Elektromanyetizma ile hava savunma birlikte kullanılabilir mi?

Sanırım arkadaşın dediği şey bu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fikir aklımdayken bu sahneyi hiç düşünmedim bu filmi tekrar izlemem lazım sesler hoşuma gitti.
Güdümlü füzeleri saptırmak için kullanılabilir belki ama harcayacağı ve ihtiyacı olan enerjiyi karşılamak ve devamlılığını sağlamak zor olabilir belki. Yani harp sahasında sürekli aktif tutmak hayli güç olabilir.
Sonradan mobil olma konusunda sıkıntı çekeceğini fark ettim ama yakın zamanlarda gördüğüm kadarıyla nükleer piller var. Aşırı güç üretebilecek bir pil ile aktif kullanılabilir.
Roketleri saptırmak için değil ama hava savunması yapmak için günümüzdeki toplu sistemlerin yerini EMT silahları alacak. EMT'ler için çok güçlü enerjiye ihtiyaç var ve bu enerji şu an en büyük problem olarak görülüyor. Hiçbir ülkede şu an seri üretimi yok ama gelecekte popüler bir silah olacak.

Tabii ki bu konuda Türkiye'nin de çalışmaları var.

Turkey Reveals Second Railgun Weapon System at IDEF 2017 : Science :  Chinatopix

Bu silahların uzayda kullanılma ihtimali yüksek duruyor.

Evet, güç sağlamak ve gücü bir yere odaklamak bu sistemlerdeki en büyük sorunlardan. Çok fazla güç tüketiyorlar, bu da onların taşınabilir olmasının önüne geçiyor. Yer sabit ya da bir enerji sistemine bağlı bir sistemde de çok savunmasız oluyorlar.
Yani sabit bir enerji sistemi ile çalışacaksa zaten verimsiz kalır çünkü yeri belli olunca açık hedef konumuna düşer. Ayrıca menzil sorunu oluşur. Bu da harcadığı enerjinin getirdiği faydaya oranını düşürür. E sonra da vazgeçilir bu fikirden haliyle. Yani özellikle günümüzde enerji zaten bir sorunken bu kadar büyük bir enerji harcamak pek mantıklı gelmeyebilir haliyle.
Sonradan mobil olma konusunda sıkıntı çekeceğini fark ettim ama yakın zamanlarda gördüğüm kadarıyla nükleer piller var. Aşırı güç üretebilecek bir pil ile aktif kullanılabilir.
Mutlaka nükleer güç olacak tabii. Fakat bu kadar büyük bir enerjiyi yaratacak kaynağın fiziksel boyutları, silahın etkinliğini ve mobilitesini aşırı düşürür. Almanların Gustav topu gibi düşün. Tamam çok güçlü fakat çok büyük yani “çooook” büyük:) Ne hareket edebilir kolayca ne savunulabilir:)
Çok iyi filmdir hocam tavsiye ederim. Ama izlemediğinizi bilseydim atmazdım sürprizbozan var çünkü.
X Men serisinin en güzellerindendir aynen:)

Elektromanyetik top sistemlerinin hava savunması amacıyla pek fazla kullanılabileceğini düşünmüyorum. Bu silahlarda amaç namlu içerisindeki metal mermiyi elektrik enerjisini kullanarak hareket enerjisi kazandırmaktır. Burada baruta yaptırdığımız işi elektrik ile yapıyoruz. Baruta göre çok daha hızlı olduğundan ve enerjisi fazla olduğundan hedefi vurma ihtimali daha yüksektir. Uçan hedefler yüksek irtifalarda ve uzakta olacağı için çok etkili olacağını düşünmüyorum. Bu teknoloji daha çok gemilerdeki büyük topların yerini alacaktır ve kısa menzilde Phalanx gibi savunma sistemlerinin yerini alabilecek gibi gözüküyor. Eğer küçültülebilirse tanklarda da kullanılabilir.

Günümüzde lazerlerin hava savunması için kullanılabileceğini düşünüyorum. Yönlendirilmiş enerji sistemleri revaçta olacaktır. Gerekli güç verildiğinde çok yüksek menzillerde füze ve uçakları durdurabilecektir. Ancak EMT'lerde olduğu gibi enerji sağlama konusunda ciddi sıkıntılar çekilecektir. Uçağa takılamayacak kadar büyük olduğundan sadece yerde sabit olarak veya uçaklarda görebiliriz diye düşünüyorum.

Elektromanyetik top sistemlerinin hava savunması amacıyla pek fazla kullanılabileceğini düşünmüyorum. Bu silahlarda amaç namlu içerisindeki metal mermiyi elektrik enerjisini kullanarak hareket enerjisi kazandırmaktır. Burada baruta yaptırdığımız işi elektrik ile yapıyoruz. Baruta göre çok daha hızlı olduğundan ve enerjisi fazla olduğundan hedefi vurma ihtimali daha yüksektir. Uçan hedefler yüksek irtifalarda ve uzakta olacağı için çok etkili olacağını düşünmüyorum. Bu teknoloji daha çok gemilerdeki büyük topların yerini alacaktır ve kısa menzilde Phalanx gibi savunma sistemlerinin yerini alabilecek gibi gözüküyor. Eğer küçültülebilirse tanklarda da kullanılabilir.

Günümüzde lazerlerin hava savunması için kullanılabileceğini düşünüyorum. Yönlendirilmiş enerji sistemleri revaçta olacaktır. Gerekli güç verildiğinde çok yüksek menzillerde füze ve uçakları durdurabilecektir. Ancak EMT'lerde olduğu gibi enerji sağlama konusunda ciddi sıkıntılar çekilecektir. Uçağa takılamayacak kadar büyük olduğundan sadece yerde sabit olarak veya uçaklarda görebiliriz diye düşünüyorum.

Aslında railgun teknolojisi kullanılabilir tanklar için ancak bunun için güç ve güç aktarım organlarını paketleyip bir tank ebatına indirmek sıkıntılı ve ateşleyeceği mühimmat tungsten gibi sert bir alaşımlı metal olacağı için bu iş için biraz daha vakit lazım.

Aslına bakarsak railgun gibi olmasada sabot mühimmatları railgun mantığına yakın bir mantıkla çalışmakta ikiside kinetik enerji ile hareket etmekte ve hedeflerini kinetik enerji ile etkisiz hale getirmekte. Sadece arada ki tek fark hız ve hızı oluşturan etmenler.

Yani sabit bir enerji sistemi ile çalışacaksa zaten verimsiz kalır çünkü yeri belli olunca açık hedef konumuna düşer. Ayrıca menzil sorunu oluşur. Bu da harcadığı enerjinin getirdiği faydaya oranını düşürür. E sonra da vazgeçilir bu fikirden haliyle. Yani özellikle günümüzde enerji zaten bir sorunken bu kadar büyük bir enerji harcamak pek mantıklı gelmeyebilir haliyle.

Mutlaka nükleer güç olacak tabii. Fakat bu kadar büyük bir enerjiyi yaratacak kaynağın fiziksel boyutları, silahın etkinliğini ve mobilitesini aşırı düşürür. Almanların Gustav topu gibi düşün. Tamam çok güçlü fakat çok büyük yani “çooook” büyük:) Ne hareket edebilir kolayca ne savunulabilir:)

X Men serisinin en güzellerindendir aynen:)

Gustav topunun heybetine diyecek yok fakat fiziksel olarak küçük bir Gustav düşünmek zor geliyor.

Artık gemi savaşları olacağını düşünmüyorum.
"İstikbal Göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar."
Mustafa Kemal Atatürk

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı