Elektrogitar sol el tekniği

Dediğinizi anladım tek sorum koordinasyondan kastınız perdeye basıldığında eş zamanlı olarak telede vurulması mı? Eğer buysa sanırsam bunu en azından sağ ve sol el hızıma göre ayarlayabiliyorum. Zaten hızlı çalmaya fazla çalışmıyorum 0.6 saniye gibi bir süre içinde perde değiştirerek çalıyorum tahminen. Bu koordinasyonu geliştirmek için metronom kullanmalı mıyım, yoksa temel şeyler şu an daha mı öncelikli?
Metronom tempoyu takip etmenizi sağlar. Çalarken farkında olmadan yavaş yavaş hızlanabilir veya duraksayabilirsiniz. Bu normal, metronomsuz çalışmada yaşanır. Metronomla çalışıp tempoya göre hızınızı ayarlamayı öğrenmelisiniz. Sağ sol el koordinasyonu da sol el tel geçişi yaptığında eş zamanlı olarak sağ elin de yapması, yoksa arada gecikme oluyor. Hepsinin çözümü metronom + bol bol doğru pozisyonlarda pratik. Yavaş hızda çalın.

Metronom tempoyu takip etmenizi sağlar. Çalarken farkında olmadan yavaş yavaş hızlanabilir veya duraksayabilirsiniz. Bu normal, metronomsuz çalışmada yaşanır. Metronomla çalışıp tempoya göre hızınızı ayarlamayı öğrenmelisiniz. Sağ sol el koordinasyonu da sol el tel geçişi yaptığında eş zamanlı olarak sağ elin de yapması, yoksa arada gecikme oluyor. Hepsinin çözümü metronom + bol bol doğru pozisyonlarda pratik. Yavaş hızda çalın.

Koordinasyonum şu an çaldığım hızda iyi ya da ortalama bir seviyede en azından hata yapmıyor gibiyim. Ama tel değiştirirken bazen geciktiğim oluyor hızımı düşürüp yapıyorum. Dediğiniz gibi metronom ile çalışacağım artık, teşekkür ederim.

Selim ışık ın da sol bacağında gitar çaldığını görebilirsiniz. En uygun konum budur.
Benim görsterdiğim üzere siz eliniz dik olacak şekilde kendi gitarınızın sapını yukarı kaldırabilir, askı ile daha da uygun bir posizyona getirebilirsiniz. Sol ayağına altına bir yükselti de koyabilirsiniz.

Nota öğrenmek evet gerekli. Bunun yeri zamanı yok. Klavyede her perdedeki notaları biliyor olmanız lazım. Çalıştığınız masanın karşınına bunun ile ilgili görseller asın. Akılda tutmanıza yardımcı olur.

Selim ışık ın nasıl bir mevzuatı hangi aralıkta takip ettiğimi bilmediğim için yorum yapamam ancak. Her ders arasına en az bir hafta koyun. Şu anda 6. haftanın mevzuatındasınız. Bu videoda nota gösterirken cmaj gamını da çalıyor. Ayrıca bunu bir de alternate picking ile yapıyor. 10 günde bu kadar hızlı bir şekilde ilerleyebilmeniz mümkün değil. Bu sebeple bir hocanın size dur, ya da devam et diyor olması gerekiyor. Gam yürüyüşü sizi fazlasıyla aşan bir seviye şu anda. Bu seviye belki 2 ay sonra sizin konunuz olabilir.

Konu başlığı ile alakasız ama alternate picking ile ilgili bir şey sormak istiyordum. Örneğin nota çalışırken 6(0) üst, 6(1) alt ve 6(3) üst yapıyorum fakat 5. tele geçtiğimde 5(0) üst yapıyorum tekrardan. Bunu her tel değişimlerinde yapıyorum yani üstten başlamayı. Bu yaptığım yanlış mı? Düzeltmeli miyim? Söylerseniz sevinirim.

Son düzenleme:
Konu başlığı ile alakasız ama alternate picking ile ilgili bir şey sormak istiyordum. Örneğin nota çalışırken 6(0) üst, 6(1) alt ve 6(3) üst yapıyorum fakat 5. tele geçtiğimde 5(0) üst yapıyorum tekrardan. Bunu her tel değişimlerinde yapıyorum yani üstten başlamayı. Bu yaptığım yanlış mı? Düzeltmeli miyim? Söylerseniz sevinirim.
Bu ritm ve nota ile alakalı. Bu yüzden "Alternate picking in zamanı değil" demiştim. İlk bakışta basit gibi görünüyor ancak hızlanmanın da temelini oluşturan oldukça kompleks bir yapıdır.

4/4 ritmde hep aynı nota süreleri ile çalıyorsanız; farklı bir tele geçmeniz, alt - üst vuruşlarınızın sırasını değiştirmez.

Bu ritm ve nota ile alakalı. Bu yüzden "Alternate picking in zamanı değil" demiştim. İlk bakışta basit gibi görünüyor ancak hızlanmanın da temelini oluşturan oldukça kompleks bir yapıdır.

4/4 ritmde hep aynı nota süreleri ile çalıyorsanız; farklı bir tele geçmeniz, alt - üst vuruşlarınızın sırasını değiştirmez.
Tamamdır teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı