Ekonomimiz düzelirse maaşlar düşer mi?

Tabi ki düşer. Zaten hayat pahalılığının bir nedeni de asgari ücrete gelen zamlar. Sen bir işverensin ve asgariye zam geldi. Senin daha önce 4200 verdiğin çalışanın şimdi senden 5500 almak zorunda. Bu sefer işveren derki he benim cebimden daha fazla çıkıyor o yüzden fiyatları ona göre ayarlayayım. Mantık budur. Asgarinin bu düzeyde arttığı hiçbir ülke ekonomide gelişmiş olamaz zaten. Asgarinin bu denli artması hiç iyi bir şey değil bu denli artıyorsa zaten sıkıntı vardır. O yüzden ekonominin düzelmesi için işverene yük vermemen lazım ve asgariyi belirli düzeyde tutman lazım. Sen işverene yük verirsen işveren tüm halka yük verir ve hayat pahalılığı artar. O yüzden ekonomi düzelecekse asgarinin düşmesi şart. 2 seviyelerine düşmesi önümüzde ki 10 15 yıl içinde imkansız 6 7 olursa güzel olabilir ama o da zor.
 
Son düzenleme:
Ekonominin düzelmesi demek alım gücünün iyileşmesi demek. Maaşlar düşerse ekonomi nasıl düzelmiş olacak :D

Nasıl bir düşünce bu :D eskiden dolar 2ken asgari ücret 500 TL di ve alım gücü de şuankinden çok daha fazla vardı.
 
Mesele maaş bu kadar olmuş şu bu kadar olmuş değil. Akaryakıt, doğalgaz ve hammadde fiyatı dolar bazında belirlendiği için kur politika berbat durumda olduğı sürece pahalı olmaya devam edecek. Bu sebeple fabrikalar, artan maliyeti karşılayabilmek için fiyatları yükseltecekler. Fiyat yükselince bu enflasyon olarak yansıyacak. Enflasyon artınca asgari ücret artacak. Asgari ücret artınca işveren üzerindeki yük de artacağı için işçi maaşını ödeyebilmek için fabrika tekrar ürünlerin fiyatını arttıracak. Ürünlerin fiyatı artınca enflasyon olarak yansıyacak. Bu döngüyü kırmak için dolar kurunu sabit tutmak gerekiyor. Bu da politika ile bitiyor. Üretim yapmak da çözüm değil çünkü tarımdan sanayiye her şey yakıt ile işliyor yakıt da bu ülkeye dolar ile giriyor. Doları düşürmek için dış politikayı iyi yönetecek kişilerin yönetici olması lazım. Doğru alınan kararlar, faiz artışları ile uluslararası piyasada Türk Lirasına olan güven artar. Bu sayede Türk Lirası değer kazanır. Zaten mesele doları düşürmek değil Türk Lirasına değer kazandırmak. Bu sayede 1000 TL ile 1 varil petrol alacağına 3 varil petrol alırsın. 10 metreküp gaz alacağına 40 metreküp gaz alırsın. Akaryakıt ve gaz maliyetini düşürürsün bu sayede fabrikanın maliyetini azaltırsın. Fabrikalar ürün fiyatlarını arttırmaz. Halkın alım gücü yükselir bu sayede yıllık enflasyon azalır. Maaşın düşmesi veya yükselmesinin bir anlamı kalmaz. Mesele bankadan kaç banknot çektiğin değil mesele o kağıt parçasının değeri.
Ya da tüm suçu marketlere atıp birbirini gösteren Spiderman'lar gibi iktidarı suçlarsın ama iktidar sensindir. Ama tüm suçlular marketlerdir. Enflasyonu onlar yükseltiyordur.
 
Son düzenleme:
Çıkarım yapıyorum sadece.

Zamanında nasıl ekonomi kötü olduğu için 1 liranın sonunda 6 tane sıfır var ise ve ekonomi düzelince bu 6 tane sıfır atıldı ise, tekrar düzelince gene sıfırlar atılabilir.

Örneğin atıyorum yakın bir zamanda dolar ve tl eski dengesine gelirse 1 sıfır atılabilir.
 
Ekonominin düzelmesi demek alım gücünün iyileşmesi demek. Maaşlar düşerse ekonomi nasıl düzelmiş olacak :D
Çok basit bir örnek Amerikaya baktığın zaman en düşük asgari ücret 1200 dolar en yükseği yaklaşık 2400 civarı. Alım gücü nasıl hepimiz biliyoruz. Sanmayın ki refah seviyesi asgari ücrete bağlıdır değildir. Hiçbir ülkede asgari ücretin bu denli artması iyi değildir. Çünkü sadece asgari artmaz alım gücün düşer işverene yüklenirsin işveren ise sana yüklenir. Enflasyon artışı sağlar. Asgari ücretin artması iyi bir şey değil Türkiye de bunu kabul etmemiz lazım. Enflasyonu hayat pahalılığını düzeltemeyen yönetim asgari ücrete zam yapıp halkın gözünü boyamaya çalışıyor ama aynı oranda hayvan gibi hayat pahalılığına ekleme yapıyor. Gözünüz boyanmasın asgari ne kadar artarsa o kadar batıyoruz.
 
Ülkenin çıkmaz sorunlarindan birisi bence bu cidden bir sağlam ekonomist bulup cevabını merak ediyorum.
 

Geri
Yukarı