Ekran Titreme ve Taşma Sorununa Kendi Başıma Keşfettiğim Garip Çözüm

Kilavuzz"

Hectopat
Katılım
28 Şubat 2019
Mesajlar
63
Çözümler
2
Yer
Kayseri
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Grafik Tasarımcı
İyi forumlar,
Başlıkta belirttiğim konuyu 2 günlük uğraştan sonra böyle bir şekilde çözdüğüm için ve acaba bir sorun olur mu diye düşünerek bana komik gelen bir olayı sizlerle paylaşmak istedim umarım sizinde işinize yarar.
Bilgisayarıma 2 gün önce format attım benim monitörüm TV ve ekran taşma sorunum oluyordu her formattan sonra. Ekran taşma sorunumu ekran kartımın sürücülerini kurunca HDMI ekran ölçeklendirme ile sığdırıyor ve masaüstüne gelip sağ Click Görüntü Ayarları/Gelişmiş Görrüntü Ayarları/Ekran 1 için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri yolundan HZ ayarımı da yaparak titreme sorunumu da hallediyordum fakat oyunlara girince 1920X1080 ayarlarda Tam Ekran modunda hala ekran taşıyor penceresiz/pencereli moda alınca ise kasma ve titreme oluyordu mesela LoL oyununda oyunun sağ üstte gösterdiği FPS 240 iken monitörümde gördüğüm 25 FPS gibiydi.
Uzatmadan bulduğum çözüme geleyim. Monitör kablosunu anakartıma bağladım işlemcim G5400 onun grafik sürücülerini de kurmuştum yine ekran taşma sorunu olunca Intel grafik ayarlarından ekranımı sığdırdım ve sadece "Acaba?" Diye düşünerek LoL antrenman moduna girdim bana çok garip geldi ama yine 240FPS donma/titreme ekran taşması yok ama Penceresiz/pencereli modlarda yok Tam Ekran Modunda aynı durum.
Görüntüyü onboard alıyordum fakat performansı ekran kartım veriyordu. Merak edip Steam'den oyunlarımı doğruladım ve MK11 oyununa girdim oyun ekran kartımı RX570 olarak algılayıp grafik ayarlarını kendisi ayarladı ve High ayarlarda Benchmark başlatıp min47 AVG59 MaX60 FPS çalıştırdı. Fakat hala düzelmeyen tek şey Tam ekran modunda hala taşıyor MK11'in kendi içerisinde ki ekran yerleştirme ayarlarıyla tam ekranda onu düzelttim ama kendi içerisinde bu ayar olmayan oyunlarda sadece penceresiz/pencereli moda alınca sıkıntısız çalıştırıyor. Kabloyu ekran kartına takınca Tam Ekran/Pencereli/Penceresiz taşma veya taşmasa bile kasma/titreme sorunu oluşturuyor. Onun sorunu anladığım kadarıyla HZ ayarlarından kaynaklı 1920X1080'de 60Hz'de çalışmıyor monitörüm tam 59'a düşürmesi lazım ama 59, 940 gibi bir ayara düşürüyor formattan önceki ayarlarımı referans alarak böyle bir sonuca ulaştım kendimce ve onları şu an kullanamıyorum statik elektrik birikmesi olarak düşündüm kablosunu çekip 10 dakika kadar bekledim sonuçta saatlerce çözünürlük ayarları yaptım dedim fişi taktım çalıştırdım ama olmadı.
Şimdilik bir problemim yok herhangi bir oyunda penceresiz moda alınca sıkıntısız kasma/taşma olmadan çalışıyor.
Eğer bu çözüm donanıma zarar verir diye kesin bir bilgi varsa lütfen uyarın beni. Sıcaklık ayarlarımda anormal bir durum yok ve GPU/CPU kullanım yüzdeleri de normal, sistem sabit çalışıyor.
 
Tebrikler pratik çözüm 😀
Teşekkürler 😅
Konu güncellemesi uzun süreli kullanımda kasma ve donma yapıyor 🤣. İşlemci GPU'su ve harici GPU aynı anda kullanılıyor bazı oyunlarda fakat bazı oyunlarda sadece harici GPU kullanılıyor. Sadece harici GPU kullanılırsa sorun yok fakat diğer durum kötü. Uzun lafın kısası çokta sağlıklı değil bu çözüm.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı