Çözüldü Ekran kartı belleğinin hızını arttırmak zararlı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
2
RX570 kullanıyorum ve herhangi bir voltaj ayarı yapmadan 2250 MHz'ye çekmeyi başardım. Hiçbir ısı değişimi olmadan 10 FPS'e yakın artış yakaladım. Voltaj arttırılmadan VRAM MHz'si yükseltmek zararlı mıdır? Ayrıca ekran kartının Core Clock'unu da voltaj vermeden arttırmak istiyorum fakat ne şekilde arttıracağım hakkında fikrim yok. Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Az da olsa stabilite düşer. Oyunlar eskisine göre biraz daha çökmeye meğilli olur. (Bazen ALT+TAB yapınca oyun donar bir kaç saniye sonra kendine gelir. Bu tip durumlarda oyunun kapanma ihtimali artar.)
Eğer kartın bellek modülleri üzerinde soğutma varsa ve kullanımda bir sorun yoksa; bir zararı yok. Kabul edilebilir sınırlar içerisinde görünüyor.
Az da olsa stabilite düşer. Oyunlar eskisine göre biraz daha çökmeye meğilli olur. (Bazen ALT+TAB yapınca oyun donar bir kaç saniye sonra kendine gelir. Bu tip durumlarda oyunun kapanma ihtimali artar.)
Eğer kartın bellek modülleri üzerinde soğutma varsa ve kullanımda bir sorun yoksa; bir zararı yok. Kabul edilebilir sınırlar içerisinde görünüyor.

Çözüm
Oyuna girdikten sonra dediklerinize benzer şeyler oldu,2250 MHZ'de kaplamalar bozuldu ve ardından bilgisayar çöktü. Ardından 2200 MHZ'de denedim, stabilliği yakaladım fakat FPS farkı yoktu. Furmark'da 10 FPS fark ederken, oyunlarda bir değişim gözlemleyemedim. Yani sanırım OC oldukça gereksiz.
Haklısın, oyun testlerinden sonra ben de gereksiz olduğu kanısına vardım.

Mesaj yazmaya vaktim olmadığı için konuya takibe aldım, hangi oyun diye soracaktım. Bellek kısmına istediğiniz kadar overclock yapın FPS'de bir değişiklik olmuyor. Önemli olan çekirdek hızını artırmak. Bellek hızı eğer oluyorsa FPS dropları engeller ama firmalar zaten kartları buna göre ayarlıyor. Olması çok düşük bir ihtimal.

Tavsiyem core clock'u kafadan +100 olarak arttırın sonra oyunda test edin. Her olumlu sonuçta +10, +10 olarak gidin. En son zirveye geldiğinizde oyundan atar ve ekran pembeye döner. Bilgisayarı yeniden başlatıp son kaldığınız değerin bir tık altına çekin. Böylece maksimum(voltajsız) OC değerini bulmuş olursunuz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı