Ekranlardaki Hz farkı ne işe yarar?

Arkadaşlar merhaba. Şu anki ekranım 60 Hz ve oldukça memnunum. Ama bu satılan 144 Hz 1ms ekranların olayı ne? Yani Hz farkı olunca ne gibi avantajları oluyor?
Fps oyunlarında falan adam seni daha erken görüyor. Özellikle Rainbow Six Siege gibi rekabetçi oyunlarda bu farkı bariz görürsün. Sen daha ateş edemeden adam kafana şarjör boşaltır.

@SeptimDynastiy Google beyde basitçe benimle aynı fikirde teknik olarak ilk yorumumdaki durumu detaylandırıyor. Hertz, monitör tarafından verinin algılanma kapasitesidir, FPS ise ekran kartı tarafından monitöre ne kadar üretim yapılıp monitöre aktaracağını belirten kapasitedir. Ancak elma-armut farkını anlamadım tabii hala cevabını bekliyorum yazandan, yanlış anlamışsın zaten sana sinirli değilim, üstü kapalı yalancı şeklinde ima edip giden birine aynı üsluptan cevap veriyorum sadece.

Anladım sıkıntı yok. Elma Armut cinsinden fark yok. Biri diğerini tamamlıyor hatta. Yazan arkadaş belki sizi yanlış anlamıştır...

Bana kalırsa monitör firmalarının daha çok satış yapmak için uydurduğu bir olay. Bakın akıcılığını inkar etmiyorum Sadece dedikleri kadar yüksek bir avantaj oluşturmuyor.
Tabi ki psikolojik olarakta etkliyor ancak gözle görülür değişimi 244Hz den 144Hz e düşen bana sormalısınız bence. Gözlerim yoruluyor bazen ekrana bakarken. Gidiş gelişleri hissedebiliyorum.

Tabi ki psikolojik olarakta etkliyor ancak gözle görülür değişimi 244Hz den 144Hz e düşen bana sormalısınız bence. Gözlerim yoruluyor bazen ekrana bakarken. Gidiş gelişleri hissedebiliyorum.
Evet 144 240 ve 60Hz arasındaki fark gözle görülebilir düzeyde. Fakat dediğim gibi oyunlarda ne kadar avantaj sağlıyordur bilemem.

Monitörün saniyedeki yenilenme hızı.
Mesela 60Hz monitörün var ve oyun oynuyosun o yaptığın crossu çevirme hareketini, saniyede 60 kere yeniler ve daha yırtık, daha kasan bir görüntü olur.

Ama 360Hz yani, saniyede 360kere yenilerse çok yumuşak, çok hafif görüntü olur.

Tabi tamamen, monitörün Hz'inden yararlanmak için oyundada o FPS'i alaman lazım.
Eğer almazsan ve monitöründe G-Sync ve V-Sync yoksa mesela 60Hz'in var ve sen 30FPS alıyorsan 30Hz'lik bir yırtılma yaşarsın.

Ama eğer G-Sync'ya da V-Sync var ise monitörün Hz'ni, oyunun fpsine eşitler ve yırtılma, kırılma yapmaz.

Ve bu G-Sync, NVIDIA ekran kartı, V-Sync, AMD ve NVIDIA ekran kartı.
(Bazen yarım uyumlu, bazen tam uyumlu olur, NVIDIA ekran kartı ve V-Sync. Eğer yarım uyumlu olursa 80FPS ve yukarısına kadar V-Sync olur. Tam uyumlu ise komple V-Sync olur) için ve sadece bu iki donanım uyumlu olduğunda çalışır...

Aslında daha çok yazarım ama bu monitör, görüntü aygıtları konusu çok uzun ve detaylı konu, sadece bir küçük detaytan bile 100sayfa açıklama çıkar.

Ama en kısa bu kadar açıklayabildim.

Son düzenleme:
Evet 144 240 ve 60Hz arasındaki fark gözle görülebilir düzeyde. Fakat dediğim gibi oyunlarda ne kadar avantaj sağlıyordur bilemem.
Önceden de yazdığım gibi FPS oyunları dışında gözle görülür bir artısı yok kesinlikle. FPS oyunlarındaysa daha akıcı görüş ve picklerken görüş hızı kazanmak önemli. Bu bağlamda NVİDİA"nın çıkaracağı yeni projesiyle Hz"nin önemini kesinlikle daha çok anliyacaz. FPS oyunlarında biliyorsunuz ki yarım saniyenin bile bir önemi vardır. Pick atarken daha hızlı görmek kesinlikle bi artıdır ama bu sizinde bileğinize her türlü kalıyor.

Arkadaşlar merhaba. Şu anki ekranım 60 Hz ve oldukça memnunum. Ama bu satılan 144 Hz 1ms ekranların olayı ne? Yani Hz farkı olunca ne gibi avantajları oluyor?
Daha akıcı olur ve oyunlarda vs. Karakterleri 60 HZ olan birine karşı 165 hz daha erken görür.

Recep Baltaş gibi konuştunuz hocam . Evet haklısınız katılıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…