvidia kart alınmayacaksa bile 1440p monitör tercih edilirse DSR olmadan da darboğaz engellenebilir.

Evet masaüstü de aynı. %150 ölçeklendirme yapıyorum. Eskisinden daha net ve keskin oldu.

Hocam NVIDIA'nın bu sistemi çok daha iyi. Ben hayatım boyuna AMD kart kullandım. RX 570, RX6700 ve RX7600.

Şahsen RX7600 testlerde daha iyi gözükse de bu kartlar yazılıma muhtaç. DLSS ve fg olarak NVIDIA çok öne çıkıyor (4060). Yazılımlar da cabası.

NVIDIA da 2 adet VSR tarzı özellik var. Birisi bahsettiğimiz dlsdr diğeri ise AMD'nin kullandığı eski tip. Eskisinin performansını ve görüntüsünü bende beğenmiyorum ama DLDSR mükemmel şahsen. Bende Dell G2722HS monitör var. 1440p ve 1620p mükemmel oluyor bu DLDSR ile. Çok ciddi fark oluşuyor hem de. 1080p yapınca gözüm acıyor, bulanık geliyor.

Eğer ki monitörünüz 27 inç altı ise fark görememeniz normal.

Hocam ben tekrar düzgünlüğü %33'e çekip öyle denedim. Şu an şaşkınım :D artık bilinçaltıma mı öyle kodlanmış ne... DSR görüntüyü bozar diye çok yorum okumuştum hemen 1620P'ye çektikten sonra olmamış deyip geri alıyordum bir de çözünürlüğü değiştirince Hz 180'den birden 60 Hz'ye düşüyor ya o da kötü hissettiriyormuş. Şöyle biraz kullanayım dedim alıştım gibi sanki yani şu an bulanık da değil aslında ama bulanık gibi de bir yandan bir farklı yani tarif edemiyorum :D
Bu arada hocam normalde 1080p için 27 inç tavsiye etmezler ama senin 27 inç olması işine yaramış :D

Engellenir. Ben kendim de aynı yöntemi kullandım Doom'da 4K çözünürlüğe aldım VRAM kullanımı otomatik arttı bu da dolaylı yoldan darboğazı çözer. Ama benim monitörüm zaten 1440p olduğundan pek darboğazı hissetmiyorum. 4070 s ve Ryzen 5 5500 kullanıyorum RAM'im 32 olsa çatır çatır her oyunu oynarım şu anda öyle kayda değer darboğaz olmuyor. NVIDIA kart alınmayacaksa bile 1440p monitör tercih edilirse DSR olmadan da darboğaz engellenebilir.

Ben de aslında 1440p monitör mü yoksa 1080p monitör mü alsam diye çok ikilemde kaldım da 4060 ekran kartı 1440P'de ağır oyunlarda ekran kartını yükseltene kadar yetmez diye 1080p aldım ama biraz pişmanım. Örnek veriyorum kcd 2'yi 1080P'de Ultra grafiklerde oynayabiliyordum en az 50-60 FPS'lerde. 1440p monitörüm olsa Medium'a çekerdim gene oynardım sonuçta.

Ben şu GTA 6 fragmanını bir DLDSR ile bir de non DLDSR şekilde izleyip öyle geleyim :D

Hocam ben tekrar düzgünlüğü %33'e çekip öyle denedim. Şu an şaşkınım :D artık bilinçaltıma mı öyle kodlanmış ne... DSR görüntüyü bozar diye çok yorum okumuştum hemen 1620P'ye çektikten sonra olmamış deyip geri alıyordum bir de çözünürlüğü değiştirince Hz 180'den birden 60 Hz'ye düşüyor ya o da kötü hissettiriyormuş. Şöyle biraz kullanayım dedim alıştım gibi sanki yani şu an bulanık da değil aslında ama bulanık gibi de bir yandan bir farklı yani tarif edemiyorum :D

Bu arada hocam normalde 1080p için 27 inç tavsiye etmezler ama senin 27 inç olması işine yaramış :D
Hocam ben native 1440 ile karşılaştırarak denedim bence aralarında pek fark yok. Zaten görüntünün çok kötüleşmesi bana mantıksız geldi DLSS gibi düşük çözünürlükten render almıyor sonuçta bir üst çözünürlüğe upscale ediyor gibi birşey. Muhtemelen DLSS gibi teknolojiler 720p veya daha düşükten render alırken DSR monitör kaç pixelse ondan upscale edip istediğiniz çözünürlüğe yükseltiyor. Çok fark etmez belki ama darboğazı kesin çözer bence.

Hz yükseltebilirsin. Ben 165'e çekiyorum. Bir süre 2K oyna. Sonra 1080p dön. Ona göre karar ver.

Hz yükseltebilirsin. Ben 165'e çekiyorum. Bir süre 2K oyna. Sonra 1080p dön. Ona göre karar ver.

Hocam ölçeklendirmeyi 250'ye çektim 4K'ya geçmiş gibi hissettim ne oluyor anasını dedim, her şeyi daha net görmüş oldum. 150'de yazılar küçük olduğundan o yüzden biraz farklı gözüküyormuş.

Ekran görüntüsü 2025-06-01 031548.png

Ekran görüntüsü 2025-06-01 031610.png

Ekran görüntüsü 2025-06-01 031627.png

Ekran görüntüsü 2025-06-01 031633.png

Şunlara bir bakar mısın inanılmaz :D kalite kaybını en aza indirmek için ekran alıntısı aracıyla aldım ekran görüntüsünü. LightShot biraz kalite kaybettiriyor.
Tamamdır abi ölçeklendirmeyi de 175 yaptım kaymak gibi oldu şimdiye kadar yapmadığım kabahat. Hepinize çok teşekkürler.

Eğer ki monitörünüz 27 inç altı ise fark görememeniz normal.

Bunu yeni gördüm, neden peki?

Gerçi tabii normalde 1080p 24 inç'te daha net görüntü veriyor 27 inç'te 1080P'ye nazaran. Sen 27 inç'te DLDSR açtığından o inç'in içini dolduruyorsun yani bir nevi :D

Ben dayanamadım hocam gene 1080P'ye çektim 😆 24 inç'te o kadar fark etmiyor 27 inç'e göre.

Şu anda işlemcinin önemini biraz daha kavrıyorum. Şimdi hayal ediyorum işlemcim 5600 ekran kartım 4060, 1080P'de aldım high veya Ultra'ya hop bir baktım FPS 40'larda veya darboğaz yaptı işlemci veyahut VRAM 8'i geçmiş takılmalar oluyor. Medium'a veya Low'a çektim hop bu sefer işlemci daha hiç yetmedi darboğaz daha da oldu gene FPS düşük. Son olarak tek çare ekran kartını 9060 XT 16 GB gibi bir karta yükseltmek oluyor :D

ramim 32 olsa çatır çatır her oyunu oynarım
16 GB RAM hangi oyunlarda yetmiyor mesela?

Son düzenleme:
Hocam ölçeklendirmeyi 250'ye çektim 4K'ya geçmiş gibi hissettim ne oluyor anasını dedim, her şeyi daha net görmüş oldum. 150'de yazılar küçük olduğundan o yüzden biraz farklı gözüküyormuş.

Eki Görüntüle 2503069

Eki Görüntüle 2503070

Eki Görüntüle 2503071

Eki Görüntüle 2503072

Şunlara bir bakar mısın inanılmaz :D kalite kaybını en aza indirmek için ekran alıntısı aracıyla aldım ekran görüntüsünü. LightShot biraz kalite kaybettiriyor.
Tamamdır abi ölçeklendirmeyi de 175 yaptım kaymak gibi oldu şimdiye kadar yapmadığım kabahat. Hepinize çok teşekkürler.

Bunu yeni gördüm, neden peki?

Gerçi tabii normalde 1080p 24 inç'te daha net görüntü veriyor 27 inç'te 1080P'ye nazaran. Sen 27 inç'te DLDSR açtığından o inç'in içini dolduruyorsun yani bir nevi :D

Ben dayanamadım hocam gene 1080P'ye çektim 😆 24 inç'te o kadar fark etmiyor 27 inç'e göre.

Şu anda işlemcinin önemini biraz daha kavrıyorum. Şimdi hayal ediyorum işlemcim 5600 ekran kartım 4060, 1080P'de aldım high veya Ultra'ya hop bir baktım FPS 40'larda veya darboğaz yaptı işlemci veyahut VRAM 8'i geçmiş takılmalar oluyor. Medium'a veya Low'a çektim hop bu sefer işlemci daha hiç yetmedi darboğaz daha da oldu gene FPS düşük. Son olarak tek çare ekran kartını 9060 XT 16 GB gibi bir karta yükseltmek oluyor :D

16 GB RAM hangi oyunlarda yetmiyor mesela?
Deneyemediğim için bilmiyorum bana downgrade geldi 16 olan ram 8 oldu. Ama genel olarak yeni oyunlar artık yavaştan 32 öneriyor. 16 ile de muhtemelen iyi kötü oynarsın ama Fps kayıpları veya arkada google vb şeyler açıksa droplar vb şeyler olabilir. 16 devri daha bitmedi ama sonlarına yaklaşıyor artık. 32 fazla fazla yeterli olacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı