Elden Ring neden abartılmış bir oyundur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben de diyorum ki, bana mantıklı gelen bir taraf yok. Saçma saçma modellenniş atmış. Geri dönüp keşfetmeye çalışsam aynı daha önce onlarca defa yaptığım gibi boş boş girip çıkacağım mağaraya mahzene vs. Çok daha az eforla oradan alabileceğim rünleri alabiliyorken oraya neden geri döneyim? Neden yeni yer keşfetme ihtiyacı hissedeyim bana yeni bir şey anlatmıyorken? Yapımcı da yeni yer keşfetme ihtiyacı hissetsin diye düşünmüş ama bu dengeyi kuramamış işte.

Yav bir de çok ilginç bir şey. Bu soulsçular hep diğer oyunları yererler. Yan görevleri güzel değil diye laf ederler. Ama o yan görevlere sadece xp kasmak olarak bakmazlar souls oyunlarındaki gibi. Souls oyunları haricindeki oyunlar yan görevlerinde de seni içine çekmelidir, sıkmamalıdır çünkü. Azıcık bir kötü olsa kötüleyip dururlar. Bunu sana senin için söylemiyorum soulsçular hep böyle. Elden ring seven youtuberlar vs. Ama bu oyuna gelince bunlar aranmaz.

Diğer oyunlarda bir şey azzzıcık tekrar ediyor olsa "yav aynı şey hep kılıç sallıyoruz falan bu ne abi tekrar ediyor sıkıldım" diye eleştirirler. Ama burada saatlerce git gel kes git gel kes mekaniğini "farming neden olmasın ki yav?" diye savunmaya çalışırlar. Çok ilginç gerçekten. Bilmiyorum farkında mısın değilsindir belki de ama fanboyluk nedir? Budur abi işte.
Bu beklentiyle ilgili, aslında bu tartışmanın temeli bile beklentiyle ilgili. Kimse Souls oyunlarından duygulandıran bir ana hikaye, kendini önemsetebilecek yan karakterler veya üzerine düşünülmüş yan görevler beklemiyor ki. Bunu bekleyenler de zaten oyunu sevmiyorlar senin gibi, ama bunu beklemeden oyuna girenler de bu oyunlara aşık oluyorlar işte.

Souls oyunları tekrar etmiyorlar ama sorun da burada işte, onu kes, sonra diğerini kes, sonra ötekine geç mantığıyla oyun eleştireceksek piyasada kaliteli oyun bulamayız. Red Dead Redemption 2 birçok insanın gözünde başyapıttır ancak temel oynanış döngüsü düşmanların kafasına sıkmaktan öteye gidemez, önüne gelene sıktığın bir oyundur RDR2 çeşitlilik sunmaz oyuncuya. Ama işte bu şekilde eleştirince olmuyor değil mi?

Mesele ne yaptığın değil, yaptığın şeyin kalitesidir. Teknik olarak Assassin's Creed oyunlarında da düşman doğrarsın Elden Ring'de de ama Elden Ring'de 100 farklı düşman çeşidi varken ve bu düşman çeşitliliği oyunun tekrar etmesini engelliyorken, oyun sürekli önüne yeni bir içerik koyuyorken Assassin's Creed oyunlarında 1.saatte yaptığın şeyle 50.saatte yaptığın şey hep aynıdır oyun farklı şeyler çıkarmaz ki karşına. Elden Ring'de ilk 10 saatinde bile 50 farklı yaratık çeşidi görüyorsun nasıl aynı kefeye koyabilirsin diğer oyunlarla?
 
Öncelikle şunu belirteyim oyunu oynamadan yorum yapıyor değilim. Elden Ring'de 50 saatim var. Oyunun başındaki elinde sopa olan o ilk bossu, godricki, elinde sanırım bebek olan o kadın büyücü ay tanrısını, general radahnı kestim ve sıkılıp bıraktım. Yeni değil 2-3 ay belki oluyordur bırakalı ama şimdi yazasım geldi ötede beride felaket şekilde övüldüğünü görünce. Bunlar haricinde de bayağı dolandım oyunda başka bosslar da kestim. Ve bence bu oyun çok kötü bir oyun.

1) yapay zeka

Oyunun yapay zekası çok kötü. Örneğin menzilli bir yaratık sizi gördükten sonra bir duvarın vs arkasına geçerseniz duvara vuruyor 5 dk boyunca. Duvarı aşıp yanınıza gelemiyor. Merdiven vs çıkamıyor yaratıklar aşağıdan sizi izliyorlar ve sizin izdüşümünüze vurmaya çalışıyorlar (merdiven dediğim 3-4 metre yanında olan basamaklar). Mesela denemek isterseniz o büyücü akade misinde bir büyücü sizi gördükten sonra duvarın arkasına geçin bayağı bir süre duvara atıyor bütün büyüleri siz öyle dururken. Ya da okçular vs. ve bir yaratıkla karşılaştıktan sonra bir üst kat vs varsa hemen oraya çıkarsanız altta kendi kendine tepiniyor yaratık.

2) grafikler

Oyunda grafikler de kötü bence. Kaplamalar vs uğraşılmış, öyle aşırı berbat diyemem tabii ama iyi değil yani. 2022'de çıkan bir oyunsun sen. Mesela 2018'de çıkan RDR2'de bir ağaca açıp bakın, bir de 2022'de çıkmış olan Elden Ring'deki bir ağaca. Arada uçurum var. Kör değilseniz bariz farkı görebilirsiniz.

3) animasyonlar

Oyundaki animasyonların da öyle göz alıcı bir tarafı yok. Zaten öyle pek de animasyon yok.

4) özensizlik

Oyuna teknik anlamda özenilmemiş. Örneğin 20 yıllık oyunlar klavye-fare mi bağlı yoksa kol mu bağlı anlar ona göre gösterir tuşları bu anlamıyor, ayarlardan kendin seçeceksin klavye fare bağlı diye, yoksa kontrolör tuşları gösteriyor sana.

Oyunda zaten pek konuşma yok bir şey anlatmadığı için, ama onlarda da söz ve dudak uyumu aşırı saçma. Ses başka geliyor dudak başka oynuyor. Özenmemişler oyuna.

Mesela bir NPC bir şey diyor sana sonra yine aynı şeyi diyor tekrar gidersen yeni bir şey eklememişler.

Diyaloglar kestiğin o bosslara göre değişmiyor. Yuvarlak masadaki o müdür gibi adamdan bahsediyorum odasında tonla kitabı olan mesela. Radahnı kesip geliyorum yine aynı şeyi anlatıyor bana örneğin.

Görevlere hiç özenilmemiş ve bir şey anlatmıyor.
Görevler aşağı yukarı şöyle;

X: Bana şundan lazım, getir.
(Getirirsin)
X: Teşekkürler.

5) mantık

Oyunda hiçbir şey bir mantığa oturmuyor. Etrafta anlamsız ve amaçsız dolaşan tonla yaratık ve boss var. Ne mantıkla oradalar hiç belli değil. Yok kase yaratık, yok ağaç yaratık, içi oyulmuş dev yaratık, içi oyulmuş dev yaratık ama elide topuz var, içi oyulmuş dev yaratık ama elinde alevli kılıç var, yok büyük yengeçler, ıstakozlar, yok kurtadam yaratık, yok büyük kedi heykeli boss, salyangoz yaratıklar, insan ve fare karışımı yaratıklar vs. yapan aklına ne gelirse modellemiş atmış resmen. Elden Ring'e ayılıp bayılanlar da dolanıp dolanıp ne anlattığını, mantığını vs bilmeden bu yaratıkların peşinden koşturuyorlar. Bir mantığa dayanmadığını şöyle anlatabilirim. Mesela ben geçip solucan ile insan karışımı bir yaratık tasarlasam, bunu da biraz yozlaşmış bir şekilde modelleyip oyunda bir mağaraya vs koysam kim ne diyecekti? Bunun da büyüğü bir boss, iki de vuruş animasyonu ohh bitti. Elden Ring yaptım. Kim ne hakla ne diyecekti. Oyundaki hangi mantığa dayanıp "hayır yapamazsın" veya "bu çok saçma" gibi şeyler söyleyebilir kimse? Ya da ne bileyim camdan yapılmış vazo yaratıklar yaptım neden olmasın? Eli kolu olan çanak var zaten. Hangi mantıkla olmaz diyecektiniz? Diyemezdiniz yine geçip kesmeye çalışacaktınız "neymiş bu böyle" demeden?

5) optimizasyon

Bu da kötü. En eleştirilen kısımlarından biriydi hatta. Oyuna 97 puan verildiğinde 3090'ı olanlar bile ağlıyordu oyun takılıyor diye. Öte yandan 60 FPS kilidi var ama onu bile stabil bir şekilde alamıyoruz.

6) hikaye ve hikaye sunumu

Oyunun en boş olduğu yer. Hiçbir şey anlatmıyor. Oyunu 50 saat oynadım ve oyunda ne dönüyor daha doğru dürüst anlamış değilim. Zaten toplam üç beş yerde diyalog var onları da gizem yaratmak için öyle tuhaf tuhaf yazmışlar. Birini görüyorum mesela iki kelam bir şey söyleyecek, ne anlatıyormuş bu oyun biraz bir şey anlatacak diyorum. Saçma sapan iki tane cümle kuruyor yürü devam diyor senle uğraşamam. O yuvarlak masaya gittiğimde ilk mesela, dedim ki şimdi tamam anlatırlar iki bir şey. Saçma sapan iki cümle kurdular devam. Biri dedi şu kadını görürsen haber ver, bir kadın sarıldı bana dedi hadi yürü git şimdi. Ötekinin kafasında tekerlek var gel sana bir şeyler öğreteyim dedi büyü öğretiyormuş. Birisi dikilip bana bakıyor hiç konuşmuyor, iki tane heykel gibi bir şey bir sopaya tutunmuş bir şeyler satıyor nasıl bir ortam bu yani? Anlatsana bunu bana. Değil mi? Yani bu normal bir ortam değil nedir bunların olayları iki bir şey söyle? Kaç tane mağaraya veya yer altı mahzeni tarzı yere girdim abuk subuk yaratıklar kestim en sonda da onların büyüğü bossu kesip çıktım oradan ama bu nedir burada böyle? Neden buradalar? Olayları nedir bunların 1 cümle bile duymadan çıktım. Mesela bir tane mağaraya girdim işte kurtlar var falan sonra azuranın canavar adamı mıydı neydi bir şey var. Kestim onu çıktım 5-6 denemede? Eee? Noldu şimdi? Ne anladım yani ağzı yüzü birbirine girmiş kurtlardan mutasyon geçirmiş de olmuş gibi bir değişik tip, ne bu ne arıyor burada, kimdir necidir bu anlatsana bunları bana az yani? Modelleyip atmışlar oraya iki de hareket, oldu Elden Ring.

Eğer "aslında hikaye var" diyorsanız. Ne var hikaye hakkında ne biliyorsunuz? Hangi karakterin acılarını, mutluluklarını paylaştınız? Hangi karakterle beraber üzüldünüz? Hangisiyle sevindiniz? Hangi olay şaşırttı sizi? (eli kolu olan kazan gibi saçma şeyler sayılmaz, aa eli kolu olan kazan çok ilgiiiinç :D zaten bir mantığı yok) bildikleriniz, o onun oğluymuş, bilmem o öbürünün eski eşiymiş ötekine savaşmış sonra sevgili falan olmuşlar. Yok başkası bir başkasının kayıp çocuğuymuş. Bir tane eli kolu olan çanak varmış, bu keşfe çıkmış yok içlerinde et varmış bu çanakların falan. Bunları toplam 3-5 cümle içinde öğrendiniz bu kadar. Onları da itemlerin açıklamalarına vs baktınız. Ne hissettiniz hiçbir şey. Aklınızda kalıcı ne gibi bir şey öğrendiniz hiçbir şey. RDR2 oynayınca bazılarının gözleri doluyor, God of War da baba oğul ilişkisinin zorlukları çok güzel anlatılıyor ve geçiyor insana aynı zamanda mitolojiyle harmanlanıp, Skyrim mesela büyülüyor her yan görevi bile merak ettiriyor. Witcher 3 aynı şekilde. Mass Effect vs. bakın mesela merak ettiriyor. Tee kaç sene önceki Skyrim'de bile bir mağaraya girince bir kitap falan bulurdun hiç yoktan, orasıyla ilgili birkaç bilgi verirdi. Ne bileyim giderdin bak sen beni öldürme seni kandırıyorlar falan diye arada bırakırlardı ne yapacağını şaşırırdın. Hiç ummadığın yerden bambaşka olayların içinde bulurdun kendini. İleride ne var nasıl bir olay dönüyor burada diye merak ederdin. Bunda neden merak ediyorsunuz mesela? Ben mesela gram merak etmedim çünkü merak edecek bir şey yok. Neyi merak edeyim ileride hangi şekil abuk subuk bir yaratık göreceğim diye mi merak edeyim? O abuk subuk yaratık baltasını, kılıcını vs artık her neyse, hangi kombinasyonlarla vuruyor onu mu merak edeyim? Baltasını havada kaç sn tuttuktan sonra vuruyor onu mu merak edeyim?

7) arayüz

Bu biraz kişiden kişiye değişebilecek bir şey evet ama görüşümü belirteyim. Bence her şey çok dağınık. Bir pot içeceğiz diye bir sürü tuşa basıp onu seçiyoruz oradan. Ya da kombo falan yapmak gerekiyor uzaktaki tuşlardan. Bir yuvaya çok şey atadıysanız örneğin ona gelene kadar bir sürü basmanız gerekiyor. Halbuki çok basitçe bir silah çarkı yapılarak UI bayağı değiştirilebilirdi.

8) oynanış

Oynanış fazla kötü diyemem şimdi kabul. Ama öyle voooaaauuvvv dedirtecek bir oynanışı mı var bu oyunun arkadaşlar? Ben mesela God of War'ın combat mekaniğini daha çok sevdim. Daha çeşitli ve işe yarar geldi bana örneğin. Yoksa işe yaramaz isterse milyon tane büyü koysun oraya bana ne?

Örneğin dodge atarken neden input lag var arkadaşlar birisi anlatabilir mi bana? Yani saldırı yaparken dodge tuşuna basarsanız bekliyor saldırı hareketini bitirmesini öyle atlıyor. Sadece bende mi var diye araştırmıştım hatta ama hayır. Yabancı forumlara bile konu olmuş. Kafama adamın 3 katı kılıç darbesi geliyor görüyorum, dodge tuşuna basıyorum bekliyor kendi hareketini bitirmesini öyle atlıyor 1 sn sonra falan. Lan atlasana 5 kez basmışım olm kafana koca balta geliyor hala vurma peşindesin. Ne yeteneğinizi ölçtü sizin hiçbir şey. Refleks falan mı ölçtü şimdi hayır? Sadece hatırlayacaksın hareketlerini ve 30 kez gidip gelip ölüp ezberleyeceksin bundan ibaret. Yetenek ölçmüyor neyi nerede yapıyor onu ezberleyeceksin sadece bu kadar.

Bu arada çok uzun zamanlardır oyun oynarım. Tonla oyun oynamışımdır ve oynadığım bütün oyunları hep en zor ne varsa onda oynarım. "beceriksizim demiyorsun da" diyecekler için peşin peşin söyleyeyim oyun zor değil, boş. Zaten sıkıla sıkıla oynadığım halde te general radahna kadar geldim ve kestim örneğin ve bu arada bence Shadow of War'ın grave walker zorluk modu daha zor ama onu o zorlukta bitirdim örneğin.

Diğer oyunlar yukarıda saydığım eksiklikleri olsaydı oyun dünyası neler yapardı neler derdi o oyuna. Mesela sadece ses ve dudak uyumsuzluğu olduğunu düşünün RDR2'de GoW'da vs.

Bu oyun 97 puan aldı. Tamam sen sevdin mi oyunu? Sev bir lafım yok. Bana mantıksız geliyor senin sevmen neden sevdiğini anlayamadığım için ama sev tamam. Ama arkadaş 97 puan 97. 97 puan demek ne demek? Her şey mükemmele yakın olması lazım demek. Sadece performans sorunları bile o puanı almasına engel olmalıydı. 97 puan alacak bir oyun mu bu oyun? Hele yılın oyunu seçilecek? Gerçekten büyük haksızlık seçilirse. Adamlar o kadar yapay zekası iyi olsun peşine tırmansın koşsun seni kovalasın diye uğraşıyor mesela. UI iyi olsun her şeye kolayca erişebilsinler diye uğraşıyorlar. Grafiklere uğraşıyorlar artık 2022'deyiz bu bir kıyas diyorlar. Güzel bir hikaye kurgulayıp hikaye sunumunu iyice kurgulamaya, oyuncuya hissettirmeye çalışıyorlar. Mesela açık dünya yaparken yaşayan bir açık dünya yapmaya çalışıyorlar, karakterleri birbirleriyle etkileşime sokuyorlar o etkileşim sonucunda olaylar değişiyor bazen çevre değişiyor vs. böyle tasarla modelle at bir yaratığı o tarafa, tasarla modelle at öbür yaratığı öteki tarafa, tasarla bunların büyüğünü, boss de at bir mağaraya tarzında yapılmış oyun yılın oyunu değil yılların oyunu falan deniliyor bence çok büyük haksızlık.

Şu 50 saat oynamama da gelince normalde bu kadar da oynamazdım ama oyun o kadar sevildi ki "neyini sevdiler ki bu kadar" diye oynadım sıkıla sıkıla devam etmeye çalıştım. Ama gerçekten bezdim artık. Hala daha neye ayılıp bayılıyorlar bu kadar ve bu oyuna değil yılın oyunu yılların oyunu falan diyorlar anlamış değilim.

Son sürümünde optimizasyon büyük oranda düzeldi.
 
Souls türü oyunlar artık modası geçmiş kendini sürekli tekrar eden ve gelişmeye de kapalı olan Japon RPG serilerinden biridir bana göre. Zaten bunu fark ettiler o yüzden Elden Ring ile açık dünya yapmaya çalıştılar ya da Sekiro ile farklı mekaniklerde denediler ama bu kadar çizgisel ve sadece Boss odaklı olduğu sürece asla bana hitap etmeyecek. Ben RPG türüne giren her oyunda hikaye ve oynanışa bakarım. Souls oyunları hem oynanışları sıkıntılı hem de hikaye olarak hiçbir şey oyuncuya vermeyen oyunlar. Türünün yaratıcısından tut taklit etmeye çalışan diğer her firmanın yaptığı bu oyunlar birbirinin kopyası.
 
Souls türü oyunlar artık modası geçmiş kendini sürekli tekrar eden ve gelişmeye de kapalı olan Japon RPG serilerinden biridir bana göre. Zaten bunu fark ettiler o yüzden Elden Ring ile açık dünya yapmaya çalıştılar ya da Sekiro ile farklı mekaniklerde denediler ama bu kadar çizgisel ve sadece Boss odaklı olduğu sürece asla bana hitap etmeyecek. Ben RPG türüne giren her oyunda hikaye ve oynanışa bakarım. Souls oyunları hem oynanışları sıkıntılı hem de hikaye olarak hiçbir şey oyuncuya vermeyen oyunlar. Türünün yaratıcısından tut taklit etmeye çalışan diğer her firmanın yaptığı bu oyunlar birbirinin kopyası.
Ayyyyyynen öyle. Azalarak bitmeli bu oyunlar. Hayır korkum şu, bir de tutar bu oyubu yılın oyunu falan seçerler. Diğer oyunlar da buna benzemeye çalışır amaçsız amaçsız dolaşıp ne idüğü belli olmayan ve anlatılmayan yaratık kesme oyunu dolar ortalık. Benim çekincem bu. Böyle olursa çok büyük haksızlık yapılmış olur diğer oyunlara.

Son sürümünde optimizasyon büyük oranda düzeldi.
Haklı olabilirsin ama 97 puan aldığında bu optimizasyon sıkıntıları vardı ve onlar görüldüğü halde verildi o puan.

Bu beklentiyle ilgili, aslında bu tartışmanın temeli bile beklentiyle ilgili. Kimse Souls oyunlarından duygulandıran bir ana hikaye, kendini önemsetebilecek yan karakterler veya üzerine düşünülmüş yan görevler beklemiyor ki. Bunu bekleyenler de zaten oyunu sevmiyorlar senin gibi, ama bunu beklemeden oyuna girenler de bu oyunlara aşık oluyorlar işte.

Souls oyunları tekrar etmiyorlar ama sorun da burada işte, onu kes, sonra diğerini kes, sonra ötekine geç mantığıyla oyun eleştireceksek piyasada kaliteli oyun bulamayız. Red Dead Redemption 2 birçok insanın gözünde başyapıttır ancak temel oynanış döngüsü düşmanların kafasına sıkmaktan öteye gidemez, önüne gelene sıktığın bir oyundur RDR2 çeşitlilik sunmaz oyuncuya. Ama işte bu şekilde eleştirince olmuyor değil mi?

Mesele ne yaptığın değil, yaptığın şeyin kalitesidir. Teknik olarak Assassin's Creed oyunlarında da düşman doğrarsın Elden Ring'de de ama Elden Ring'de 100 farklı düşman çeşidi varken ve bu düşman çeşitliliği oyunun tekrar etmesini engelliyorken, oyun sürekli önüne yeni bir içerik koyuyorken Assassin's Creed oyunlarında 1.saatte yaptığın şeyle 50.saatte yaptığın şey hep aynıdır oyun farklı şeyler çıkarmaz ki karşına. Elden Ring'de ilk 10 saatinde bile 50 farklı yaratık çeşidi görüyorsun nasıl aynı kefeye koyabilirsin diğer oyunlarla?
Yani beklenti az diye bu kadar sevildi öyle mi? Sanki çok şey yapmış gibi. Çok ilginç. Yani diyorsun ki bu oyun böyle, evet o yok, evet bu yok, evet bu mantıksız, ama bu oyun böyle zaten. Ve çok güzel bir oyun yılın oyunu falan. Yazık diğer tonla beklentiyi karşılayan oyunlara. Daha fazla konuşmak anlamsız.
 
6 sayfa yazı okudum ancak empati yapmaya çalışsam dahi Souls türü oyunlarının mantığını pek anlayamadım. Daha önce Dark Souls oynamayı deneyip bir tuhaflık sezip sorun bende zannetmiştim. Çünkü oyun eğlendirmiyordu. Şaşırmıştım çünkü oyunların amacı eğlendirmekti benim için. Sonra düşündüm ki herhalde bu tür bana hitap etmiyor. Seveni çok var çünkü. Ancak demek ki bu mantık hâlen değişmemiş. Bu türü sevenlerin yazılarını okudum lakin hala garip geliyor. Yani God of War örneği dururken, en basitinden animasyon iptalinin olmayışına şaşırdım biraz. Animasyon iptalinin olmaması RPG oyunlarında direk olarak oyunun oynayışına ket vurur bana göre. 10 dakika bile katlanamam. Ama misal RDR2 de hantal bu anlamda ama o oyunda bu çok göze batmıyor. Türden türe değişen bir konu.

Yılın oyunu olma konusunda konu sahibine katılıyorum. 97 puan alıp yılın oyunu adayı olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Çok spesifik bir tür ve yine çok spesifik bir kitleye hitap ediyor çünkü.
 
6 sayfa yazı okudum ancak empati yapmaya çalışsam dahi Souls türü oyunlarının mantığını pek anlayamadım. Daha önce Dark Souls oynamayı deneyip bir tuhaflık sezip sorun bende zannetmiştim. Çünkü oyun eğlendirmiyordu. Şaşırmıştım çünkü oyunların amacı eğlendirmekti benim için. Sonra düşündüm ki herhalde bu tür bana hitap etmiyor. Seveni çok var çünkü. Ancak demek ki bu mantık hâlen değişmemiş. Bu türü sevenlerin yazılarını okudum lakin hala garip geliyor. Yani God of War örneği dururken, en basitinden animasyon iptalinin olmayışına şaşırdım biraz. Animasyon iptalinin olmaması RPG oyunlarında direk olarak oyunun oynayışına ket vurur bana göre. 10 dakika bile katlanamam. Ama misal RDR2 de hantal bu anlamda ama o oyunda bu çok göze batmıyor. Türden türe değişen bir konu.

Yılın oyunu olma konusunda konu sahibine katılıyorum. 97 puan alıp yılın oyunu adayı olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Çok spesifik bir tür ve yine çok spesifik bir kitleye hitap ediyor çünkü.
Aynen katılıyorum yazdıklarınıza. Oyun güzel ancak hitap ettiği spesifik bir kitle. Çok enteresan bir hype oluşturuldu. Normalde yüzüne bakmayacak insanlar hype'a kapılıp kendini oynamak için zorladı. Ancak şu da doğru kendi sınıfında bir başyapıt olabilir. Ancak genel anlamda çok eksiği olan bir oyun. En başta optimizasyonu ciddi anlamda kötü. Kaplama kalitesi de sırıtıyor. Ben "her şey grafik değil" sözüne katılmıyorum. Oyunun sunumu, düşük grafikte hazırlanmayı gerekitiriyorsa "minecraft", "stadew valley" gibi mesela, o zaman anlarım. ancak teknik açıdan yetersiz kalındığı belliyse bu eksi puandır. Bunu görmezden gelemezsin genel puanlama yaparken. Benim için 10/10'da diyemezsin. Kaldı ki oyun kendini çok tekrar ediyor. Aynı boss'un eline farklı silah verip, farklı bir boss olarak göstermek nedir ya? Ben ilk başta önceki boss intikam için geri geldi felan sandım. Meğer farklı boss olarak sunulmuş. Bazıları "...ama oyunun mimarisi inanılmaz" felan diyor. 11 senelik mimarım, bırak benim de biraz mimari hakkında fikrim olsun. Oyunun her yerine aynı mimari dil ve aynı renk paletleri hakim. Heyecan uyandırıcı hiçbir şey yok. Gotik mimari zaten çok eski bir tarz, ne yenilik sunulmuş? Ayrıca bu kadar kontrastı düşük ve soluk renk paleti kullanmak kimin fikriydi çok merak ediyorum.

Bloodborne oynamadım ama videolardan gördüğüm kadarıyla atmosferi daha iyi görünüyor. Bir de şu yorumu çok okuyorum "100 saat oynarsan tabii tekrara düşer". Arkadaşım oyun 100 veya 200 saatlik bir oyun değil. Seni saçma şekilde oyunda zaman harcamaya zorluyor. Çünkü boss'lar haddinden fazla zorlayıcı. Oyunu oynayanların yarısından fazlası "rune farm" denilen yerlerde saatlerini harcıyor. Düşünsene sırf level atlamak için aynı düşmanı 100'lerce kez kesiyorsun. İnsanın vakti bu kadar değersiz olmamalı. Karşılığında da gidip bir boss kesiyorsun.

Witcher 3'ü işte tam da bu yüzden çok seviyorum. Daha geniş bir haritada, çok daha benzersiz olaylarla karşılaşıyorsunuz. Hiçbir düşman, senaryo, yan görev veya mekan birbirini tekrar etmiyor. Tamam dövüş sistemi artık 2022 için biraz geri, özellikle Elden Ring'e göre oldukça vasat ama geri kalan her şeyi dört dörtlük yapıyor. Özellikle müzikleri... Enfes! Elden Ring'in müzikleri bile çok bayık. Nedir abi o tüm oyun boyunca gıygıygıy...

Sonuç olarak başta söylediğimize dönüyoruz. Oyunun meraklıları için oldukça başarılı olabilir ancak genel anlamda puanı bence 85/100 olmalıydı.
 
Bu konuyu hiç okumadan bir yere kaydetmiştim Elden Ring oynayınca okurum diye. Şimdi bitirdim ve şunu söyleyebilirim ki eleştiren insanların gerçekten önemli bir kısmı derinlemesine oynamamış, yanlış beklentiyle girmiş veya direkt türü sevmeyen insanlar. Her şeyden daha önemlisi şu ki; oyun inanılmaz popüler ve çok fazla kişi tarafından seviliyor. Oynayan insanlar da içten içe oyunu anlatıldığı kadar sevemeyince sinirlenmeye başlıyorlar. "Herkes seviyor ben niye sevemiyorum" diye. Benim de forumun %90'ı gibi en favori oyunlarım Witcher 3, RDR2 vs. diye başlar fakat bu oyunlarında aslında içinde falsoları var. Mesela Witcher 3'de animasyonları yapmaya yetecek bütçe olmadığından, arasahnelerde Geralt'ın bir şey yapması gerektiğinde kameranın dışında yapması olayı vardı. Mesela yere bir tablo düşmüşse Geralt'ın onu alma animasyonunu yapamadıklarından eğilip kameranın dışına falan çıkardı veyahut at kontrolleri de bir gariptir. Hayvan ota değince sanki duvara toslamış gibi takılır, bazı arkadaşların yazdığı input lagın babası Witcher 3'dür. vs. vs. Aynı şekilde bir arkadaşın belirttiği gibi RDR2 oynanış anlamında bütün oyun boyunca aynı şekilde bir yere siper alıp düşman vurduğunuz bir oyundur ancak oyunu genel anlamda çok sevdiğinizde bu tarz tuhaflıkları görmezden gelecek tahammülünüz olur.

Elden Ring'de de oyunun genelini çok sevme durumu pek yaşanmamış bazı kişilerde. Açıkcası insanların kendi kayıpları diye düşünüyorum. Tamamen farklı içeriklerden keyif alabilmek bir beceri bana göre. Beklentiyi ona göre şekillendirip, işin sonunda hem farklı bir lezzet tatmış olmak hem de o lezzeti beğenmek ve bir daha tadacağınız günü beklemek güzel şeyler ancak ulaşılması o kadar kolay değil. Oyun verdiği falsoların yanında sunduğu içerik anlamında çok çok başarılı. Ben şahsen çok beğendim. Minimum 2-3 kez defa daha oynarım diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Oyunu geçen hafta bitirdim, bu eleştirileri önceden okumuştum ve fark ettim ki gerçekten tutarsız. Eleştirmek için eleştiriyorlar. Mesela optimizasyon sorunları, bossların tekrar etmesi makul bir eleştiridir ama sen gelip elden ringin parçalanmasından sonra halkın bozulduğunu ve ölümsüzlüğünü kaybettiğini, bundan sebep oluşan savaşları bilmedikten sonra gelip burada o yaratıklar neden boş boş geziyor dersen eleştirinin hiçbir anlamı yok. Ayrıca İnput lag demeleri komik, karakter animasyonu bitmeden vurmaya çalışıyorlar sonra input lag diye oyuna laf atıyorlar. Bu da souls-like oyun türüne aşina olmadıklarını gösteriyor, ben hiç input lag hissetmedim. Oyuna hikaye beklentisi ile de girilmemeli lakin ben hikayeyi de çok beğendim. Eşyaların lore ile bağlantısını ve karakter diyaloglarını okuyunca bulunduğumuz konumu daha iyi anladım, Elden Lord olmanın ne olduğunu bilerek oynamak daha zevk verdi. Sanat tasarımı da gayet çok iyi, onu da eleştirmişler ama her oyunda canlı grafikler mi olmak zorunda? Ben gayet beğendim. Buraya kadar hadi yine eyvallah da millet rdr2 veya god of war ile karşılaştırıyor. Ortak yönleri bile yok, adam gelip armutla elmayı karşılaştırıp eleştiriyor. Metacritic puanı üzerinden vuruyorlar, half life da 96, Gta 5 de 96, Bioshockda 96. Buradan her oyunun kendi çapında değerlendirildiği aşikar. Bu oyun aslanlar gibi hakediyor 94 95'i. Türünün tek örneği. Şimdi dark souls 3, sekiro vesaire diyecek olanlar olacaktır, hiç kendilerini yormasınlar. Öyle diyeceklerin zaten bu tip oyunlarda bilgisinin olmadığı açık.

Biraz ofansif bir yazı oldu. Ayrıca her telden bahsetmek istedim lakin buraya her şeyi dolduramayacağım için uzun tutmak da istemedim. Saygılar...
 
Aşırı hyplandı ve ben o yüzden türe giriş yaptım. Pek çok konuda pek çok karşı argümanlar olacak. Ama net ve somut olan bir konu yüzeysel geçiştirilmiş. Firma oyunu zorlaştırmak için ve ortamı keşif hissini verebilmek için o kadar zaman haracamış ki "yapay zekayı optimize etmeye" o kadar vakitleri kalmamış gibi his ettiriyor. Çünkü oyun dinamiklerinden dolayı "gerçek bir yapay zeka olsaydı" oyunu god mod hile açmadan asla kimse bitiemezdi. Bu yüzden "moblar" tek kelimeyle embesil bırakılmış. (embesil hafif kalır); boslara da "input okuma koymuşlar". PC kontrolleri de konsoldan farklı yapmak istememişler ki "input okuma için yeniden kodlama gerekmesin." sonuçta yapay zekasız bir oyun...
Oyuna kısaca isteseler de şu gelinen aşamadan sonra yapay zeka koyamazlardı; bu belki en baştan hesap edilen belki sonradan firmayı açmaza sürükleyen bir olaydı bilemiyorum.
Ama devasa bir kale savaşı düşünün haritada her köşeyi tutmuş 15-20 yaratık koydular; nereden girersen gir yapay zeka olsaydı haritanın orasını geçemezdin. Yapay zekayı kapatıp kör sağıra çevirdiler; sen dibine gir kılıcı vurur ancak o şartta tetiklenecek bir fare kapanı gibi bırakılmak zorunda kaldı mobların "olmayan zekaları".
Çatıdan atlayarak uzun yoldan arkalarına inince durum ne oldu? Bir yığın beyinsiz canlıyı arkalarından teker teker öldürerek laylaylom yürümeye döndü iş.
Muhtemelen yapay zekayı dengelemek çok zor ama "GoW" farklı kulvarda olsa da "yapay zekası var oyunun; pozisyon alıyor şu bu.
Oyundaki zorluk "harita dizaynın ve mob yerleşimlerinin zorlaştırılması ve oyuncu öldüğünde bütün harita yeniden dirilecek şekilde dizayn edildiği için" moblara artık zeka veremez konuma gelinmişti.
Ben yapay zeka olmayan bir oyunun herkesten 100 almasını kabul edemiyorum. Bana göre yapay zeka "benim zekamın bana yansıtılmasıdır". Şimdi birileri çıkıp sana ne yapay zekadan sen yaratığını kes devam et silahlar şöyle zırhlar böyle derse bu benim sorunumun çözümü olamaz. ya da hemen herkes büyücü olma diyor. Bu bence asla kabul edilemez.
Oyun dizaynı "zorlarken oyuncuyu soluksuz zorlayalım" kafası "yapay zekada duvara toslamıştır... Gerisi benim için teferruat. Bana lütfen teferruatlarınızla gelmeyin.
Ben kılıçla kalkanla oynarken aynı zevki uzaktan savaşırken de alabileceğim zekası dengeli bir oyun hayaliyle geldim. Hayallerim avucumda kapı önünde kaldım...
 
Son düzenleme:
E git gud o zaman. Ayrıca hater olduğun ve nefret kusmak için olmayan zevkinle paragraf paragraf yazı yazdığın o kadar belli ki...
1695558734353.png
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı