Ekran Kartına O.C Yapmanın Zararları

Burhan Selvi

Hectopat
Daha fazla  
Son çıkan ekran kartlarının yazılımlarında o.c modu falan var ama o.c zararlı diye biliyorum eğer o son çıkan kartlara zarar vermiyorsa eski kartlar neden o.c yapılınca zarar görüyor bunun hakkında bilgi edinmek istiyorum.

• O.c yapılırsa ne kadar ne oranla yapılmalı ?
  • Ekran kartının fan devirini %100'de çalıştırmak karta veya fana zararı olur mu ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilinçli yapıldığı taktirde OC işlemi zarar değil, yarar sağlar.
Sadece OC işlemi değil, bilinçsizce yapılan her işte bir sakatlık çıkma olasılığı yüksektir.

OC işlemi frekans ve voltaj artırma işlemine dayanır. İşlemcilerde %30 civarı yapılabiliyorken ekran kartlarında bu oran biraz daha düşüktür.
Ekran kartlarında ilk başta 30-40 frekans artırırsın, stabil kalırsa oranı düşürür 10-15'lik ve hatta 5'lik dilimler halinde frekans artışı sağlamayı denersin.
Ekran kartına, voltajlı OC yapılmasını kesinlikle tavsiye etmem sizin için.

Kartın fan RPM hızını %100 seviyesine çekmenizde bir sakınca yok. Sadece fanın dönüş hızını maxsimum seviyeye çekmiş olursunuz.
Bu da kart için daha iyi bir soğutma performansı anlamına gelir. Tek sıkıntı ses seviyesinin artacak olmasıdır.

Biraz incelerseniz GPU ve bellek frekans değerlerinin aynı oranda olmadığını görürsünüz.
Belleklerin frekans hızı daha yüksektir, dolayısıyla belleklere 50MHZ frekans artışı yapıyorsanız çekirdek frekansa 25-30 yapmalısınız.
Bellekler için 50, çekirdek için 30MHZ frekans artışı ile başlayabilirsiniz. Stabil kaldığı sürece 5-10'luk dilimler halinde ilerleyebilirsiniz.

merhaba, ben OC işlemini bilinçsiz bir şekilde yapıyordum. Msi afterburner adlı programını kullanıyorum, GTA V'e girmeden önce bütün ayarları ( fan hariç ) full'e getiriyordum. Biraz önce gfx_d3d_init gibi bi hata verip oyun kapandı ve ardından görüntü sürücüsü yanıt vermeyi kesti ve bu durumdan kurtuldu diye bir mesaj belirdi. Ben de hemen bilgisayarı kapattım. Şimdi açtım bi sorun yok gibi ama, bi zarar görmüş olabilir mi? Of ya bi daha hiç kurcalamıycam :S

merhaba, ben OC işlemini bilinçsiz bir şekilde yapıyordum. Msi afterburner adlı programını kullanıyorum, GTA V'e girmeden önce bütün ayarları ( fan hariç ) full'e getiriyordum. Biraz önce gfx_d3d_init gibi bi hata verip oyun kapandı ve ardından görüntü sürücüsü yanıt vermeyi kesti ve bu durumdan kurtuldu diye bir mesaj belirdi. Ben de hemen bilgisayarı kapattım. Şimdi açtım bi sorun yok gibi ama, bi zarar görmüş olabilir mi? Of ya bi daha hiç kurcalamıycam :S

Kartında kalıcı bir hasar oluşsaydı en iyi ihtimalle bu yazıyı okurken ekranda garip garip işaretler, bozulmalar vs görürdün. Yaptığın overclock'un akla mantığa sığmadığını anlayan yazılım kalıcı hasarı önlemek için yapmış o anlattığın şeyleri.

Son çıkan ekran kartlarının yazılımlarında o.c modu falan var ama o.c zararlı diye biliyorum eğer o son çıkan kartlara zarar vermiyorsa eski kartlar neden o.c yapılınca zarar görüyor bunun hakkında bilgi edinmek istiyorum.

• O.c yapılırsa ne kadar ne oranla yapılmalı ?
  • Ekran kartının fan devirini %100'de çalıştırmak karta veya fana zararı olur mu ?

Yeni çıkan kartların eskiye nazaran daha iyi bir üretim teknolojisi ile üretilmesi sonucu üreticiler kartları üretim başarısına göre binning denen bir süreçten geçirerek piyasaya sürüyorlar yani örnek olarak gtx 980 ile 970'in içindeki gpular bire bir aynıdır ama daha az kaliteli olanlar ya da gerekli hıza ulaşmayacağı düşünülen gpular içinden belli kısımları kitlenerek 970 yapılıyor daha üst kalitede olanlar da 980 yapılıyor dolayısı ile bu durumda da silikon çekilişi devreye giriyor ve şanslı insanlar seninle aynı parayı ödeyip aldığı karta atıyorum 100mhz daha fazla core clock ya da 300-500mhz ram clock verebiliyor. Overclock ana üreticiler nvidia ve amd'nin verdiği limitlerin ötesinde çalıştırmak olduğuu için tabi ki belli başlı zararları var her ne kadar bilinçli olarak yapılsalar da. Her silikon çip belli başlı voltajda ve ısıda çalışacak şekilde üretilir bu sınırların zorlanması ya da aşılması çipin ömrünü kısaltacaktır bu bir derin devlet sırrı değildir :) Ama bir gpu'nun elektronik olarak 10-15yıl çalışma ömrü olduğunu düşünürsek overclock düşkünleri olarak bu durumu çok umursamayız 10 sene değil de 5 sene çalışsın ne de olsa 5 sene sonra oyunları kaldırmayacak zihniyetiyle :) Fanı %100 çalıştırmak tabi ki fanın ömrünün daha çabuk tükenmesine sebep olur ama zaten termal olarak sınırlara yaklaşmıyorsan %100 olarak çalıştırmanı gerektirecek bir durum yok ama fanların da (sapphire marka olanları ayrı tutuyorum) oldukça uzun ömürleri vardır.

Ekran kartı sürücüsünün çökmesi ekran kartına zarar vermez endişelenmeyin. Bu durum ekran kartının stabil çalışmadığını gösteriyor. Msi Afterburner'daki ayarları en sona alarak stabilite sağlamak imkansızdır. İnternetten iyice araştırmadan o ayarlarla oynamayın.

Cevap için teşekkürler. Ekran da bir bozulma, vs. bişey yok. Sadece bilgisayar açıldıktan bir süre sonra ( uzun bi süre sonra da olabilir kısa bi süre sonrada, belli olmuyo ) bilgisayarda biraz kasma oluyor. Kasma dediğim mouse 'ı hareket ettirirken arada takılmalar falan. Sanırım virüs kaynaklı olması lazım eğer ekran kartı hasar görmediyse.
Bide bilgisayar arada Windows gezgini çalışmayı durdurdu diye hata veriyor. Tamam diyince düzeliyo ama, tamama basana kadar pc acayip kasıyor.

Voltaj vermediysen ekran kartın yeterli gücü çekememiştir, voltaj ayarlarına ulaşmak mesele zaten, çalışıyorsa korkma hiçbirşey olmaz.

Merhabalar ben bu overclock işini fütursuzca yapanlardanım :D ekran kartı modelim gt 630 2gb fermi mimarisine sahip olan eski version. Bu ekran kartının normal hız değerleri gpu clock 780 mhz memory clock 535 mhz shader clock 1560 mhz. ancak ben asus gpu tweak uygulamasını kullanarak bu hızları gpu 920 memory 725 shader 1840 değerlerine çıkardım :D tabi bu şekilde 3 farklı başlıkta değildi overclock gpu ve memoryclock idi bunları artırıp bu değerleri aldım. Henüz pişman değilim fps değerlerim arttı pek tabi 2. el eski teknoloji bir ekran kartına bunları yapmak ne kadar akıl kârı tartışılır ama memnunum şu anlık. Elbette budeğerleri kafama göre yapmadım msi afterburner'ın kombuster programında test ederek ve internetten elde ettiğim bilgilerle araştırmalarla yaptım. Siz siz olun kafanıza göre overclock yapmayın sonra ekran kartı memory'nizi yakarsınız yeni almak zorunda kalırsınız hiç gerek yok :D

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı