E-Devlet verileri çalındı (İddia)

Kısa bir araştırma ile bulursun. Ama panel indirirsen RAT atıyorlar. Web sitesinden bak.

Yasak olmasa konu açardım, illegal olarak rastgele insanlara yazmazdım dolandırıcık falan, tehdit edenleri falan korkuturdum.

Yasak olmasa konu açardım, illegal olarak rastgele insanlara yazmazdım dolandırıcık falan, tehdit edenleri falan korkuturdum.
Biri bana ev adresimi ve TC kimliğimi yazmıştı ben de ben bunları zaten biliyorum deyip kapatmıştım.

Merhaba! Son birkaç saattir internette böyle bir haber dolanıyor. Cumhuriyet, T-24, Onedio, Gazete Duvar ve daha bir sürü haber kaynağından paylaşıldı. Ortada +85 milyon veri söz konusu. Doğruluk payı nedir? Eğer gerçek ise bu veriler yeniden 15-16 yaşında çocukların eline düşerse neler yapılabilir? Diğer yıllarda çalınan veriler ile araç sigortası dahi sorgulanabiliyordu.
E devlet bizi bu verilere ulaştıran bir kapıdır bu verileri kendi sunucusunda saklamaz. Ancak bu dediğiniz veriler MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) diye geçer ve bu veriler de zaten bir takım hackerler tarafından bazı aralıklarla sürekli çalınıyor bu başka ülkelerde de oluyor ve zaten internette her yerde paylaşılan veya para ile satılan bu verilerin 15'li yaşlardaki çocukların ellerine düşmesi kaçınılmaz. Devlet bunları biliyor fakat yaşları küçük diye bir şey yapmıyor. Bizim elimize düşen sadece bir takım önlemler alabilmek ve bu verilere sadece isim-soyisim kullanılarak bile erişilebildiği için bu bilgilerimizi sanal ortamda saklamak.

Bizim e-devlet verilerinin durumu, ülkenin sınırlarından daha acınacak halde.
Bunlar zaten çoğu ülkede olan bir durum.

Hiç bir gelişmiş ülkede kullanıcıların özel bilgileri bu ölçüde çalınmaz. Çalınsa bile sorumlusu birşey olmamış gibi hayatına devam etmez.
Bizde böyle olmadığını kim söyledi? Sızıntılardan birini yapan Romanyalı hacker yakalandı.

Son düzenleme:
Merhaba! Son birkaç saattir internette böyle bir haber dolanıyor. Cumhuriyet, t-24, onedio, gazete duvar ve daha bir sürü haber kaynağından paylaşıldı. Ortada +85 milyon veri söz konusu. Doğruluk payı nedir? Eğer gerçek ise bu veriler yeniden 15-16 yaşında çocukların eline düşerse neler yapılabilir? Diğer yıllarda çalınan veriler ile araç sigortası dahi sorgulanabiliyordu.

Çok uzun zamandır olan bir şey bu zaten yeni çıkan bir şey değil hocam isim soy isim paylaşmayıp anonim gezdiğiniz takdirde hiçbir şey yapılamaz zaten :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı