Çözüldü Ekranda açılan program %90 GPU kullanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Yusuf H.

Hectopat
Yer
Kayseri Melikgazi
Daha fazla  
Merhabalar; son zamanlarda bilgisayarım bir zamandan sonra çok fazla donmaya başlıyor ve ekranda açtığım uygulama %90 GPU tüketmeye başlıyor. Ekran fotoğrafı çekemiyorum çoğu görüntü ekranda gidiyor. Sanki ekran kartı bir komut setinde hata veriyor gibi bir durum oluşuyor. Kullandığım ekran kartı RX570 sorun hatırladığım kadarıyla OneDrive programını kaldırdıktan sonra başladı. Sınavlarım olduğu için format atmaya vaktim olmadı ama eğer sizin de bu şekilde bir sorununuz olmadıysa ve çözüm bulamazsam formata başvuracağım. İstediğiniz her bilgiyi sorabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim.

Çözüm
1. Virüs taraması yapın.
2. Sürücü güncellemelerini kontrol edin.
3. Arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin, Windows Update vb.
4. AIDA64 programı ile GPU sıcaklığını kontrol edin.
Mekanik olarak ekran kartınızı söküp varsa izopropil alkol, yok ise kolonya ve yumuşak fırça ile temizleyerek tekrar montajlayarak bakabilirsiniz. Bunlar çözüm olmaz ise diğer yollara bakarız.
Hangi uygulama olduğunu belirtebilir misiniz?
Şu sıralar en çok opera kullandığım için oluyordu ancak şuan radeonu açıyorum onda %50 GPU Steam, Spotify, Visual Studio 2019, Atom editor ve Chrome çok fazla uygulama kullanmadığım için bakmadım ama çoğu uygulamada ekranda açtığımda %50 yi geçen bir GPU oranı oluşuyor.

1. Virüs taraması yapın.
Mekanik olarak ekran kartınızı söküp varsa izopropil alkol, yok ise kolonya ve yumuşak fırça ile temizleyerek tekrar montajlayarak bakabilirsiniz. Bunlar çözüm olmaz ise diğer yollara bakarız.

Çözüm
1. Virüs taraması yapın.
Tüm anakart ve ekran kartını bir fırça yardımı ile temizledim. Yeni bir termal macun sürdüm(ısınma olmamasına rağmen) ben izopropil alkolü yüksek frekanslı devrelerde kullanmayı tercih etmediğim için ince bir fırça ile temizledim. Şuan bir sorun oluşmadı eğer bir sorun olursa tekrardan buraya yazarım. Teşekkür ederim

Tüm anakart ve ekran kartını bir fırça yardımı ile temizledim. Yeni bir termal macun sürdüm(ısınma olmamasına rağmen) ben izopropil alkolü yüksek frekanslı devrelerde kullanmayı tercih etmediğim için ince bir fırça ile temizledim. Şuan bir sorun oluşmadı eğer bir sorun olursa tekrardan buraya yazarım. Teşekkür ederim
Umarım sorun tekrar çıkmaz. İzopropil alkol iletken olmayan iyi bir çözücü olduğu için uygun miktarlarda kullanıldığı sürece son derece güvenlidir. Bazı arkadaşlar devreleri tümüyle IPA icine daldırmayı tercih ediyor, bu şekilde abartılı uygulanırsa devredeki termal macunu çözüp polarite kazanma ihtimali ve bazı küçük elemanları çözme durumu olabiliyor. Sprey ile püskürterek güvenle kullanabilirsiniz. Rica ederim.

Umarım sorun tekrar çıkmaz. İzopropil alkol iletken olmayan iyi bir çözücü olduğu için uygun miktarlarda kullanıldığı sürece son derece güvenlidir. Bazı arkadaşlar devreleri tümüyle IPA icine daldırmayı tercih ediyor, bu şekilde abartılı uygulanırsa devredeki termal macunu çözüp polarite kazanma ihtimali ve bazı küçük elemanları çözme durumu olabiliyor. Sprey ile püskürterek güvenle kullanabilirsiniz. Rica ederim.
Piyasada yüksek saflıkta olarak satılan alkollerin çoğunun ucuz olmasının nedeni yüksek saflıkta olmaması. Buharlaşıyor diye sildikten sonra yeteri kadar kurulamazsanız anakart üstünde bulunan buckconverter devrelerinde feedback kısmında sorun oluşturduğu için kısa süreli yüksek voltaj geçirebilirler. Yüksek saflıkta olduğundan emin olduğum bir izopropil alkol olmadığı için kuru olarak temizledim. Eğer ıslak olarak temizlenecekse zaten izopropil dışındakiler daha fazla sorun çıkartacaktır. Ben yanlış bir cümle kullanmışım özür dilerim.

Şimdilik bilgisayarda bir sorun yok. Çok fazla olmasa bile ekran kartının arkasında mosfet driver entegresinin kenarlarında çok az nem vardı. Sorunun nedeninin o nem olabileceği aklıma geldi çünkü etrafında çok fazla toz vardı ve toz normal tozlara göre biraz daha nemli duruyordu(ya da ben öyle hissettim).

Yani eğer benim gibi sorun yaşayan olursa ekran kartının çok tozlu olması ve tozun nemi tutması sorun oluşturabiliyor. Bilgisayarlar konusunda çok fazla tecrübem olmadığı için yalnızca aklıma bunlar geldi. Baktınız hiç olmadı türk taktiklerini uygularsınız. "Yeniden başlat, üfle, vur" Sorun belki driver yardımıylada çözülmüş olabilir. Radeon yazılımda otomatik güncelleştirmeyi açtım.

Ayrıca açmışken termal macunu değiştirdim işlemcinin üstünde gelen macun ile 55-60 derecelerde gezinirken şimdi 5 liralık elektronikçi macunuyla 35 leri görebiliyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı