En iyi Linux dağıtımı nedir?

EchosLum

Femtopat
Katılım
19 Kasım 2024
Mesajlar
50
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek


Merhaba, öncelikle Windows 11 kullanıyorum, ancak bilgisayarımın yavaşlatığını düşünüyorum. Bu nedenle internette birkaç araştırma yaptım ve Linux önerildi. Ben de Linux'a geçmek istiyorum, fakat hangi dağıtımı kullanmam gerektiği konusunda kararsızım. Bilgisayarımın özellikleri:
  • İşlemci: 12. nesil Intel(R) Core(tm) i5-12400F, 2500 MHz, 6 çekirdek, 12 mantıksal işlemci.
  • Anakart: Prime H610M-R D4 ASUS.
  • RAM: 16 GB (15.8 GB kullanılabilir).
  • Sanal bellek: Toplam 30.3 GB, kullanılabilir 12.1 GB (sanal belleği kullanma nedenimi açıklayacağım).
  • Ekran kartı: RTX 4060 Dual ASUS.
Linux'tan beklediğim özellikler:
  • Kullanıcı dostu olması, çünkü ilk defa Linux kuracağım.
  • Estetik bir arayüz. Görsel açıdan hoş bir deneyim istiyorum.
  • Performans uyumu. Bilgisayarımın özelliklerine uyumlu olmalı ve performans sıkıntısı yaşamamalıyım.
  • Kullanım amacım: %60'ı güncel API'lerle çalışmak, geri kalan kısmı ise oyun oynamak(çoğu zaman oyun oynarım), mahremiyet ve güvenlik.
Sizce hangi Linux dağıtımını kullanmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.


 
Benim başlangıç için önerim Zorin OS. Belki bir Rolling Release dağıtımınının oyun performansını vermez ama aşırı kullanıcı dostu.
 
Arch Linux kullanabilirsin, Xfce arayüzü ile rahat kullanırsın. Çoğu uygulama uygulama yöneticisinde var. Steam'da da bir sürü oynayabileceğin oyun var. (ETS 2 CS2)
 
Zorin OS kullanın geçin. Ücretli versiyonu kafanızı karıştırmasın sadece yapımcılara destek olup 2-3 opsiyonel tema için o versiyon. Core olan ücretsiz versiyonunu indirseniz yeterli.
 
Bazzite (Kısıtlanırsın, her şeyi yapamazsın ancak oyun oynamak için özel bir dağıtımdır.), Ultramarine Linux (Bazzite ile tabanı aynı ancak seni kısıtlamaz ve günlük kullanıma uygun.) veya Ubuntu (Oyun performansı en yüksek dağıtımlardan ancak ağırlık konusunda Windows'tan pek de farklı değildir.)

Aralarından sorun yaşadığında en kolay çözüme ulaşacağın Ubuntu çünkü en popüleri o.

Ek olarak Linux Mint Cinnamon ile alışma süreci uygulayabilirsin.
 
Arch araştırdığım zaman ileri seviyeler için öneriliyordu.

Peki hocam güvenlik aşamasından sıkıntı olur mu? Genelde API geliştirdiğim için internetten bir sürü uygulama ve ek açık kaynaklı bir sürü dosya indiriyorum sıkıntı olmasını istemiyorum.

Bazzite (kısıtlanırsın, her şeyi yapamazsın ancak oyun oynamak için özel bir dağıtımdır.), ultramarine Linux (bazzite ile tabanı aynı ancak seni kısıtlamaz ve günlük kullanıma uygun.) Veya Ubuntu (oyun performansı en yüksek dağıtımlardan ancak ağırlık konusunda Windows'tan pek de farklı değildir.)

Aralarından sorun yaşadığında en kolay çözüme ulaşacağın Ubuntu çünkü en popüleri o.

Ek olarak Linux Mint Cinnamon ile alışma süreci uygulayabilirsin.
 
Son düzenleme:
Peki hocam güvenlik aşamasından sıkıntı olur mu? Genelde API geliştirdiğim için internetten bir sürü uygulama ve ek açık kaynaklı bir sürü dosya indiriyorum sıkıntı olmasını istemiyorum.
Güvenlik konusunda sorun yaşamazsın. Ubuntu telemetri topluyor ancak kurulum sonrası kapatılabiliyor.
 
Hocam bir forumu karıştırmanın en iyi yolu ya "CS vs Valorant" başlıklı bir konu açmaktır yada "En iyi Linux dağıtımı" başlıklı bir konu açmaktır. Burada alacağınız cevapların hepsi yazarların kendi ihtiyaçları yöneliminde çıkan deneyimlerinden besleniyor. Benim size vereceğim tavsiye Ubuntu yönünde olur. İlk defa kullanacağınız için topluluğu daha geniş olan bu distro hatalarınızı ve sorularınızı rahatça çözebilecek forum başlıklarına zaten sahip. Bunun dışında canınız sıkıldıkça distro değiştirip kendinizi keşfetmeniz en iyi Linux dağıtımını bulmanız için on numara bir yol olacaktır.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı