- Makaleler
- 4
Daha fazla
Böyle bir sorun yok, ne saçmalıyorsun gibi konuşacak arkadaşlar mesaj atmazlarsa sevinirim bu konuya. Ben benimle aynı soruna sahip olan kişileri bilgilendirmek ve bilgi almak amacıyla açıyorum bu konuyu.
Sorun 2019 yılı civarında başladı ve hala devam ediyor. Başlarda farkında değildim, çokça rekabetçi oyun oynuyorum ve oyunlarda doğru düzgün vuramamaya başladım.
Sorundan haberim yokken şu konuda XMP input lagı azaltıyor demişim, maalesef sadece BIOS'ta yaptığımız değişiklikler bir süreliğine etki ediyor ve zamanla eski haline dönüyor.
www.technopat.net
Sorunun net olarak elektrikten kaynaklandığını anladığım an 2 bilgisayarımda da oyunların kasıyor gibi gözükmesiyle oldu. Aşırı belli bir sorundu bir süre sonra ikisinde de kendiliğinden düzeldi. Sonra aniden bir gün oyunlardaki bütün anti aliasing özelliği kayboldu. Dün oynadığım oyunla bugünkünün alakası yoktu.
Gördüğüm sorunlar:
Günün bazı saatlerinde tamamen rastgele bir şekilde sorun azalıyor. (Özellikle gece 4 ve sabah 7 arasında) Yukarıda saydığım kulaklıkla alakalı olan sorun hariç hepsi azalıyor. Oyunlar çok güzel gözüküyor, akıcı oluyor. Fareyi de rahatça döndürebiliyorum.
Yazılımsal olarak denenebilecek her türlü çözümü denedim. Windows içinde de BIOS'ta da. Hiçbiri çözüm olmadı.
3 - 4 kere komple kasayı değiştirdim, 4 farklı monitör denedim. Klavye fare zaten ilk değiştirip denenenler oldu. Maalesef donanımla alakalı olmadığını da bu şekilde anlamış oldum.
Online UPS alıp deneme fırsatım olmadı henüz.
Ayrıca şehir de değiştirdim. 2 evde de aynı sorun mevcut. (Bu da benim şanssızlığım olarak yorumluyorum.)
Bu konuyu Türkçe olarak bu sorunla ilgili detaylı bir konu olmadığı için açıyorum, çözüm aramıyorum çünkü konum değiştirmek dışında bir çözümü yok gibi gözüküyor şu anlık.
Sorun 2019 yılı civarında başladı ve hala devam ediyor. Başlarda farkında değildim, çokça rekabetçi oyun oynuyorum ve oyunlarda doğru düzgün vuramamaya başladım.
Sorundan haberim yokken şu konuda XMP input lagı azaltıyor demişim, maalesef sadece BIOS'ta yaptığımız değişiklikler bir süreliğine etki ediyor ve zamanla eski haline dönüyor.
Input lag ve yırtılma sorunları
Arkadaşlar daha önce hiçbir bilgisayarda karşılaşmadığım bir sorunla karşıyayım sanki her şey biraz geç işleniyor mu desem bilemedim. Single Player oyunlarda oynuyor muyum oynamıyor muyum anlayamıyorum tadı falan kalmadı. CS:GO'da aim falan imkansız oldu resmen. İlk başta monitörden şühelendim 3...
Sorunun net olarak elektrikten kaynaklandığını anladığım an 2 bilgisayarımda da oyunların kasıyor gibi gözükmesiyle oldu. Aşırı belli bir sorundu bir süre sonra ikisinde de kendiliğinden düzeldi. Sonra aniden bir gün oyunlardaki bütün anti aliasing özelliği kayboldu. Dün oynadığım oyunla bugünkünün alakası yoktu.
Gördüğüm sorunlar:
- Input lag (giriş gecikmesi) - Oyunlarda bir hedefi takip etmek neredeyse imkansız hale geliyor. Masaüstünde de farenin hareketinden anlaşılabiliyor.
- Fareyi hareket ettirirken sanki zorla itiyormuş gibi hissedip hassasiyetinin belirsiz olduğu hissi.
- Oyunların yeterli FPS almamıza rağmen akıcı olmaması, yırtılmaların artması.
- Oyunlarda kenarların tırtıklı olması, anti aliasing çalışmaması.
- GPU kullanımı arttıkça hissedilen input lag aşırı derecede artıyor. 200 - 300 FPS alınan oyunda GPU kullanımı %99'sa oynanmaz hale geliyor.
- Online oyunlarda desync problemi, karşınızdaki adamı gördüğünüz an tepki vermenize fırsat kalmıyor. Siz çok daha geriden geliyorsunuz.
- FPS oyunlarında aim koyduğunuz yerden çıkan adamı vurmanız çok zor, çoğu insan için kolay olan budur ama bu sorunda peek atıp vurmanız gerekiyor.
- Kullandığım tüm USB ses kartlı kulaklıklarda dip ses var. Oyunlarda seslerin yönünü anlamak çok zor.
Günün bazı saatlerinde tamamen rastgele bir şekilde sorun azalıyor. (Özellikle gece 4 ve sabah 7 arasında) Yukarıda saydığım kulaklıkla alakalı olan sorun hariç hepsi azalıyor. Oyunlar çok güzel gözüküyor, akıcı oluyor. Fareyi de rahatça döndürebiliyorum.
Yazılımsal olarak denenebilecek her türlü çözümü denedim. Windows içinde de BIOS'ta da. Hiçbiri çözüm olmadı.
3 - 4 kere komple kasayı değiştirdim, 4 farklı monitör denedim. Klavye fare zaten ilk değiştirip denenenler oldu. Maalesef donanımla alakalı olmadığını da bu şekilde anlamış oldum.
Online UPS alıp deneme fırsatım olmadı henüz.
Ayrıca şehir de değiştirdim. 2 evde de aynı sorun mevcut. (Bu da benim şanssızlığım olarak yorumluyorum.)
Bu konuyu Türkçe olarak bu sorunla ilgili detaylı bir konu olmadığı için açıyorum, çözüm aramıyorum çünkü konum değiştirmek dışında bir çözümü yok gibi gözüküyor şu anlık.