Power limit değerini arttırmak zararlı mı?

Makaleler
1
Yer
Ankara
Daha fazla  
Öncelikle herkese selamlar! Overclock yaparken Power Limit'i arttırmak sıcaklık artışı hariç başka zararı var mı? Peki arttırdığım takdirde bilgisayarın kapanma olasılığı var mı? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum!

Sistem:
-Sapphire R7 240 4 GB GDDR3 128-BIT.
-Powerman 80+ Bronze 300W Dual channel (+12v1 & +12v2 216W) PSU.

Öncelikle herkese selamlar! Overclock yaparken Power Limit'i arttırmak sıcaklık artışı hariç başka zararı var mı? Peki arttırdığım takdirde bilgisayarın kapanma olasılığı var mı? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum!

Sistem:

Bunun hakkında Forum'da var ama ben hiç ellemenizi önermem.

Power limit ekran kartının çekeceği maksimum gücü sınırlandırmak ya da artırmak için var. Örneğin varsayılan güç limiti 100W olsun. Power limit değerini +%5 yaparsanız ekran kartının çekeceği maksimum güç limitini 105W yapmış olursunuz. Ekran kartı normalde 90W güç çekecekse hala 90W çeker, bir şey değişmez. Bu ayar OC yaptıktan sonra anlık kapanma, ayarladığınız frekansa çıkmama (sıcaklıktan dolayı da çıkmayabilir) veya mavi ekran yaşarsanız işe yarayabilir. Yalnız bu sorunlar aşırı frekans artırımından dolayı güç limitinden bağımsız da gerçekleşebilir. Hatta genellikle bu yüzden gerçekleşir. Stok güç limiti çoğunlukla OC yaptığınızda bile kartı sınırlamaz.

Bunun hakkında Forum'da var ama ben hiç ellemenizi önermem.

Neden? Sıcaklık konusunda bir sorunum yok. Overclock profilinde yükte maksimum 44 derecede. Zaten %100'den %110'a çekeceğim.
Power limit ekran kartının çekeceği maksimum gücü sınırlandırmak ya da artırmak için var. Örneğin varsayılan güç limiti 100W olsun. Power limit değerini +%5 yaparsanız ekran kartının çekeceği maksimum güç limitini 105W yapmış olursunuz. Ekran kartı normalde 90W güç çekecekse hala 90W çeker, bir şey değişmez. Bu ayar OC yaptıktan sonra anlık kapanma, ayarladığınız frekansa çıkmama (sıcaklıktan dolayı da çıkmayabilir) veya mavi ekran yaşarsanız işe yarayabilir. Yalnız bu sorunlar aşırı frekans artırımından dolayı güç limitinden bağımsız da gerçekleşebilir. Hatta genellikle bu yüzden gerçekleşir. Stok güç limiti çoğunlukla OC yaptığınızda bile kartı sınırlamaz.
Zaten 30W kart olduğu için pek sorun yaşayacağımı düşünmüyorum.
Power Limit arttırmak sadece OC işlemi yaparken güç tüketimi sınırına takılıp fazla performansa ulaşmayı engellemeyi çözmeye çalışır. Bilinçli kullanımda herhangi bir sakınca yoktur.
Normalinde R7 240'a +%10 power limit verip, çekirdeği 900 MHz'den 950 MHz'e çıkardıklarını sıcaklıkta ise sorun yaşamadıklarını belirtiyorlar.

Son düzenleme:

Sistem:
Hangi birime yapacaksınız? CPU, GPU?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı