Ekran kartını sökmeye korkmak

Curesto

Kilopat
Katılım
1 Temmuz 2016
Mesajlar
1.563
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Meslek
Öğrenci
Merhabalar. Ekran kartım Sapphire R9 280X tri-X OC modeli. Heatsink çevresinde aşırı tozlanma var ve bu tozları ne yaptıysam temizleyemedim.
Artı, kart çok fazla ısınıyor, kartı zorlayacak oyunlar oynamıyorum kartın %100 kullanımı hiç görmedim şu ana kadar.
Kart aşağı yukarı %60-70 kullanımda 95 dereceyi geçip "throttling" yapıyor.
Termal macunun değişmesi ve kartın güzel bir temizlenmesi gerekiyor. Fakat, ben karta zarar vermekten çok korkuyorum. Elimde hem gerekli ekipmanlar yok. (Antistatik fırça, izopropil alkol gibi).

Kartı anlayan birisine verip yaptırmayı düşünüyorum, fakat bilgisayarcılara hiç ama hiç güvenmiyorum. Kartımı çöp edebilirler.
Kartın görüntüsü, toz bariz bir şekilde ortada:

IMG_20210419_023256_071.jpg
 
İşini düzgün yapan bir bilgisayarcıya verebilirsiniz. Hatta yanınızda yapmasını rica edin. Yanınızda da kaliteli bir termal macun götürüp onu kullanmasını isteyin. Bu başlığı siz mi attınız? Bu başlıkla nasıl onaylandı garibime gidiyor.
 
Öncelikle kartın ısınmasının birçok sebebi var.

- Tozlanma : Kart ciddi miktarda tozlanmış, bakım görmesi ve termal macun yenilenmesi gerekli.
- Kasa Tipi : Kasa içi hava akışınız yok muhtemelen, görebildiğim kadarıyla kasanızda PSU üst tarafta ve eski tip bir kasa. Bu kasada düzgün bir hava akışı elde edilmesi çok zor, bu sebeple ısınma gerçekleşiyor.
- Hava aralığı : Kartın tabiri caizse nefes almak için bir boşluğu yok. Altta bulunan boşluk inanılmaz dar ve kart muhtemelen sadece sıcak hava çekiyor kendisine.

Kartınızı güvenilen, bilindik bir bilgisayarcıya götürün, veya mümkünse teknik servise ücretli bakım talebinde bulunun. Bütçeniz mevcutsa hava akışı güzel yeni bir kasa önerelim, donanımınızı yeni kasaya aktarın, hem kartınızı yenilemiş olun hem kasanızı. Bu sayede doğru bir hava akışı ile kart tam yük altında bile 95 dereceyi görmeyecektir.
 
Bugün ekran kartını sökecek cesaretin yoksa, yarın geleceğindeki hedeflerinde cesaretin olmaz. Altı üstü 8-10 tane vida bir de termal macun. Arka vidaları söktükten sonra hava tutup macunu sürüp geri nasıl söktüysen öyle takacaksın.
 
Hocam kartı o kadar da narin yapmazlar bende ilk aldığımda öyle oldum babam aldı elimden nasıl takılıyor dedi gösterdim sonra dedi ki o kadar para veriyoruz bir de takarken kırılacak mı o kadar narin yapmazlar dedi kendi taktı sonra o kart sorunlu çıkmıştı yenisini gönderdiler sonra da onu ben taktım :D Kendinize güvenmiyor iseniz bi bilgisayarcıya yaptırmaktan başka şansınız yok.Bende Youtube'den izleyip takmıştım.İnan bana, çıkarıp takmak çok kolay.
 
Son düzenleme:
İlk başlarda ekran kartını söktükten sonra takarken ter akıtıyordum. Acaba tam girdimi diye 2 3 kere tak çıkar vs. yapardım. 1.aydan sonra girmezse yumruğu çakıyorum laps giriyor. Mekanik anca fiziksel güçten anlar. Henüz bir sorun yaşamadım ama siz yine de yumruk atmayın. Hafifçe ittirin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı