E-ticarette vergi ödemek

DatSpeed

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar.
İnternet üzerinden, GameSatış aracılığı ile oyun hesabı, Steam kodu vb. satmayı planlıyorum. Ancak vergi konusunda biraz bilgisizim. Yani satacağım ürünler için fatura kesmek, vergi vermek zorunda mıyım? Site zaten belirli bir komisyon kesiyor. Her şeyin yasal olmasını istiyorum. Normalde vergi vermekten asla kaçmam ancak reşit değilim. Dolayısıyla bir şirket kurmam olanaksız. Bu durumlar altında satış yapabilir miyim?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Sizin bu yaptığınız düzenli olarak bir iş modeli yada daha doğrusu şöyle diyeyim; düzenli gelir olmadığından dolayı vergi vermenizi gerektirmiyor. Ayrıca şunu da sorayım, toplam kaç TL'lik bir işlem yapacaksınız ?

Dediğim gibi reşit değilim. O yüzden hobi ve tecrübe için yapacağım işi. Toplam gelirimin taş çatlasa 200₺ olacağını düşünüyorum.

Bu sene içerisinde başka işlemler yapmazsanız bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Ayrıca satış yaptığınız siteden bakiyeyi bir yere aktaracak mısınız ?

(Öncelikle belirteyim benim de çok bir bilgim yok bildiğimi, duyduğumu yazıyorum yanlış olabilir bana güvenip iş yapmayın lütfen ne yazık ki sorumluluk üstlenemem.)Emin olmadığım şeylerde bu uyarıyı yazıyorum kusura bakmayın. Bende deniyecektim ancak e ticaret sitelerinde Hepsiburada vb. hem komisyon ücreti hem gelir vergisi hem de 1 ayda 3 ayda 6 ayda verilen vergiler kirada oturuyorsanız ayrı vergi ama eğer yaşınız yetiyorsa genç girişimciler bundan muaf oluyor diye biliyorum yani şirket zorunlu maalesef (ben bir Mali müşavir değilim bildiklerimi yazıyorum tekrar söyleyeyim yanlış olabilir.

Bu sene içerisinde başka işlemler yapmazsanız bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Ayrıca satış yaptığınız siteden bakiyeyi bir yere aktaracak mısınız ?

Bu işlemlerin aylık/yıllık limiti bulunuyor mu acaba? Çünkü tahminen söylemek çok zor.
Satışlardan kazandığım bakiyeyi kartıma çekmeyi düşünüyorum. Bir problem yaratır mı?

@OdunandTahta Sizin dediğiniz şey e ticaret sitesi ama aralarında fark var...
Bu işlemlerin aylık/yıllık limiti bulunuyor mu acaba? Çünkü tahminen söylemek çok zor.
Satışlardan kazandığım bakiyeyi kartıma çekmeyi düşünüyorum. Bir problem yaratır mı?
Benim mali müşavirden dinlediğim ve anladığım şu şekilde; eğer düzenli olarak yapmıyorsanız (senede 2 veya 3 gibi bir şey söyledi net bir rakam vermedi) vergi vermenizin gerek olmadığı. Çünkü sizin bunu gelir elde etme amacıyla yapmadığınızdı. Benim bile tanıdığım birçok kişi sizin işlem yapacağınız siteye benzer bir sitede kendi oyun hesaplarını sattılar ve kimseye bir şey olmadı. Çünkü bunlar ufak meblağ olduğundan dolayı çok da sorun teşkil etmiyor yılda bir iki seferlik bir işlemse.

Son düzenleme:
Benim Mali müşavirden dinlediğim ve anladığım şu şekilde; eğer düzenli olarak yapmıyorsanız (senede 2 veya 3 gibi bir şey söyledi net bir rakam vermedi) vergi vermenizin gerek olmadığı. Çünkü sizin bunu gelir elde etme amacıyla yapmadığınızdı. Benim bile tanıdığım birçok kişi sizin işlem yapacağınız siteye benzer bir sitede kendi oyun hesaplarını sattılar ve kimseye bir şey olmadı. Çünkü bunlar ufak meblağ olduğundan dolayı çok da sorun teşkil etmiyor yılda bir iki seferlik bir işlemse.

Şöyle anlatayım, bazı ürünleri düzenli olarak satmayı planlıyorum. Yani yılda 2-3'ü geçeceğini düşünüyorum. Elde kalan birkaç hesabı değil de, düzenli şekilde al-sat ya da kendim farklı hesapları oynayarak satacağım.

Ya açık konuşacağım ben. Aslında siz ne kadar satış yaparsanız yapın. 50-100 lira gibi ufak meblağlar olduğu sürece biri sizi şikayet etmezse gıcıklığına hiçbir sıkıntı olmaz ama siz diyorsanız ki vergi vermek istiyorum, devletten gizli iş yapmayayım, yarın bir gün başıma iş açılır o zaman da şirketinizi kurmanız gerekiyor. Sorarsanız kaç kişi bu şekilde yapıyor ? (en azından sizin gibi internetten ufak gelir elde edenlerden bahsediyorum) Hiçbiri. Şirket kurmak istiyorum derseniz de aylık gideri yanlış hatırlamıyorsam minimum 800 TL o kuracağınız şirketin. Haberiniz olsun.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı