Elektrikli ısıtıcıya PC fanı takmak

Merhaba. Bu türden tüm konstürüksiyonlarda çalışma prensibinde, sıcak havayı önden çekmeyip arkadan üfürme şeklinde uygulama mevcuttur, bu konuda sonradan bir tadilat düşünürseniz sizin de mutlaka böyle bir uygulamayı düşünüp yapabilmeniz gerekir. Bunun nedeni sıcak havaya maruz kalan fan ve motorun eriyip deforme olmaması ve motor sarımlarının zarar görerek yanmaması içindir.

Bunun en güzel uygulamaları örneğin tüm saç kurutma makinelerinde, mini klimalarda, Koç-taş'da satılan büyük boy, kare şeklindeki bazı fanlı ısıtıcılarda geriden hava üflenilmesi şeklinde olan çok başarılı konstrüksiyonlar şeklindedir.

Örneğin İhlas'ın nemlendiricili (su hazneli ve su buharlaştırıcılı) kuartz elektrikli sobasında, öndeki rezistansların metal reflektörlerinde (kızılötesi ışığı öne yansıtan yanstaçlarında) ortadan açılan hava kanalından arkada plastik pervaneli gölge kutuplu bir asenkron motorun öne doğru bu açık kanaldan soğuk hava üfürmesini yaparken, kuartz borularındaki ısıyı öne doğru olan bu sirkülasyon sırasında ısınınıp havaya verip hareketlendirilmiş oluyor, arka kıısımda (kapalı kasada) kalan fan ve motor ısıyla direk temas etmeyip sürekli üfleme yapabildiği için de hiçbir zarar görmüyor.

Elektrikli soba (ısıtıcılarda) en güzel fanlı konvektör (hava üflemeli ısıtıcı) örneği İhlas''ın bu üründeki bir uygulamasındadır. Saç kurutma makinesi ve mini fırınlar ise zaten fabrikasyon olarak fan ve rezistans konstrüksiyonuyla birlikte (kombine) projelendirilip üretimiş oluyor. Önden sıcak havayı fan+ motor öne doğru çekerse eğer bu aşırı sıcak hava pervane saçtan, ince çelikten bile yapılmış olsa motor sarımlarını aşırı ısıtıp uzun sürede kolaylıkla yanmasına neden olabilecektir, bu yüzden önden hava çekmeli bir uygulamayı hiç düşünmeyin. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı