Dual Channel destekleyen işlemciye Quad Channel RAM takarsak ne olur?

@Techmo Dual Channel sistemlerde adı düstünde Dual Channel, maksimum verim için Maximus Apex, Unify-X gibi özel OC anakartlarında 2 bellek yuvası olur sadece.

Buradaki Dual Channel'a 4 RAM takmadaki yavaşlık son kullanıcıya yansımaz çünkü nanosaniye düzeyinde ama Overclock canavarlarını kızdırıyor :D

@Techmo Dual channel sistemlerde adı düstünde Dual channel, maksimum verim için Maximus Apex, unify-X gibi özel OC anakartlarında 2 bellek yuvası olur sadece.

Buradaki Dual Channel'a 4 RAM takmadaki yavaşlık son kullanıcıya yansımaz çünkü nanosaniye düzeyinde ama overclock canavarlarını kızdırıyor :D

Anladım, o halde ekstrem hızlara ve kapasitelere çıkılmadığı sürece Dual channel ve Quad channel konusunda pek de kafa yormaya gerek yok o zaman.

@Techmo Quad ve Dual arasında fark var.

Dual channel sisteme dört bellek takınca ve iki bellek takıncaki aradaki farka değmez. Yoksa benzer fark Quad sistemde 8 bellek takınca da oluyor.

Anladım, Dual Channel destekleyen bir işlemcide 4 bellek takmanın pek bir mantığı yok o zaman.

4x8 ile 2x16 arasında ekstrem bir OC yapılmadığı sürece performans bakımından ciddi bir fark olmayacaktır. Ancak Dual Channel destekli işlemcide frekans düşüşleri yaşamamak adına 2x16 bellek kullanımı, yani 2 bellek yuvası kullanmak bu durumda bana daha mantıklı geliyor.

Quad Channel işlemcide ise 4x8 bellek kullanımının bellek hızı açısından herhangi bir zararı olmuyor.

Ayrıca verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
4 modul RAM takmak ile quad channel RAM kullanmak ayni sey degil. Ek olarak quad channel ile dual channel arasinda single channel ile dual channel arasindaki gibi bir fark yok. Sadece dual channelda 128 bit (2x64) olan veriyolu quad channelda 256 bit (4x64) oluyor o kadar. Tabii bunun da gunluk hayat uygulamalarinin cogunda bir fark olusturmadigi asikar.

Dual channel destekleyen islemcilerin %99'unun anakarti Daisy Chain topolojisi kullanir. Bu topoloji, temelde 2 modul RAM kullanimi icin tasarlanmistir. Dolayisiyla 4 modul RAM kullandigin takdirde bellek veriyollarina ekstra yuk bindirmis oluyorsun, bu da RAM overclock yapmak istediginde cesitli limitasyonlar yasamana veya RAM'in cikabilecegi maksimum frekans sinirinin dusmesine sebep oluyor. Bu yuzden yuksek frekansli RAM alacaklar icin her zaman Daisy Chain topolojili anakartlarda 2 modul RAM kullanimi uygundur. 4 modul RAM kullanacaksaniz T-Topology bulunduran anakart almaniz daha uygun olur ama piyasanin %99'unun Daisy Chain oldugunu dusunursek colde su aramaktan farksiz bir sey.

4 modul RAM takmak ile quad channel RAM kullanmak ayni sey degil. Ek olarak quad channel ile dual channel arasinda single channel ile dual channel arasindaki gibi bir fark yok. Sadece dual channelda 128 bit (2x64) olan veriyolu quad channelda 256 bit (4x64) oluyor o kadar. Tabii bunun da gunluk hayat uygulamalarinin cogunda bir fark olusturmadigi asikar.

Dual channel destekleyen islemcilerin %99'unun anakarti Daisy Chain topolojisi kullanir. Bu topoloji, temelde 2 modul RAM kullanimi icin tasarlanmistir. Dolayisiyla 4 modul RAM kullandigin takdirde bellek veriyollarina ekstra yuk bindirmis oluyorsun, bu da RAM overclock yapmak istediginde cesitli limitasyonlar yasamana veya RAM'in cikabilecegi maksimum frekans sinirinin dusmesine sebep oluyor. Bu yuzden yuksek frekansli RAM alacaklar icin her zaman Daisy Chain topolojili anakartlarda 2 modul RAM kullanimi uygundur. 4 modul RAM kullanacaksaniz T-Topology bulunduran anakart almaniz daha uygun olur ama piyasanin %99'unun Daisy Chain oldugunu dusunursek colde su aramaktan farksiz bir sey.
Teşekkür ederim, peki anakartın Daisy Chain veya T-Topology olduğunu nasıl anlarız? Belirgin bir özellik var mı?

Teşekkür ederim, peki anakartın Daisy Chain veya T-Topology olduğunu nasıl anlarız? Belirgin bir özellik var mı?
Üreticiler bunu doğrudan belirtmiyor. Anca Reddit gibi yabancı forumlarda dolaşarak bulabilirsin. Veya çok sağlıklı olmasa da üreticinin QVL listesine girip 2 modül RAM taktıkları en yüksek hız ile 4 modül RAM taktıkları en yüksek hızı kıyaslayıp o şekil tahmin yürütebilirsin. Anakartın nedir?

Üreticiler bunu doğrudan belirtmiyor. Anca Reddit gibi yabancı forumlarda dolaşarak bulabilirsin. Veya çok sağlıklı olmasa da üreticinin QVL listesine girip 2 modül RAM taktıkları en yüksek hız ile 4 modül RAM taktıkları en yüksek hızı kıyaslayıp o şekil tahmin yürütebilirsin. Anakartın nedir?
B450M PRO M2 V2.

Kendi sistemim için değil, meraklısı olduğum için sormuştum.
Daha öce anakart topolojisi ile ilgini konunuzu incelemiştim, siz bu konuya dahil olunca sormak istedim.

Bilgi için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı