Çözüldü Dual boot sistemdeki D diskine kurulu olan Pardus nasıl silinir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Kurmuş olduğum C diskinin ise Windows 11, diğeri 2. diskim D diskinde de Pardus kurulu, ben bu Pardus'u nasıl silebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çözüm şu şekilde yaptım: Öncelikle Windows'un kurulu olduğu diski en başa getirdim ve bu şekilde direk Windows'tan PC'yi başlattım sisteme giriş yapınca da Pardus'un kurulu olduğu diski Partition programları ile biçimlendirdim ve artık Pardus diye bir işletim sistemi kalmadı. Bu arada bu işlemi patition programı ile yaptım zira Windows üzerinden EFI sistemi silinemiyordu. Ve şu an tek Windows işletim sistemini kullanmış oluyorum.
Sistemler arasında nasıl geçiş yapıyorsunuz?
Grub menüsü ile mi?
Daha doğrusu şöyle sorayım, Grub menüsüne Windows ekli mi?

Grub menüsüne Windows ekli değil ise diski direk biçimlendirebilir veya silebilirsiniz.
Grub menüsüne ekli ise işler karışır.
Linux diskini sökün ve Windows ile açılıp açılmadığını kontrol edin. ( Tabi laptop ise kolay olmaz, kasa ise kolay.)

Disk yönetimine girip diski sil demen lazım sonra sildiğin diske sağ tıklayıp yeni disk oluştur gibi bişey olması lazım ileri ileri diyip devam edin.

Sistem boot esnasında her iki sistemide gösteriyor hangisine tıklarsam onu seçiyorum anladığım grup menüsüne ekli.
Nurettin Bey,
PC niz laptop mu masaüstü mü belirtmemişsiniz..
Farkı şurada
Masaüstü ise kesinlikle Linux diski sökerek Windows'un çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz derim.
Laptop ise yine garantili yöntem diski sökmek ama disk sökme işlemi zor olacak ise farklı yollar düşünülebilir.
Disk söküldüğünde dahi Windows boot ediyor ise Linux diski silmek, biçimlendirmek vs çok kolay.
Diski sökmeden yapılacak her işlem Windows'un da çalışmamasına sebep olabilir. İhtimal ama az değil.

Azıcık kafam takıldı. Şu her iki sistemi de gördüğünüz sistem seçme ekranının resmini çekip atar mısınız?
Grub dediğimiz şey Linux'un bootloader'idir. Aşağıdaki resimlere bakın.
Google - Grub - Resim

Grub - pardus

Son düzenleme:
Sistem masaüstü boot ekranı açılırkenki resmide bu.
Tamam.
Grub ekranı.
Tüm Linux dağıtımlarının bootloaderine verilen ad.

Gördüğünüğz üzere Windows şu anda Linux grubloaderi üzerinden boot ediliyor.
Linux diskini silince grub da gitmiş olur ise Windows açılmayacak.
Emin olmak için yukarıda da söylediğim gibi Linux diskini söküp PC yi açmayı deneyin.
Açılır ise yine açılış ekranından resim alın.
Disk yöneticisi üzerinden silinmiyor ise cmd üzerinden komutla veya minitool adlı programla disk silinir ve biçimlendirilebilir.

Son düzenleme:
Hocam daha önce de denedim Pardus diskini Windows üzerinde iken hepten sildim bu sefer de Windows açılmıyor.

Aynı şeyi 3 kez detaylıca yazdım. Tüm mesajlarımın içeriği aynı.
Nurettin Bey yazdıklarımdan herhangi birini okudunuz mu?
Hangi mesajımda Linux diskini silin demişim mesela?
Tüm mesajlarımda silerseniz Windows'un açılmayacağını ben söyledim.

Diski çıkartmadan nasıl yabiliriz deseniz dahi Windows'a zarar vermeden Linux diskini silmek kolaydı ama 2. aşamaya geçmek mümkün olmadı bir türlü.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…