Ekonomik krizde tasarruf senaryoları

2b tl maaş + ev kirası yok.2 çocuklu bir aileyiz.Valla ucu ucuna hatta ekstra çıktığında açık kalıyor bir tarafım.Arabam yok pisikletimde yok [emoji3]
Bazı arkadaşlar toplu taşıma demiş bedava mı arkadaşlar.Burada otobüs 2.50 den 3.25 e çıktı.
Dolar da düşüyor ama gelen zamlar gitmiyor lanet olsun ya
 
Türkiye'de dar gelirli boğazından kesiyor uzun süredir. Zaten eğitim, kültür harcaması yapamıyor. Netflix'i yok ki onu kapatsın.
Asgari ücret kazanan insanlar karnını doyurmanın derdine düşmüş maalesef ki. Hele bir de kira veriyorsa 2 metre mezar kazsın içine girsin daha iyi.
 
Bizde kriz olmadığı için şanlıyız!! Ama öyle bir kriz olursa krizin büyüklüğüne bağlı tabiki de. Venezuela gibi olsa, sen istesen de istemesen de kısarlar zaten. Aç bile kalırsın. Ha bizdeki olmayan kriz gibi olursa, doğalgazı kısarsın, 20 derece yeter. Elektriği kısarsın, loş ışık yeter, bir de yiyeceklerden kısarsın olur biter. Ha giyecek falan alınmaz zaten, yeni bir şey almazsın. Başka kısacak ne kaldı acaba diye düşünüyorum...

Yada kısmayıp, borç yiğidin kamçısı diye de devam edilebilir. Seçeneğe kalmış, edenler var.
 
Esimle yarim saatir konusuyoruz. Haydi bunu sizinle de konusalim.
Extrem bir ekonomik kriz olursa nelerden kisarsiniz?

Sevgiler :)
Güzel bir konu olmuş.
Zaten yıllardır millet olarak, normal olması gereken etkinlikleri, alışverişi, sosyal yaşantıyı lüks olarak gördüğümüz için kısılmış şekilde yaşamak bizim toplumumuzun normali.
Dünya geneline göre normal sayılan şeyler bizim ülkemizde lüks, zenginlik göstergesi.
Mesela ev sahibi olmak, mesela araba sahibi olmak, mesela iphone sahibi olmak, bu liste uzatılabilir.
Açlık sınırının 1900₺ , yoksulluk sınırının 6000₺ olduğunu söylesem mesela şuan... 4000₺ maaş alan ben çok rahat yaşıyorum der. Çünkü biz alıştık sefalet içinde yaşamaya malesef.

Yine de buna rağmen tasarruf olarak ne yapabiliriz dersek ama;
Faturalarımızı azaltabiliriz mesela. Telefon faturası, elektrik faturası, su faturası rahatlıkla azaltılabilir.
Kullanımlarımıza uyan ekonomik bir telefon faturasına geçebiliriz. Evimizdeki aydınlatmaları led ampuller ile sağlayabiliriz. Çamaşır makinesini tam kapasite doldurup kullanabiliriz. Bilgisayarlarımızı ve televizyonlarımızı kullanmadığımız zamanlarda kapatıp fişten çekebiliriz.

Bizim ülkemizde özellikle gençler arasında kısılabilecek en bariz tasarruf, gıda ve meşrubat sektöründe desem sanırım abartı olmaz. Starbucks, Mc Donalds, Burger King, Dominos gibi hazır gıda ve sosyal ortam mekanlarına mümkün olduğunca az giderek çok ciddi anlamda tasarruf yapabilirsiniz. Tabi bunların hep yabancı şirketler olduğunu da düşünürsek, uzun vadede cebinizdeki aynı birim parayı daha değersiz hale getirdiğini de göz önüne alırsak, en azından yerli markaları tercih etmek ileri vadede atılmış bir adım olabilir.
 
Zaten bu halkın çoğu tatile gidemiyor, dışarıdan yemek yiyemiyor, çocuğuna istediği şeyi alamıyor, sinemaya gidemiyor, arabası yok zaten veya benzin pahallı diye fazla araba sürmüyor otobüs ile gidiyor, temel gıdalar hariç çok az yiyecek alıyor, et alamıyor, istediği kıyafeti alamıyor nerede ucuz varsa onu alıyor, fatura fazla gelmesin diye doğalgaz yanmıyor veya yansa da çok az yanıyor, su ve elektrikten zaten tasarruf ediyor...

Say say bitmez. Bizim kısacak bir şeyimiz kalmadı artık. Daha ne yapalım? Daha nasıl tasarruf edelim? Yemek mi yemeyelim zaten yediğimiz ne? Bonfile falan mı yiyoruz? Makarna ve pirinç yiyoruz. Daha ne yapalım?

Biz daha fazla tasarruf edeceğimize iktidar etse zaten şu an bu halde olmazdık. Sarayın günlük masrafı 1.5 milyon ₺. Lüks arabalar, lüks kıyafetler, lüks saatler, lüks telefonlar, yatlar, villalar alacaklarına onlar biraz tasarruf etsin biz rahatlayalım. Böyle daha mantıklı değil mi?
 
Son düzenleme:
-Tuvalete girdiğimde ışık yakmam.
-Televizyonu günde 4 saatten az çalıştırırım.
-Klima, doğalgaz gibi şeyler yerine battaniye örterim.
-Sifon çekmem, banyo olmak için büyük bir kovayı yağmurlu bir günde dışarı koyar doldurup onunla -banyo olurum. Sifonu da aynı o şekilde yaparım.
-Bir bardağı 2 gün boyunca kullanır 4 günde bir bulaşık yıkarım.
-Bilgisayarı en fazla 2 saat çalıştırırım.
-Evde asla ışık yakmam sadece mutfakta veya ders çalışma odasında küçük lambayı yakarım. Televizyon ışığı yeter.
-Asla vazgeçmeyeceğim tek şey ise reisime oy vermek (!)
Bu taktiği amcamlardan biliyorum baya bir cimriler. Yazdıklarımın çoğunu bana anlattı. Yokluktan varlığa geldiler bunları yapmadan önce evleri kira iken şimdi 3 evleri var ikisi kira da onun haricinde çocuğunda Nissan Navara, kızında ise Nissan Micra var. Kendisi hala 2004 Passat'a biniyor.
 
Türkiye'de dar gelirli boğazından kesiyor uzun süredir. Zaten eğitim, kültür harcaması yapamıyor. Netflix'i yok ki onu kapatsın.
Eskiden daha kültürlüydüm. Şimdi belli bir yaşta olmama rağmen kendimi geliştirmedim :)
 
Nerden kısalım desek oraya devlet ekstra yük getirip sağolsunlar boşlukları dolduruyor. Sigarayı azaltalım desek ona habire ekstra vergi, arabayı az kullanalım desek benzine zam üstüne zam. Doğal gazdan tasarruf etsek ona zam. Zaten orta ve düşük gelirli halkımızın bunlar dışında tasarruf edebileceği pek bişeyi kalmadı tasarruf ede ede. Demek istediğim şu ki geçen sene 100 tl arabama mazot aldığımda 10 gün idare edebiliyordum ama bu sene daha az kullanma tasarrufunda olmama rağmen 1 haftada 100 tl mazot harcıyorum, nerde kaldı bunun tasarrufu
 

Yeni konular

Geri
Yukarı