Emirates'ten 50 Adet A350 Siparişi

Evet, tip eğitimleri verilen siparişlerin kaderini çok etkileyebiliyor. En basitinden tip eğitimleri bile şirketlere binlerce dolarlık maliyet olarak dönüyor Kendileri zaten A330 işlettikleri için o kadar sıkıntı olmayacaktır ama Emirates iptal ederek doğru karar vermiş gibi. Genel olarak Emirates tek tük modellerle çalışmayı seviyor.

A380 zaten geç geliştirilmiş 747 ile rekabet edemediği de ortada.
A380'nin geç kalmasındaki en büyük sebep, Airbus'un yeteri kadar bu uçak için mali açıdan gelişmemesidir. 747'nin ne yerini tuttu ne de onun kadar işlevsel oldu. Mühendislik olarak bakacaksak harika ama bir o kadar da tipsiz bir uçak Ama işte her şey yapıp sunmakta değil, geleceği düşünerek yapıp sunmakta. Şu an dünyanın en büyük uçağı olması unvanı ona bir şey kazandırmıyor. 12 yıllık tarihi ile silinip gidecek. 747 ise uçmaya devam edecek yıllarca. Airbus yine de güzel paralar kazandı, mutsuz olduklarını sanmıyorum.

A380 Airbus'ın kendini kanıtlama ve prestijini artırma projesiydi. Daha uçağın ismi bile belli değilken proje detayları açığa çıktığında o dönemde sektörde yetkin olan birçok kişi Airbus'ın bu projeyi tamamlayabileceğine ihtimal vermiyordu. Tabi jumbo sınıfında olmayan uçakların hem verimliliğinin hem de kapasitelerinin artması, çift motorla rota planlaması yapmanın 20 yıl öncesine göre kat kat kolaylaşması gibi etkenler bu mühendislik harikası uçağın fişinin erken çekilmesine neden oldu. Eğer 2000'lerin başında değil de 1980'lerde geliştirilmiş olsaydı şu anda 747'nin tarihi rakibi olarak anıyor olabilirdik.

Airbus'ın havacılıktaki değişen trendlere zamanında ayak uydurup yeni A350 ve önceki A330 ile 320'yi elden geçirme projeleri yerinde hamleler oldu. Bunun da karşılığını şu anda alıyorlar gibi görünüyor, üstüne Boeing'in son yıllardaki durumu işlerini daha da kolaylaştırdı.

@Attack Troll Airbus'un A330'u ve A350'si ne kadar başarılı olsa da geniş gövdede Boeing'e hiçbir zaman kapak atamadılar. A330 mesela. Kendisinden yaklaşık 16 yıl sonra çıkmış 787 bile A330'u sollayıp geçti. 777 ve A350 rekabetine ise bir şey demeye gerek yok. Yine arada küçük bir fark yok.

@Jira İyi de ben Airbus Boeing karşılaştırması yapmadım ki... Boeing'in şu anki durumunun Airbus'ın sipariş sayısındaki artışlarına faydası olduğunu söyledim. Konu yüz milyonlarca dolarlık uçaklar değil de 1000 dolarlık bir ürün olsa bunu ciddi ciddi para karşılığı yapıyorsun diyeceğim. Yakında "hık" desek Boeing muhteşem, "gak" desek Boeing'in hakkını yiyorsunuz demeye başlayacaksın diye korkuyorum.

Boeing şovenizmine kendini nasıl kaptırdıysan ortada söylenen bir şey olmadığı zaman bile Boeing'i savunacak yer aramaya başladın.

Tamam, öyle diyorsan biz bir daha tartışmayalım bu konuları. Ben senin havacılık alanında konularına yazmayayım, sen de benimkine. Böyle bir orta yol bulalım en iyisi, yoksa anlaşamayacağız

Her şeyden yanlış anlam çıkarmak için siperde bekliyorsunuz...

@Jira Ortada tartışacak bir şey yok ki zaten sorun da bu! Ortada söylenen bir şey yokken direkt Boeing şöyle Boeing böyle demeye başlıyorsun. İyi o zaman tamam istediğini diyeyim. Airbus rezalet, sipariş sayıları yerlerde, Airbus yakında batar, hiçbir şirket Airbus'a sipariş geçmiyor, Airbus daha çok kaza yapıyor zaten pilotlar da Airbus'ı sevmiyor.

Boeing muhteşem, en çok siparişi Boeing alıyor, uçaklarına patlayan batarya koymak Boeing'in en doğal hakkı, kısa yoldan kâr elde etme söz konusuyken insanların hayatı Boeing'i ilgilendirmez, en teknolojik uçakları Boeing yapıyor. Daha devam edebilirim istersen, sen durduk yere şovenizm yaparsan bunun cevabını tabi ki vereceğiz bu kadar basit. Ortada söylediğim saldırgan bir şey olsa gene gam yemem, ortada hiçbir şey yok!

Bunu sadece burada değil, diğer konularda da yapıyorsun. Teknik olarak anlatmama rağmen aynı hataları öne sürerek şöyle böyle diyerek çember çiziyorsun. 1 uçak üzerinden değişik açılarla yaklaşmaya çalışıyorum, yine konu geliyor 3-4 adet farklı uçak tipine. Diğer paragraflar ise dediklerimle hiçbir alakası olmayan, tamamen varsayımlar içeren cümlelerden ibaret...

Ayrıca bu tür 15 yaş hareketlerine gerek yok. Boeing fanboyluğu yapsam Boeing'in hatalarını çıkıp paylaşmam burada. Hem yapınca elime ne geçecek anlatsana biraz. Boeing birkaç milyar daha mı kara geçecek. Bu forumda uçak alacak adam var da bizim mi haberimiz yok

Konuyu gereksiz şovenizm yaparak 15 yaş seviyesine indirmezsen böyle karşılık almazsın. Veriler ortada, Airbus'ın Boeing skandallarından sonraki sipariş oranlarında yükselme ortada. Bunu söylüyoruz sen diyorsun ki Airbus hiçbir zaman Boeing kadar büyük uçak satamadı. Öyle bir iddiam mı oldu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…