Eluktronics RP-15 fan hızı artıp azalıyor

Frohell

Decapat
Merhaba arkadaşlar. Eluktronics RP-15 (2020) model bir laptop kullanıyorum. Ryzen 7 4800H + RTX 2060 donanımlı. Laptopa fabrika çıkışlı sıvı metal macun uygulanmış. Laptopu 16 ay önce aldım ve bu süre zarfında macun değiştirmedim. En son 6-7 ay önce açıp temizlemiştim.

Şimdi soruna gelirsek başlıkda da belirtdiğim gibi laptopun fanları bir hızlanıyor bir azalıyor. Bu browser kullanımında oluyor ve çok rahatsız edici duruma geldi artık. 2 kere format atdım. Sistemde virus yok. Arkaplanda çalışan uygulamalar da normal uygulamalar. Laptopun kendi kontrol merkezi uygulamasıyla fan ayarlarını da ayarladım. Ama yine fanların hızı artıp azalıyor.

İşin garip durumu fanlar hızlı çalışırken Task Manager-i açtığım zaman fanların hızı azalıyor. Sanki laptop benimle oyun oynuyor :D Oyun oynamadığım için ısı değerlerinin artmış olup olmadığını bilmiyorum. Yani yeni aldığım zamanlarda da normal kullanımda işlemci 45-55 dereceler arasında oluyordu. Şimdi de öyle. Bazen 60 oluyor ama yine 40-lara düşüyor. Browser kaynaklı (Opera- malum son zamanlarda pek iyi çalışmıyor) olduğunu düşünerek browseri değiştirdim. ama yine oluyor.

Şimdi termal macunla alakalı ola bilir mi bu? Yani macun eskimiş, laptop ısınıyor diye fanların hızı artıyor, sıcaklık düşerken de azalıyor. Pek vaktim yok diye her şeyi deneyemiyorum. O yüzden bilginize baş vurdum. Ve ısı değerlerini test ede bileceğim bir uygulama önere bilirmisiniz? Yani işlemciyi yüke bindireyim. Eğer eski değerlerinden fazla çıkarsa demek macunun değişme zamanı gelmiş. Yorumlarınızı bekliyorum.
Ayrıca Task Manager üzerinden bakıyorum. İşlemci ram gpu kullanımları en fazla 3-4% oluyor. Yani arkada bir şeyler de yük bindirmiyor ki, diyeyim fanlar hızlansın.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı