Ekonomi düzelecek mi?

Düzelmesi max 5 sene sürer. Sadece Merkez bankası bağımsız olsa dolar 4-5 bandında olacaktı. Bu kadar hissetmeyecektik. Bir de iktidar kanadında doğru hamleler yapılsa , yatırımcıyı kovalamasak yanımıza çekecek olsak düzelirdi.

Böyle gitmez bence, ya batıcaz bağımsızlığımızı kaybedeceğiz. Ya silkelenip ayağa kalkıcaz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Araba üretmek, her şeyi yerli yapıp ithalatı azaltıp ihracatı arttırmayı diyorum.
İmkansıza yakın. Olsa bile en az 50 yılı var. O zamana kadar ne ambargolar yeriz, ne dönemlerden geçeriz kim bilir. Daha dış borcun çeyreğini ödeyemiyoruz.

Yerimizde oturmazsak herkes elinden geleni yaparsa ve bir de iyi bir yönetim olursa ben düzeleceğini düşünüyorum. Ama herkes haklı olarak yurt dışı hayali kuruyor. Bilemiyorum sonumuz ne olur. Biz yine elimizden geleni yaparsak bir şeyleri düzeltip birilerine ilham kaynağı olabileceğimizi düşünüyorum.

Açık ve net bir şekilde büyük olasılıkla düzelmeyeceğini düşünüyorum. Yurt dışına beyin göçümüz mevcut ya da en iyi üniversitelerimizden mezun olan mühendislik öğrenciler yurtdışına çalışmayı tercih ediyor. Liyakat yok. Liyakat eksikliği özellikle yönetimsel pozisyonlarda öne çıkıyor. Boktan üniversiteler açılarak insanlara içi boş özgüven ve kibir kazandırılıyor, zanaatin ve el/vücut işinin önemi azaltılıp, küçümsenecek bir şey olarak gösteriliyor. Kısaca teknoloji/bilim tarafından beyin göçü yüzünden, üretim tarafında insanların çalışmak istememesi (ya da insanların buna itilmesi de diyebilir belki) yüzünden, yönetim tarafında da liyakat eksikliği yüzünden kaybediyoruz. Pozitif geri bildirim döngüsü bu. Benim şahsi fikrim bundan toplumca kurtulmanın yolu kol kesmek (gerçek anlamda değil). Kim zarar görecekse görsün deyip büyük bir değişikliğe gitmemiz gerek ancak 80 milyon insan ne koordine olabilir ne de koordine olmak ister (ben de zarar görebilirim düşüncesi ile). O yüzden ülkece aşağı gideceğimizi düşünüyorum. Akıllı olanlarımız belki aradan sıyrılabilir ancak o kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…