Elektrikli el aletleri kaç volt ile çalışır?

Elektrikli el aletleri dediğin cihazlar uçsuz bucaksız bir derya. Hangi aletlerden bahsettiğini yazarsan daha çok yardımcı olunabilir.

Ben de bilmiyorum herhangi biri, neye göre değişiyor, değişiyor mu hepsini genel olarak açıklayabilirsiniz. Hepsi aynı mı kullanıyor, cihazdan cihaza değişiyor mu? İçlerinde farklı dönüştürücüler mi var?
 
Cihaza göre değişir çalışma gerilimleri. Şebeke gerilimimiz 220V AC olduğu için öncelikle bu voltaj değerinde bir giriş olur besleme kartına. Sonrasında cihaza ve iç komponentlere göre ihtiyacı olan gerilime ve DC veya AC olarak dönüştürülür. Örnek vermek daha anlaşılır olabilir belki.

Çamaşır makinesi besleme kartı üzerinden basitleştirmeye çalışarak bir örnek vereyim. Prize takılan fiş besleme kartının girişine gelir ve 220V AC sağlar. Hemen ardından sigorta ve varistör gibi koruma elemanlarını geçip köprü diyota yönlendirilir. Köprü diyottan çıkan gerilim bir blok kondansatöre girer ve 220V AC gerilim ortalama olarak 1.4 katına çıkarak 308V DC'ye dönüşür. Artık doğru akıma dönüştürüldü ve yüksek bir DC gerilimimiz var. Bundan sonrasında bir besleme entegresine girer ve daha düşük bir gerilime düşürülür. Örneğin bu noktada 24V bir gerilime düşürülmüş olsun. Ve bu gerilim de kartın üzerindeki 24V röleleri tetiklemek için kullanılmak ve devrenin devamında daha rahat dönüştürülebilmek için bu aşamada bekliyor olacak. Bundan sonra artık işlemci için 5V ya da 3.3V gibi bir gerilime ihtiyaç olacaktır genel olarak. 5V bir işlemci beslemesi için en basitinden LM7805 adında bir voltaj regülatörü ile tekrar voltaj düşürülür. Bu noktadan sonra artık işlemci beslemesi tamam. Kart programı yürütebilecek hale geldi. Bundan sonra seçilen programa ve işlem sıralamasına göre işlemci tarafından röleler aracılığıyla su alma, motor sürme gibi işlemleri otonom olarak yapabilir hale gelecektir. Çok detaya girmemeye çalıştım ama yine de biraz karışık gelebilir. Yine de neredeyse bütün cihazlar aynı mantıkla çalışır.
 

Geri
Yukarı