Ekran Kartının Fanını SYS_FAN'a Taktı

ynsbyrk

Hectopat
Merhaba Arkadaşlar,

Aslında bu olay bir yılı aşkın bir süredir böyle. 6 senelik 9600GT'min fanı bir süredir dönmüyordu.

İlk başlarda EVGA Precision X, GPU Tool gibi programlardan bakıyordum GPU'nun sıcaklığına. Fan dönmediği vakit kendi elimle biraz çevirdikten sonra kendisi otomatik dönüyordu bir kere daha kapatana kadar. Bir süre böyle gitti. Sonra bir gün yine elimle fanı çevirdim. Ancak fan dönmesini sürdürmesi gerekiyordu ancak tersini yaptı.
Birazdan düzelir dedim. Girdim EVGA Precision X'e. İlk başlarda 40° civarında geziyordu. 5 dakika sonra BF3'e girdim ve fanın döndüğünü sanıyorum tabii. Bir yerlerden ateş basıyor bana. Nerden geliyor nerden geliyor derken EVGA'yı açtığımda 180° idi en son yanlış hatırlamıyorsam. Sonra saniyeler içinde 200° dereceye geldi ve EVGA artık o dereceyi 0° olarak gösteriyordu. Bilgisayar tabii benden akıllı. Kendini kapattı.

Ekran kartının fanı çöplük dedi. Kaç senelik diye sordu bana; ben de yaklaşık altı senelik dedim. Altı senedir hiçbir şey olmuyor mu dedi; ben dedim gül gibi çalışıyordu. Biraz şaşırdı açıkcası. 256 bit ekran kartın var fena ekran kartı değil, dedi. Sonra Thermal Macun felan sürdü fanı söküp; GPU'nun üzeri bembeyaz oldu. Sonra yeni bir fan taktı uyduruktan. 25TL boş boşuna gitti. Eve gittim kasayı açtım içine baktım ne yaptı ne etti diye. Sonra bir baktım SYS_FAN'daki kasanın fanını sökmüş de oraya ekran kartının fanın güç portunu takmış. Başka yer de yoktu SYS_FAN gibi. Öyle bir senedir bilgisayar. Kasa fanı dönmüyor zaten bir taneydi. İçerisi tozlanıyor hemencicik. Sorum şu: Başka bir yere takamaz mıyım bu ekran kartının fanını? Kasanın fanının da çalışmasını istiyorum açıkcası.

Ekran kartında ekran kartının fanı'nın takılabileceği yer var zaten. Adam niye başka bir yere takmış ki? İşte bakkallar... :D Arkadaşım bakkallara güvenmeyeceksin. Düzeltme imkanın varsa kablolara uyumlu bir şekilde kendin takmaya çalış.

Son düzenleyen: Moderatör:
:D Abi böyleleri de var işte. Kasada SYS_FAN ve CPU_FAN var zaten ikisinden de bir tane. Başka bir yere takamayacağım. Zaten yazın sistemi yeniden toplayabilirim, GTX 770 felan :D

Ekran kartının fan güç girişinde bir sıkıntı olmalı ki çözümü anakarta bağlamakta bulmuş adam :)
İstersen tekrar ekran kartının elektronik devresine takmayı dene. Sıkıntı çıkartmazsa orada kalması daha iyi olur.

Kasanıza bağlayacağınız fanın kontrolünü yapmak istemiyorsanız direkt olarak PSU'nun 4 pin molex bağlantısından çekebilirsiniz.

viewer

Ne biçim kullanma kılavuzu yazıyorlar işe yarar bir şey yok...
3177_m.jpg

Molex fan soketleri var onu kullan fan bozuk değilse çalışır.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı