Çözüldü E4500 sisteme Windows ile Dual Boot Linux nasıl kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

T.arda06

Decapat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Merhaba. Bilgisayarda aktif olarak Windows'u kullanıyorum fakat hep Linux'u merak etmişimdir. Linux kurmak istedim bilgisayara fakat bu konuda düzgün bir şey bulamadım internette o yüzden bir de forumlara sormak istedim. Mesela dağıtımlar ne, hangisi daha optimize çalışır, Linux nasıl kurulur gibi. Ayrıca Windows'u kaldırma gibi bir niyetim yok. Sonra kurması çok uzun sürüyor o yüzden Dual boot yapmayı düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok müteşikkir olurum.

Sistem gereksinimlerim:
İşlemci: Intel(R) Core(tm)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz 2.20 GHz.
Takılı RAM: 2.00 GB.
Ekran kartı: GeForce GT 630 1 GB
İşletim sistemi: 64 Bit işletim sistemi, X64 tabanlı işlemci.

Çözüm
Öncelikle Dualboot yerine Live USB ile kurmadan da kullanabilirsiniz. Bunun için Windows'a LiLi (Linux Live) kurun. Uygulamadaki ISO'lar eskidir, internetten yenisini indirip diske yazdırarak kullan. Persistence yazan kısım ayarlanıyorsa reset attıktan sonra dosyaların korunur.

Dualboot için C diskini küçültüp yanına kurdurmalısın. Çoğu Linux kurulumu bunu otomatik yapabilir. Windows Boot Manager silineceği için eğer Linux'u beğenmez ve direkt kaldırırsan GRUB verisi de silinir ve sistemi açamazsın. Linux'u kaldırmak için:

www.technopat.net/sosyal/konu/dual-boot-linuxu-en-kolay-sekilde-kaldirma-bootice-kullanimi.1405521

En son olarak dağıtım önerisi. Debian çatallarından çok kopmasan iyi olur. Dallandıkça yardım alman zorlaşır. Ubuntu, Mint, Debian, Zorin OS (Geliştirilmesi duraksadı)... Farklı farklı şeyler de geliyor aklıma ama sana temelini söyleyeyim, dış görünüşünden çok göremediğin içi önemli. Aşağı yukarı hepsi aynı olsa da bazıları cidden sıvıyorlar. Sistemini kullanan başka kullanıcılar sorun yaşıyor mu diye arama yapman iyi olabilir.
Öncelikle Dualboot yerine Live USB ile kurmadan da kullanabilirsiniz. Bunun için Windows'a LiLi (Linux Live) kurun. Uygulamadaki ISO'lar eskidir, internetten yenisini indirip diske yazdırarak kullan. Persistence yazan kısım ayarlanıyorsa reset attıktan sonra dosyaların korunur.

Dualboot için C diskini küçültüp yanına kurdurmalısın. Çoğu Linux kurulumu bunu otomatik yapabilir. Windows Boot Manager silineceği için eğer Linux'u beğenmez ve direkt kaldırırsan GRUB verisi de silinir ve sistemi açamazsın. Linux'u kaldırmak için:

www.technopat.net/sosyal/konu/dual-boot-linuxu-en-kolay-sekilde-kaldirma-bootice-kullanimi.1405521

En son olarak dağıtım önerisi. Debian çatallarından çok kopmasan iyi olur. Dallandıkça yardım alman zorlaşır. Ubuntu, Mint, Debian, Zorin OS (Geliştirilmesi duraksadı)... Farklı farklı şeyler de geliyor aklıma ama sana temelini söyleyeyim, dış görünüşünden çok göremediğin içi önemli. Aşağı yukarı hepsi aynı olsa da bazıları cidden sıvıyorlar. Sistemini kullanan başka kullanıcılar sorun yaşıyor mu diye arama yapman iyi olabilir.

Son düzenleme:
Çözüm
Öncelikle dualboot yerine Live USB ile kurmadan da kullanabilirsiniz. Bunun için Windows'a lili (Linux Live) kurun. Uygulamadaki ISO'lar eskidir, internetten yenisini indirip diske yazdırarak kullan. Persistence yazan kısım ayarlanıyorsa reset attıktan sonra dosyaların korunur.

En son olarak dağıtım önerisi. Debian çatallarından çok kopmasan iyi olur. Dallandıkça yardım alman zorlaşır. Ubuntu, Mint, Debian, Zorin OS (geliştirilmesi duraksadı)... Farklı farklı şeyler de geliyor aklıma ama sana temelini söyleyeyim, dış görünüşünden çok göremediğin içi önemli. Aşağı yukarı hepsi aynı olsa da bazıları cidden sıvıyorlar. Sistemini kullanan başka kullanıcılar sorun yaşıyor mu diye arama yapman iyi olabilir.

Teşekkürler bir de bir sorum daha olacaktı. Normalde hem hard disk hem de SSD kullanıyorum. Fakat merak ettiğim bir şey var HDD'deki oyunlarımı kaldırmadan Linux da oynayabilir miyim veya HDD'ye Linux'u kurabilir miyim? Öteki türlü SSD 128 GB ve bölmeye kalkmak için önce bayağı bir şey silmem gerekiyor içinden. HDD'nin içinde ise 100 GB boş yer var fakat daha fazla yer açabilirim 500'lük olduğu için sıkıntı çıkarma sanırım.

Teşekkürler bir de bir sorum daha olacaktı. Normalde hem hard disk hem de SSD kullanıyorum. Fakat merak ettiğim bir şey var HDD'deki oyunlarımı kaldırmadan Linux da oynayabilir miyim veya HDD'ye Linux'u kurabilir miyim? Öteki türlü SSD 128 GB ve bölmeye kalkmak için önce bayağı bir şey silmem gerekiyor içinden. HDD'nin içinde ise 100 GB boş yer var fakat daha fazla yer açabilirim 500'lük olduğu için sıkıntı çıkarma sanırım.
Farklı diske kurmak iyi olur, ancak Windows bootloader'i hangi diskte dikkat etmen lazım. Bazen C diskine kurmuyor.

HDD'yi sökerek bilgisayarı açmayı dene, eğer açılırsa HDD'de ki alana da kurabilirsin.

Hem daha iyi olur. Bootloader kurcalamadan halledersin işini.

İşletim sistemi değiştireceğin zaman BIOS'dan boot sıralamasını değiştirmen gerekir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı