Ekran Kartı Belleğini Sistem RAM'i Olarak Kullanmak

Kullanıcılar genel olarak bilgisayar RAM'inden verip ekran kartının RAM'ini artırmayı nasıl yapacaklarını sorarlar. Benim sorum biraz daha farklı, hiçbir yerde bilgi bulamadığım için bu foruma üye oldum ve bunu en azından sorup bilgi alabilmek istiyorum.

Soruma detaylı geçecek olursak; Bilgisayarımda HD 6570 2 GB ekran kartı var, sistemimde 3 GB RAM var ve sistemim DDR2.
Kendi çabalarımla hiç bütçesiz sisteme iyi bir soğutma ayarladım, Pentium E5300 @2.6 GHz işlemcimi 4 GHz'e hız aşırttım ve 800 MHz'lik RAM'lerimi 1000 MHz'de çalıştırmayı başardım. Sisteme tam 2 saat CPU, 1 saat RAM, 1 saat de ekran kartı testi yaptım ve gördüğüm en yüksek sıcaklık değeri işlemcimin 1. çekirdeği için geçerli olarak 79 derece oldu. İşlemcim normal kullanımda 60 derece civarı ve boşta 35-40 derecelerde dolaşıyor. Yani sistemim stabil ve iyi çalışıyor.
Benim tek sorunum; RAM.
Sistemim DDR2 ve RAM'im şu an 3 GB. Anakartımda 2 slot var ve 2 GB daha RAM alıp 1 GB'ı çıkararak en fazla 4 GB yapabilirim fakat bunun için şu an bütçem yok. Ekran kartımda bulunan 2 GB belleğin tamamen gereksiz ve boş olduğunu düşünüyorum, Fortnite oynuyorum ve oyun için 3 GB RAM gerçekten yetersiz.
Ekran kartı belleğimin 1 GB'lık kısmını normal RAM'e ayırmam mümkün mü?
Mümkünse nasıl, mümkün değilse neden değil açıklayabilir misiniz lütfen?

Son düzenleyen: Moderatör:
Harici ekran kartlarında bulunan GDDR5 ekran kartlarıyla senin Ram'ın çok farklı kulvarlarda yarışır.
GDDR5 tipi bir bellek 256gb/s değerlerine zorlanmadan çıksada CL Değeride(Gecikme süresi yani kötü bir şey :/ ) bir okadar yüksektir.
DDR4 tipi bir bellek en fazla 40gb/s değerine overclock vs. yaparak çıkabilir. Ancak Gecikme süresi çok düşüktür

Şimdi soracaksınız ''Ulan dümbük niye anlatıyorsun bunları diye'' hemen söyleyeyim
-GDDR5 tipi bir bellek çok hızlı olsada yalnızca GPU ile iletişim halinde olduğundan Gecikme süresi önem alınmadan yalnızca hızına bakılarak üretilir
-DDR4 Ram'ler ise tüm bilgisayar ile etkileşim halinde olduğundan düşük bir gecikme süresine sahip olması gerekir ki bilgisayar hızlı çalışabilsin.
Siz kalkıpta RAM'i Ekran kartına eklemeyi yapsanız dahi Battlefield 1-5, FarCry V gibi oyunların 50 gb ve üstü olmasından dolayı doku hataları ve bir kaç saniye boyunca sürecek drop'larla karşı karşıya kalırsınız
Ayrıca Ram'in Ekran kartına aktarılması konusundaki soruna gelecek olursak
Eğerki dahili bir GPU'ya sahipsen(Vega 5-8, HD Family 4000 vs.) Sistemin Ram'inden kendine alacaktır ve 50gb olan oyunları oynayamazsınız.
Harici ekran kartına sahipseniz(RX 570, GTX 880M vs.) böyle bir şey yapmanız yalnızca BIOS ayarlarıyla oynamanız dolayısıyla Garanti'yi çöpe atmak ve Anakartı yakmak pahasında hali hazırda elinizde bulunan ve çok hızlı olan GDDR5 belleği kullanamamak gibi bir aptallık yapmak olur
-Hata yaptıysam affola :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı