Ekran Kartı Termal Macun Değişimi Deneyimim

Mehmet Ali Kaba

Kilopat
Katılım
27 Nisan 2016
Mesajlar
1.289
Makaleler
2
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaslar uzun zamandır aklımda olan ancak yapmaya üsendiğim bir konu vardı ve en son bir arkadasımızın konusunu gördükten sonra ''Hadi artık ben de yapıyorum.'' dedim. Değerler gerçekten etkileyici. İlk basta bu kadar farkı beklemesem de kartın 3.5 sene sonra üstündeki termal macunu hatırladıktan sonra gayet normal olduğunu düsündüm. Direk baslayayım isterseniz.

Ekran kartım MSI GTX 1060 Gaming X 6G. Kendisini yaklasık 3.5 sene önce almıstım. Ara ara tozunu alsamda karta hiç dokunmadım. Termal macun seçimi konusunda aklımda genellikle herkesin tavsiye ettiği iki macun vardı; Arctic MX-4 2019 ve Thermal Grizzly Kryonaut. İkisi arasında gidip geldim, birçok teste baktım; sonuçlar doğrultusunda, almısken en kalitesinden olsun bari diyip ve karta dokunmadan gidebilecek en uzun sürede kartın gitmesini istediğimden Thermal Grizzly almayı tercih ettim. İçinden termal macunun kendisi, bir spatula ve termal macunu sürme önerilerinin olduğu bir kağıt var.
IMG_20210211_192853.jpg


PCB'yi soğutucuya tutunmasını sağlayan 4 tane vidayı söktünten sonra ve fanların enerji almasını sağlayan bağlantı kablosunu da çıkardıktan sonra (biraz uğrastırdı) kartın PCB'si karsıma çıktı. Görüldüğü üzere macunun yarısı kurumaktan mıdır artık yok olmus :D. Son olarak termal ped değisimi yapmamaya karar vermistim ve yapmadım.
IMG_20210211_193823.jpg


Kalan islerin fotoğrafını çekmedim. Eski termal macunu temizledim ve spatulayı kullanarak yeni termal macunu sürdüm. Daha sonra geri toparladım kartı.

Artık değerleri gösterme vakti geldi de geçiyor. Buyrunuz değerler. Kartı zorlamak için 3DMARK'ın Firestrike stres testini yaklasık 10 dakika boyunca her asamada yaptım. Kartı daha da zorlamak için O.C.'lu yaptım testleri. Kartı 2-2.5 senedir O.C.'lu kullanıyorum zaten, benim için değisen bir sey olmadı. 3 test yaptım; termal macun öncesi (Auto fan), termal macun sonrası(Auto Fan) ve termal macun sonrası (1670 RPM). 3. testi yapmamın sebebi termal macun öncesi testi yaparken de kartın 1670 RPM'de kendini 78 derece tutabilmesi idi. 3. testi yaptım ki aynı devirde gerçekten ne kadar derece fark ettiğini görmek istedim.
Termal Macun öncesi.png
Termal Macun sonrası.png
3DMark Ice Storm Screenshot 2021.02.11 - 21.15.25.53.png


Sonuçlar beni gerçekten etkiledi. En kötü ihtimalle arada 9 derece fark var. Fanları esittlediğimde bu 14 dereceye çıkıyor. Hatta dikkat ederseniz ilk testtin sonralarında GPU daha fazla ısınmasın diye Volajı biraz kısıyor. Onu kısmasa 1,093 Volt yapsa 80 derecenin de üstüne çıkabilirdi kart ve fark daha da fazla olurdu. Burada termal macunun kalitesinin de payının fazla olduğunu düsünüyorum. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ve deneyimledikten sonra aslında ekran kartının termal macununu değistirmenin gayet kolay olduğunu ve herkesin yapabileceği bir sey olduğunu düsündüm. Herkese ara ara yapmasını tavsiye ediyorum, kesinlikle çekinmeyin. :)

Peki sizler ne düsünüyorsunuz?
 
Güzel bir anlatım olmuş fotoğraf detayları falan, rehber niteliğinde olmuş cidden. :) en doğrusunu yapmışsın hocam, termal macun seçimi de üst düzey olduğundan bayağı fark ettirmiş, dediğin gibi voltaj düşürmese 16-18 derece fark ettirirdi muhtemelen. İyi günlerde kullan.
 
@Mehmet Ali Kaba Hayırlı olsun, elinize sağlık gayet güzel sonuçlar almışsınız. Yakın zamanda ben de aynı işlemi 970 kartıma uygulamayı planlıyorum, umarım sizinki gibi güzel sonuçlar yakalarım. (Termal macunum Mastergel Maker)
Kesinlikle kayda değer bir fark olacaktır.
 
Ben de bugün denedim 5 senelik Asus R390 Strix Direct CU III ekran kartıma, Furmark Testte 88 dereceyi görüyordu, söküp baktım baya bir katı olmuş işlevini yitirmiş diye düşündüm. Noctua NH-T1 macunu sürüp tekrar aynı testi yaptım. Ve sonuç aynı 88 derece. 1 derece bile düşürmedi neden acaba? Vidalar sıkılı yerine oturmuş durumda.
 
Ben de bugün denedim 5 senelik Asus R390 Strix Direct CU III ekran kartıma, Furmark Testte 88 dereceyi görüyordu, söküp baktım baya bir katı olmuş işlevini yitirmiş diye düşündüm. Noctua NH-T1 macunu sürüp tekrar aynı testi yaptım. Ve sonuç aynı 88 derece. 1 derece bile düşürmedi neden acaba? Vidalar sıkılı yerine oturmuş durumda.
Olabilir. Çünkü katılamıs termal macun yerine herhangi bir marka taze macun sürseniz en azından birkaç derece fark eder diye düsünüyorum.
 

Geri
Yukarı