Elektrik veya EMF kaynaklı input lag

Makaleler
4
Daha fazla  
Böyle bir sorun yok, ne saçmalıyorsun gibi konuşacak arkadaşlar mesaj atmazlarsa sevinirim bu konuya. Ben benimle aynı soruna sahip olan kişileri bilgilendirmek ve bilgi almak amacıyla açıyorum bu konuyu.

Sorun 2019 yılı civarında başladı ve hala devam ediyor. Başlarda farkında değildim, çokça rekabetçi oyun oynuyorum ve oyunlarda doğru düzgün vuramamaya başladım.
Sorundan haberim yokken şu konuda XMP input lagı azaltıyor demişim, maalesef sadece BIOS'ta yaptığımız değişiklikler bir süreliğine etki ediyor ve zamanla eski haline dönüyor.

Sorunun net olarak elektrikten kaynaklandığını anladığım an 2 bilgisayarımda da oyunların kasıyor gibi gözükmesiyle oldu. Aşırı belli bir sorundu bir süre sonra ikisinde de kendiliğinden düzeldi. Sonra aniden bir gün oyunlardaki bütün anti aliasing özelliği kayboldu. Dün oynadığım oyunla bugünkünün alakası yoktu.

Gördüğüm sorunlar:
  • Input lag (giriş gecikmesi) - Oyunlarda bir hedefi takip etmek neredeyse imkansız hale geliyor. Masaüstünde de farenin hareketinden anlaşılabiliyor.
  • Fareyi hareket ettirirken sanki zorla itiyormuş gibi hissedip hassasiyetinin belirsiz olduğu hissi.
  • Oyunların yeterli FPS almamıza rağmen akıcı olmaması, yırtılmaların artması.
  • Oyunlarda kenarların tırtıklı olması, anti aliasing çalışmaması.
  • GPU kullanımı arttıkça hissedilen input lag aşırı derecede artıyor. 200 - 300 FPS alınan oyunda GPU kullanımı %99'sa oynanmaz hale geliyor.
  • Online oyunlarda desync problemi, karşınızdaki adamı gördüğünüz an tepki vermenize fırsat kalmıyor. Siz çok daha geriden geliyorsunuz.
  • FPS oyunlarında aim koyduğunuz yerden çıkan adamı vurmanız çok zor, çoğu insan için kolay olan budur ama bu sorunda peek atıp vurmanız gerekiyor.
  • Kullandığım tüm USB ses kartlı kulaklıklarda dip ses var. Oyunlarda seslerin yönünü anlamak çok zor.

Günün bazı saatlerinde tamamen rastgele bir şekilde sorun azalıyor. (Özellikle gece 4 ve sabah 7 arasında) Yukarıda saydığım kulaklıkla alakalı olan sorun hariç hepsi azalıyor. Oyunlar çok güzel gözüküyor, akıcı oluyor. Fareyi de rahatça döndürebiliyorum.

Yazılımsal olarak denenebilecek her türlü çözümü denedim. Windows içinde de BIOS'ta da. Hiçbiri çözüm olmadı.
3 - 4 kere komple kasayı değiştirdim, 4 farklı monitör denedim. Klavye fare zaten ilk değiştirip denenenler oldu. Maalesef donanımla alakalı olmadığını da bu şekilde anlamış oldum.
Online UPS alıp deneme fırsatım olmadı henüz.
Ayrıca şehir de değiştirdim. 2 evde de aynı sorun mevcut. (Bu da benim şanssızlığım olarak yorumluyorum.)

Bu konuyu Türkçe olarak bu sorunla ilgili detaylı bir konu olmadığı için açıyorum, çözüm aramıyorum çünkü konum değiştirmek dışında bir çözümü yok gibi gözüküyor şu anlık.

Aynı sorununa sahibim. Bunun 1 yıl önce başladığını düşünüyorum çünkü daha önce rekabetçi oyunlarda ayarları düşürmek haricinde en ufak bir değişiklik yapmazdım. Son 1 yıldır belki 30-40 kere format atmışımdır, ince Regedit ayarları, Custom Windows'lar, yapmadığım ayar kalmadı. Ne yaparsam yapayım 1-2 gün sonra eski haline dönüyor. Sanki herkesden 1 saniye geride hareket ediyormuşum gibi hissettiriyor. Nışan almak hedefleri takip etmek çok zor hissetiriyor. Evde 1 bilgisayarım daha var aynı sorunlara sahip. Bunu elektrik ile alakalı olduğunu ilk keşfedişim bilgisayarımı (laptop) arkadaşın evine götürdüğümde hissettim fare süper akıcıydı, sesler çok temiz, görüntüm pürüzsüzdü, hitreg mükemmeldi yaptığım bütün hareketler yumuşak hissettiriyordu. Fakat evime geri geldiğimde her şey tekrar eski haline döndü. Bu sorun sadece oyunlarda değil masaüstünde, internet bağlı değilken offline oyunlarda bile hissediyordum. Yabancı forumlardaki her şeyi okudum maalesef bir çözümü yok. Tek çözüm farklı bir eve taşınmak. Bende bir çözüm aramıyorum sadece sorunun yayılmasını istiyorum belki bir gün birisi kesin bir çözüm yolu bulur.

@KadirGN Hocam merhaba tekrardan bu input lag sorununu çözebildiniz mi bilmiyorum ama son olarak Windows'u legacy olarak boot ederek denemek istiyorum forumdaki birkaç kişi düzeldiğinden bahsetmiş denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum. Ama şöyle bir sıkıntım var Acer Nitro 5 dizüstü bilgisayarımda BIOS'ta boot menüsünde sadece UEFI seçeneği var legacy gözükmüyor Rufus ile USB MBR seçsem Windows'u legacy olarak formatlayabilir miyim? Yoksa açılmaz mı? (siz cevapladıktan sonra bu mesajı silebilirsiniz forumu soru ile bozmayalım.)

Son düzenleme:
@KadirGN Hocam merhaba tekrardan bu input lag sorununu çözebildiniz mi bilmiyorum ama son olarak Windows'u legacy olarak boot ederek denemek istiyorum forumdaki birkaç kişi düzeldiğinden bahsetmiş denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum. Ama şöyle bir sıkıntım var Acer Nitro 5 dizüstü bilgisayarımda BIOS'ta boot menüsünde sadece UEFI seçeneği var legacy gözükmüyor Rufus ile USB MBR seçsem Windows'u legacy olarak formatlayabilir miyim? Yoksa açılmaz mı? (siz cevapladıktan sonra bu mesajı silebilirsiniz forumu soru ile bozmayalım.)
Windows OS desteği gibi başka bir ayarda CSM açtıktan sonra gözüküyor olabilir Legacy boot ayarı. Laptop kullanmıyorum uzun zamandır o yüzden bilemiyorum.
Legacy olarak deneyin tabii ki, her şeyin ufak da olsa bir etkisi oluyor. Ben de şu an Legacy Windows 10 kullanıyorum. Bir farkını göremedim ama zararı olmadığı için bu şekilde duruyor.

Usta UPS deneme fırsatın oldumu aynı sorundan 4-5 yıldır bende müzdaribim arkadaşlarıma bahsettiğim zaman benle dalga geçiyorlardı denemediğim şey kalmadı.FPS oyunları oynayan birisi olarak denemediğim şey kalmadı.Bendeki sorun tam olarak 2 ila 6 saatleri arasında düzeliyor bu kotanın kalktığı zaman ama benim kullandığım internet zaten 100download 50 upload kafayı yemek üzereyim :D

Merak etmeyin arkadaşlar bende varım bursadan taşınmam lazım hahaha. Tek çözüm farklı şehir veya aynı şehir uzak bir mahalle. Bu civardaki internet cafelerde de mevcut. Tahminimce kesinlik payı vermiyorum ama elektrik dağıtım şirketiyle alakalı.

Ben evde değiştim bilgisayarda değiştim çözülmedi.Benim sorunum tam olarak saat gece 02.00 - 06.00 da düzeliyor. İnput lag kalkıyor, anti aliasing düzeliyor, Görüntü smoothlaşıyor.Bunu anlattığımız zaman insanlar inanmıyor yada şaşırıyor.Şunu belirtmek istiyorum gözle görülebilir bir sorun bu arkadaşlar.His olayı değil yani.Bu sorunu direkt benim bilgisayarımından gelip oynayarak yada deneyimleyerek anlayabilirsiniz ekranı görmeniz gerekiyor.Son olarak modem güvenlik duvarını kapatınca birazda olsa ekran smoothluğu geliyor bilginiz olsun.(Deneyip yorumlarda belirtirseniz sevinirim)Teşekkürler.

Benim de dediğin gibi gece geç saatlerde duzelme oluyor tam anlamiyla duzelmesede iyi hissettiriyor. Regülatör ile sabit akım denedim fayda etmedi.

Bende tam anlamıyla gece 2 ile 6 arasında düzelme oluyor benim düşüncem modem kaynaklı diye düşünüyorum yada bazı bölgelere tam anlamıyla internet sağlanmıyor havuz kaynaklı olabilir bilmiyorum artık.Gaming modem alıp denicem düzelirse yazarım.Bence oturduğumuz mühit kaynaklı gelen internetle ilgil bir sorun olabilir müşteri hizmetleriyle ne kadar çok görüşsemde çözemedim.Gece 2 ile 6 arası akn nin kalktığı zaman aralığı ama kullandığım internet aynı internet parametreleri bile değişmiyor.😶‍🌫️😤

Hocam bende internet kaynaklı olduğunu düşünüyorum internet kabloları ile oynadığım zaman anlık düzeliyor sebebini bilmiyorum bazı şeyler deniyorum şu anlık çok umutlu değilim ama sorunun kaynağı en azından ben için internet kabloları olabilir. Bir yerde okumuştum bir arkadaş internet kablosunu kesmiş sorunu çözmüş mobilden oynuyormuş yapabilecek olan deneyebilir. Tek yaşamadığım için deneyemiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı