Düşük CPU/GPU kullanımından dolayı FPS'in düşük olması

laraki

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
2x Team Vulcan Z 16GB, DDR4-3200 MHz
SSD veya HDD modeli
Kingston 1TB NV2, M.2 SSD (PCIe 4.0 x4)
Ekran kartı
PNY GeForce RTX 4070 Super Verto, 12GB GDDR6X
Anakart
ASUS Prime H510M-A R2.0, mATX
İşlemci
Intel Core i9-11900KF, 8x3.5 GHz
Herkese merhaba,
Yaklaşık 1 yıldır kullandığım sistemimde uzun zamandır anlam veremediğim bir performans sorunu yaşıyorum. Stres testleri, Benchmark'lar, sıcaklık kontrolleri hepsi olması gerektiği gibi ama gerçek kullanımda (özellikle oyunlarda) CPU ve GPU kullanımlarım oldukça düşük kalıyor ve bu da FPS'imin olması gerekenden düşük olmasına sebep oluyor.

Sistem özelliklerim şu şekilde:

İşlemci: Intel Core i9-11900KF, 8X3.5 GHz.
Soğutma: Cooler Masterliquid 240l Core ARGB, 240mm sıvı soğutma.
RAM: 2X Team Vulcan Z 16 GB, DDR4-3200 MHz.
Ekran kartı: PNY GeForce RTX 4070 Super verto, 12 GB GDDR6X.
Anakart: ASUS Prime H510M-A r2.0, mATX,
Depolama: Kingston 1TB NV2, M.2 SSD (PCI-e 4.0 X4)
PSU: Cooler Master Elite nex W700, 80+
Monitör: ASUS TUF Gaming VG249QM1a 23.8 inç 270Hz 1ms Full HD Fast IPS.

Örnek olarak Valorant'ta aldığım değerler şöyle:
CPU: Kullanım %20, sıcaklık 46°c
GPU: Kullanım %30, sıcaklık 42°c
FPS: 230 civarında, ancak bu sistemden çok daha fazlasını bekliyorum.

BIOS güncel, Windows ve Driver'lar güncel. Oyun içi ayarlar yüksek/düşük fark etmeksizin aynı şekilde düşük kullanım devam ediyor. Güç seçenekleri “yüksek performans” olarak ayarlı.

Aynı sorunu yaşayan, çözüm önerisi olan varsa gerçekten minnettar kalırım.

Hem konuyu öne çıkarma hem de takip etme amaçlı yorum yapıyorum. Aynı sorunu birkaç aydır ben de kendi laptopumda yaşıyorum. Birkaç ay öncesine kadar hiçbir sorun olmadan yağ gibi akan oyunlar artık stutter'dan fps dalgalanmalarından ve fps düşüşlerinden oynanmaz halde.

Hem konuyu öne çıkarma hem de takip etme amaçlı yorum yapıyorum. Aynı sorunu birkaç aydır ben de kendi laptopumda yaşıyorum. Birkaç ay öncesine kadar hiçbir sorun olmadan yağ gibi akan oyunlar artık stutter'dan fps dalgalanmalarından ve fps düşüşlerinden oynanmaz halde.
Sıkıntı şu ki benimkisi masaüstü :)

Bunun birkaç sebebi olabilir. Ben daha önce bu sorunu eğer NVIDIA Ekran kartı kullanıyorsan sürekli gta online üzerinde drop yiyordum oyunları NVIDIA üzerinde kaydetme özelliğini kapattım düzeldi dropsuz stabil oynadım. Aramadığım yer kalmamıştı sadece bir ayarmış sorun. Diğer bir husus Nvidia yeni app uygulaması yeni olduğu için sürücü kaynaklı olabilir. Eski sürüm deneyebilirsin. Örneğin bende GTX850M ekran kartı için eski versiyon yeniden iyi çalışıyor. Son sürüm kurduğunda Resident Evil 7 Biohazard hata veriyor eski sürüm stabil kullanıyorum.

Bunun birkaç sebebi olabilir. Ben daha önce bu sorunu eğer NVIDIA Ekran kartı kullanıyorsan sürekli gta online üzerinde drop yiyordum oyunları NVIDIA üzerinde kaydetme özelliğini kapattım düzeldi dropsuz stabil oynadım. Aramadığım yer kalmamıştı sadece bir ayarmış sorun. Diğer bir husus Nvidia yeni app uygulaması yeni olduğu için sürücü kaynaklı olabilir. Eski sürüm deneyebilirsin. Örneğin bende GTX850M ekran kartı için eski versiyon yeniden iyi çalışıyor. Son sürüm kurduğunda Resident Evil 7 Biohazard hata veriyor eski sürüm stabil kullanıyorum.
Nvidia kayıt programını kapattığımda ne fps de ne de kullanımda bir değişiklik olmadı. Eski driver konusunda ise yeni nesil bir kart olduğundan dolayı böyle bir olayın olacağını zannetmiyorum ki sistemi aldığımdan beri bu durumla karşı karşıyayım yine de yanıtınız için teşekkürler

Technopat Haberler

Geri
Yukarı