Egzoz fan çalışmazsa ne olur?

Merhaba bilgisayarda egzoz fan çalışmazsa bir sorun olur mu?

Sıcak hava dışarı çıkamayacağı için parçalar fazlaca ısınır , Dizüstüyse bir çok devre elemanı kapasitor vesaire gümleyebilir , masaüstüyse de bir süre sonra veriyolları gidebilir ya da parça yanabilir.

Sıcak hava dışarı çıkamayacağı için parçalar fazlaca ısınır, dizüstüyse birçok devre elemanı kapasitor vesaire gümleyebilir, masaüstüyse de bir süre sonra veriyolları gidebilir ya da parça yanabilir.

Kasanın içerisindeki havayı dışarıya atmada bir nebze zorlanır.

Sadece hava tahliyesi daha geç olur. Parçalar için zaman içinde zararlı olabilir. Fakat o kadar korkmaya gerek yok. Bir tane alırsınız zaman içinde.

Hocam geçen gün güç kaynağı ses yapıyor diye içini temizlemiştim, bilgisayarın BIOS pilide bitik galiba tarih saat ayarı değişmiş. Bilgisayar açılırken dönüyor muydu hatırlamıyorum ama fan durgun görünüyor. Eski bir bilgisayar acaba kasa içi ısınınca devreye girebilir mi?

Hocam geçen gün güç kaynağı ses yapıyor diye içini temizlemiştim, bilgisayarın BIOS pilide bitik galiba tarih saat ayarı değişmiş. Bilgisayar açılırken dönüyor muydu hatırlamıyorum ama fan durgun görünüyor. Eski bir bilgisayar acaba kasa içi ısınınca devreye girebilir mi?
Eğer 4 pinli bir fan değilse her zaman tam hızda bilgisayar açılınca çalışması gerek. Ana kartta veya kontrolcüde fanın bağlantı kısımlarını kontrol eder misin? Bir gevşeme olmuş olabilir. Yoksa BIOS pili veya PSU ile alakalı değildir diye düşünüyorum. PSU ile ilişkili olacağı kısım eğer molex'ten güç alıyorsa olur. Dediğim gibi güç kablolarınını bağlantılarını kontrol et. Dilersen ana kartında başka boş fan slotu varsa oraya takmayı dene.

Fanda kırmızı sarı siyah kablolar vardır , birinden birisi yada hepsi koptuysa ya çalışmaz ya da düşük voltajda çalışır ya da devir hızını arttırmaz.

5 VOLT 12 VOLT gibi kabloların içinden geçen voltaj değerleri topraklama GND ile belirli voltajlara da düşürülür.

Bu yüzden fan kabloları sağlam mı değil mi kontrolünü yaptıktan sonra bilgisayara taktığınızda fan çalışıyorsa yani fanın motorunda sorun yoksa fan dönüyorsa ..

Fanın pervanesi kırık değilse bilyesine oturmuş ise yalpalamıyorsa bunların kontrolünü yapmak gerek.
Çünkü fanın içi açıldığında ve yağlandığında çoğu fan motoruyla yapışık vaziyettedir bu açma esnasında da çentikten kırılır , bu yüzden de fan yalpalayabilir ya da çarpabilir ses çıkarabilir.

özellikle fan eğer yüksek devirde RPM de dönmeye başladığı arttığı zaman RPM değeri cızırtı çıkarır vesaire.

Bu yüzden tüm bunların kontrolünü yapmanızda fayda var.

Çünkü ileride ısı problemleri çıkabilir bu tip problemler kısa sürede açığa çıkmaz uzun vadede çıkar misal bazı RAM slotlarına ram takarsınız çalışmaz çünkü veriyolu gitmiştir gibi gibi ısıdan dolayı

Eğer 4 pinli bir fan değilse her zaman tam hızda bilgisayar açılınca çalışması gerek. Ana kartta veya kontrolcüde fanın bağlantı kısımlarını kontrol eder misin? Bir gevşeme olmuş olabilir. Yoksa BIOS pili veya PSU ile alakalı değildir diye düşünüyorum. PSU ile ilişkili olacağı kısım eğer Molex'ten güç alıyorsa olur. Dediğim gibi güç kablolarınını bağlantılarını kontrol et. Dilersen ana kartında başka boş fan slotu varsa oraya takmayı dene.

Fanda kırmızı sarı siyah kablolar vardır, birinden birisi ya da hepsi koptuysa ya çalışmaz ya da düşük voltajda çalışır ya da devir hızını arttırmaz.

5 Volt 12 Volt gibi kabloların içinden geçen voltaj değerleri topraklama gnd ile belirli voltajlara da düşürülür.

Bu yüzden fan kabloları sağlam mı değil mi kontrolünü yaptıktan sonra bilgisayara taktığınızda fan çalışıyorsa yani fanın motorunda sorun yoksa fan dönüyorsa.

Fanın pervanesi kırık değilse bilyesine oturmuş ise yalpalamıyorsa bunların kontrolünü yapmak gerek.
Çünkü fanın içi açıldığında ve yağlandığında çoğu fan motoruyla yapışık vaziyettedir bu açma esnasında da çentikten kırılır, bu yüzden de fan yalpalayabilir ya da çarpabilir ses çıkarabilir.

Özellikle fan eğer yüksek devirde RPM de dönmeye başladığı arttığı zaman RPM değeri cızırtı çıkarır vesaire.

Bu yüzden tüm bunların kontrolünü yapmanızda fayda var.

Çünkü ileride ısı problemleri çıkabilir bu tip problemler kısa sürede açığa çıkmaz uzun vadede çıkar misal bazı RAM slotlarına RAM takarsınız çalışmaz çünkü veriyolu gitmiştir gibi gibi ısıdan dolayı.

Hocam baktigim kadariyla kablolarda bir problem yok gibi. Sadece PSU'nun icini bilgisayar açılırken ses yapıyor diye temizlemistim hala ses yapıyor. Onunla bir ilgisi var midir acaba kabloya güc gitmiyor olabilir mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı