Daha önce de konuştuğumuz gibi ama referans monitörlerle müzik dinlenmeyeceğine katılmıyorum ben de, yıllardır müzik de dinlerim, oyun da oynarım referans monitörlerle. Sesi kendi ayarına göre değiştirmeyen ve daha önemlisi sesi distort etmeyen bir referans monitörün müzik dinlemek için uygun olmaması için bir gerekçe yok.
Bir pilota " O uçak aslında o şekilde uçmaz" Dediğinizi düşünün.
Mesleği müzik teknolojileri, kayıt, prodüksiyon olan, bu alanın eğitimini almış, senelerdir sahne, Hi-fi-satış dahil bir çok alanda bulunan birine söylediğiniz şu şey de farklı değil.
Forumda çok defa açıklamasını yaptım. "Sizce" ile "Gerçekte", "aslında" olan şeyler birbirinden farklı.
Final aşamasında Hi-Fi üniteler için mastering yapılan şarkılar, monitörlerin yapılan kayda yukarıda bahsedildiği gibi makyaj eklediği, frekasları farklı duyuracağı düşünülerek yapılır. Dolayısı ile, müziği Referans monitörleri ile dinlediğinizde frekans kaybı yaşarsınız. Yani kusurlu duyarsınız kayıtları.
Siz, referans monitörü kullanarak müziği kaynaktan çıktığı şekilde duyduğunuzu düşünüyorsunuz. Ancak çok fena yanılıyorsunuz. Bunun için mastering yapılmamış kayıt bulmanız gerek ki; böyle bir şey yok.
Neticede keyif sizin, para sizin...
Tarlayı bir traktör ile sürmek yerine, Ferrari kullanabilirsiniz elbette. O kadar paraya, motor gücüne hıza rağmen traktörün verimini alamayacaksınız.
İyi "sizce" dinlemeler...