Türkiyenin temel sorunu üretim odaklı değil de tüketim odaklı bir ekonomiye sahip olması. Çoğu şeyi üretmek yerine yurt dışından hazır alıyoruz. Son 10 yıldır ekonominin hep daha gitmesinin sebebi de kötü ekonomi yönetimi.
Devletin elindeki fabrikaların çoğu kapatıldı veya özelleştirildi. Sebebi neydi? Yurt dışında daha ucuza var.
Tarıma destek verilmiyor, buğday bile yurt dışından geliyor, sebebi ne? Yurt dışında daha ucuz.
Her şey yurt dışında daha ucuz diye diye üretimi bıraktık. Sonra ne oldu? Paramız yurt içinde kalmayıp sürekli dışarı gitmeye başladı. Senin de yurt dışına bunu karşılayabilecek bir ihracatın olmadığı için cebindeki para boşalmaya başladı.
15 Temmuz'dur, Papaz olayıdır falan, bunlar sadece üzerine kaymak sürülmesine neden oldu.
Türkiye hala daha üretmek yerine vergi getirmeyi tercih ediyor. Arabadan arabanın 2 katı vergi alarak ekonominin düzeleceğini, açığın kapanacağını düşünüyorlar.
Yani anlayacağın olay tamamen zihniyette. Eğer olur da zihniyet değişirse ekonominin düzelmesi için gerekli adımlar atılır ama şu an ekonomi için hiçbir adım atılmıyor.