@21584 'a maalesef katılmayacağım. İlk elektro gitarı ekonomik modeller içinden seçmenin hiçbir zararı olmaz. Ucuza fazlasıyla kullanılabilir ve sorun çıkarmaya yatkın olmayan pek çok gitar var. İlk gitarlar her zaman biraz işkenceye maruz kalacağı için, öğrenme ve kendini bulma sürecinde olacağın için ekonomik modellerden seçilebilir. Sahneye çıkmayacaksan ya da kayıt yapmayacaksan sesini çok önemsemeyeceksin mecburen. Tabii, sesi iyi değil desek de çamur gibi değil. Ben ilk gitarımla basit bir amfide saatlerce zevk alarak bir şeyler çalardım, sesi de rahatsız etmezdi. Gitarı, müziği, tonu, ekipmanları iyice tanımadan yüksek yatırımlar yapma. 6-7 yıl oldu elektro gitar çalmaya başlayalı, hala da aldığım ekipmanlar konusunda pişman değilim ve iyi ki ucuz ekipman ile başlamışım diyorum.
Tarzdan tarza tam olarak değişmese de çalımı etkileyen ve biçimlendiren unsurlar var, bunları elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. Örneğin, metal ve türevleri ile daha çok uğraşacak olsaydınız size klavyesi daha rahat, tercihen tremolo sistemli ve 24 perdeli, humbucker manyetikli bir gitar seçmek daha iyi olurdu ama dinlediğiniz ve çalmak istediğiniz şeyler değişkenlik gösteriyorsa her işi az çok yapabilen bir gitar en iyisi olacaktır. Ayrıca, çalmaya başladıktan ve müziği daha farklı kavramaya başladıktan sonra zevkiniz de yeniden şekillenecek, bu açıdan da çoğu şeye gidecek bir gitar en iyisi. Bütçenizden hareket edersek, 350-400 lira civarında zaten çok fazla seçenek yok. Aslında ekonomik gitar olarak satılan gitar çok fazla ama o fiyat aralığında kendini kanıtlayabilmiş gitar azdır. Ben yaklaşık 6-7 sene önce bir Cort X-1 ile başlamıştım ve o gitarımı satana kadar 1.5 yıl kadar kullandım. Sonrasında o gitarı aldığım paraya geri verip bir Les Paul aldım. O gitar bana göre başlangıç için çok idealdir, kendinizi bulmanızı sağlar ama şu an fiyatlarına tekrar baktım ve 440 liraya kadar çıktığını gördüm. Tabii, sıfır fiyatlardan bahsediyorum, ikinci el alacaksanız durum başka. Diğer alternatifler ise Squier Bullet Strat HSS ve SX STL. Squier, ünlü Fender'ın ekonomik modellere yoğunlaşmış olan alt firmasıdır ve fiyatına göre gerçekten kaliteli gitarlar üretiyor. Bu gitar hafif, klavyesi rahat, tonları iyi bir gitar. Model ismindeki HSS ise Humbucker-Single-Single anlamına gelir ve manyetik dizilimini belirler. Humbucker daha yüksek çıkışlı, daha sert ve dolgun tonlar almanızı sağlayan bir manyetiktir ve Single ise daha parlak ve hafif tonlar almanızı sağlar. Farklı türlerde müzikler dinlediğiniz için bir gitarda ikisinin de bulunması daha iyidir. Bu arada, manyetik ne dersen; teldeki elektrik akımını ve titreşimi algılayıp analog sinyale çevirerek amfiye gönderen, elektro gitarın önemli kısımlarından biridir. Amfi demişken, bildiğin gibi elektro gitarı bir ses çıkışına bağlamadan çalmak pek mantıklı değil. Arkadaşın da dediği gibi, amfi sana ekstra masraf çıkaracaktır ve yüksek ses çıkışından başka çok da sunduğu bir şey yok. Gitarını bilgisayara bağlayıp da çalabilirsin ve pek çok efekti, amfi modellemelerini bilgisayar yazılımları ile deneyebilirsin. Önerdiğim gitarların linkleri de burada:
MyDukkan.com :: Squier Bullet Strat HSS :: Elektro Gitar
MyDukkan.com :: SX STL/ALDER Telecaster :: Elektro Gitar