Düşünmek ile ilgili sorular

Trascendentium

Hectopat
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
808
Yer
Dünya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
İnsan
Şimdi başlığı böyle attık diye sanki daha önce çalıştırmadığınızı söylemişim gibi bir anlam çıkabilir. Çıkarmayın öyle bir anlam. Ama ummadık bir sorunun, insanı günlerce meşgul ettiği ve ona yepyeni bir bakış açısı kazandırdığı da malumunuz. O yüzden bu soruları sadece konuya cevap vermek için değil, yeni bir bakış açısı kazanmak, beyninizde yeni bağlantılar kurmak için kullanın. Şunu kendimden bilirim ki, beyninin neleri birleştireceği belli olmaz ve hiç ummadığınız bir şey, bir sonraki büyük argümanınız için size harika bir temel olabilir.

O hâlde sorularımız gelsin. :)
  • Düşünmek ile dil (organ olan değil) arasında sizce bir bağlantı var mı, varsa nasıl bir bağlantı? Düşünmemizi sağlayan şey sizce dilimiz midir?
  • Özgür iradenin olmadığını varsayarsak, insanların özgür iradeye sahip olduklarını düşünmeleri sizce bizi nasıl bir noktaya götürür? İnsanların özgür iradeye sahip olduklarını düşünmeleri, onların iradelerini özgürleştirir mi yoksa özgür olduklarını düşünmeleri de zaten onların elinde değil miydi?
  • Bir adam cüzdanını düşürdü. Koştunuz ve cüzdanı adama geri teslim ettiniz. Birkaç saat sonra bir hırsız, o cüzdan için, o adamı öldürdü. Bu olay zincirine göre, o adama iyilik mi yaptınız yoksa kötülük mü? Neyin iyi neyin kötü olduğunu belirlerken gelecekteki olaylar da hesaba katılmalı mı?
  • Size göre, bilinç sahibi tek sizsiniz ve hayatı başkalarının gözünden yaşayamazsınız. Etrafınızdaki her şey zihninizin oyunu olabilir. Etrafınızdaki diğer insanların, hatta benim bile gerçek olduğumu nereden biliyorsunuz? Daha da önemlisi, böyle bir şeyi bilebilir misiniz?
  • Sorular basit ve zor olan yanıtları mıdır yoksa sorular zor ve basit olan yanıtları mıdır?
Şimdilik bu 5 soruyla başlayalım. Duruma göre devamı da gelir, gelebilir, mümkündür.
 
1) Dil degil fakat resimlerle daha dogrusu gozlerle olabilir.
2) Bu cok genis bir konu, ozgur iradem var diyorsan vardir yok diyorsan yoktur.
3) Ben kalbimden geceni yaptim, olaylarin boyle olmasi benim sucum degil belkide adam cuzdani almasa daha erken olecekti? Boyle seyler sonsuz ihtimalle doludur.
4) Boyle bir sey olsa bile bizi korumak icindir bilebilecegimizi dusunmuyorum.
5) Yanitlari olmazsa sorular var olmazdi.
Benim dusuncelerim boyle.
 
1) Dil demek iletişimden çok kültür demektir. Kültür de düşünmeyi etkiler.
2) -
3) Yaptığın davranış doğru olandı, doğrunun iyiliği ve kötülüğü olmaz. Savaşta askerin düşmanı öldürmesi doğru olandır ama olay aslında kötülüktür.
4) Seni sen yapan zihninse zihninin oyununu bilemeyeceğinden dolayı fark edemezsin, bilemezsin.
5) Sorular basit, yanıtlar zordur. Yanıt basit olsa her düşünür farklı cevap vermezdi.
 
Son düzenleme:
Düşünmemizi sağlayan şey sizce dilimiz midir?
Hayvanlar bedensel dil kullandigi icin bu sorunun mantiken elenmesi gerekiyor cunku dusunmemizi saglayan sey dil acik bir sekilde degildir.

İnsanların özgür iradeye sahip olduklarını düşünmeleri, onların iradelerini özgürleştirir mi yoksa özgür olduklarını düşünmeleri de zaten onların elinde değil miydi?
Ozgur oldugumuzu dusunmemiz hep bizim elimizdeydi. Ronesans ve demokrasi bu yuzden ortaya cikti. Herkes dusuncesini ifade edebilmeli.

Bu olay zincirine göre, o adama iyilik mi yaptınız yoksa kötülük mü?
O zamana gore iyilik, gelecek zaman icin kotuluk yaptik.

Neyin iyi neyin kötü olduğunu belirlerken gelecekteki olaylar da hesaba katılmalı mı?
Hayir, katilmamali, cunku o zaman tum iyilikler her turlu kotuluge cikmis oluyor. Adim atmaniz bile dunyayi degistirebilecek bir sey, hatta var olmaniz bile. Siz nefes aldiginizda baska birinin oksijenini tuketiyorsunuz, boylelikle o kisiyi mantiken siz olduruyorsunuz.

Etrafınızdaki diğer insanların, hatta benim bile gerçek olduğumu nereden biliyorsunuz?
Hayir, hic birimiz gercek degiliz. Belki bir gun gercek hislerim hakkinda konu acar ve bunu kendi acimdan nasil dusundugum hakkinda bir yazi yazarim.

Daha da önemlisi, böyle bir şeyi bilebilir misiniz?
Kendi beynim bile bunu yazarken sanki kendisini yabanci birisiymisim gibi davraniyorken bunu nasil bilebiliriz, hicbir fikrim yok.

Sorular basit ve zor olan yanıtları mıdır yoksa sorular zor ve basit olan yanıtları mıdır?
Mindfvck oldum burada, hicbir sey anlamadim. XD
 
1. Dil; düşünce için en önemli etkendir. Kişinin kelime hazinesi, düşüncenin sınırını belirler. Gündelik hayatında beş yüz kelime ile konuşan insanın düşünceleri de beş yüz kelime içinde kalacaktır.

2. Depresif ve mutsuz bireylerin varlığına sebep olur. Birey, kendince iradesi neticesinde ortaya koyduğu çabaların karsılığını göremedikçe ya sorunu kendinde arar ya da dışarısı ile olan kavgasının şiddetini arttırır. Ki iki sonuçta da gergin bir ruh hali ile devinip durur.

3. Cüzdan örneği, direkt olarak hırsızın soygununa etken olmaması sebebi ile kötülüğe yol açmıştır diyemeyiz. Hırsız, cüzdan olmasa da o işi yapabilecek potansiyele sahiptir. Gelecekteki etkimizden payımıza bir şeyler düşmesi için bir kaç farklı etkenin bir araya gelmesi gerekir. İyilik olarak addettiklerimiz gerçekten iyilik midir? Bu eylemdeki niyetimiz nedir? Eylemi gerçekleştirdiğimiz kişinin, kim veya ne olduğunu biliyormuyuz? Eylemimizin sonuçlarını yeteri kadar gözden geçirdik mi? Vesaire vesaire.

4. Şüpheye kendimizden başlamadan gerçeklik hakkında yeterli bilgiye ulaşamayız.

5. Sorular ve yanıtların zorluğu veya kolaylığı bilincin seviyesi ile alakalıdır. Her bilinç seviyesi için zor bir soru mevcuttur.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı