Ekran kartında RAM bellek ne işe yarar?

Çözünürlük arttıkça işlenecek veri de artar. 1920 x 1080 çözünürlükte 2.073.600 piksel işlenirken çözünürlük artınca bu da artar. Bu yüzden ekran kartının daha fazla depolama alanına ihtiyacı olur. Özellikle Eyefinity destekli ekran kartlarını 6 GB olmasının nedeni budur.
 
Benim düşüncelerim.
Ekran kartlarındaki RAM belleği, bir tüfeğin şarjörüne benzetebiliriz. Her birim zamanda depolanabilen toplam veri miktarı ile ilgilidir. İşlemci ise (GPU) bu bilgileri ekrana fırlatmakla görevlidir. (namlu)
Birim zamanda GPU ile RAM birlikte çalışmaktadır. Her geçiş döneminde RAM yeniden dolar ve bu verileri GPU yeniden işler. Eğer şarjör'ü büyük tutarsak, GPU'nun işlemleri bitirmesini beklemek zorundadır.
 
Yani öncelikle GPU'ya yani atış gücüne bakcaksın. Zaten ona göre bir şarjör takılı olacaktır o silahta.
Çoklu monitöre gelecek olursak şuna benzetebiliriz :
Bir tüfek ile 1 tane balonu mu vurmak için daha çok kurşun harcarsın yoksa 4 balonu vurmak için mi ? Doğal olarak daha fazla belleğe, daha iyi bir şarjöre ihtiyaç duyulur.

Etrafındaki herkes senin ekran kartın kaç GB diye soruyor olabilir. Benim BTT hocam bile bu konuda bilinçsiz. Tabi cevabı yapıştırdım bir derste buna.
Önce GPU, GPU'su iyi bir kartın zaten doğru orantılı olarak RAM miktarı da yeterli seviyededir.
 
İyi de ekran kartlarında hiç bellek olmazsa ekran kartı hiç çalışmayacakmıdır. Yoksa daha yavaş mı çalışacaktır.
İşin içerisinde biraz teknik kokmaktadır. Eğer bir GPU hızı, 3 ayrı renk bilgilerini ve senkron bilgilerini real time olarak ekran fırlatabilecek kadar güçlüyse, bence o ekran kartına şarjör takmaya gerek yoktur.
 
Zaten açılan konuda Bellek önemli mi değil mi diye sorulmamış ki, nerede önemlidir o sorulmuş.

Öte yandan bellek olmazsa kart çalışmaz, GPU olmazsa kart yine çalışmaz.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı