En zeki insanlar 15. yüzyılda mıydı?

Frekansin degistigini zannetmiyorum. Hatta beslenme ile alakali olarak artmistir ortalama zeka cok muhtemelen. Eskiden egitim sistemi ve toplumsal duzen nedeniyle cok multi disiplin deha gorunuyordu. Hem resim yapiyor, hem ucak modelliyor hem de sehir planlamasi ile ugrasiyordu kisi.

Simdi daha "streamlined" bir egitim modelimiz var. Cocuk satranc dehasiysa satranc oynar, tutup da ayni zamanda resim yapmaz. Yapsa da hobi olur, Mona Lisa cikmaz. Ona harcayacagi vakti satranca yonlendirmesi telkin edilir. Yetenek ne ise uzerine insa ediyoruz ki bence daha dogru bir mantik.

Ayrica egitim alaninda enflasyon var, eskiden universite mezunu olmanin toplumdaki konumu su anda master hatta neredeyse doktora mezununa denk. Turkiye icin degil, globalde de boyle. 100 sene once okuma yazma bilseydiniz toplumun ezici cogunlugundan daha egitimliydiniz. Simdi en az bir yabanci dil bilmiyorsaniz cahilsiniz.

Frekansin degistigini zannetmiyorum. Hatta beslenme ile alakali olarak artmistir ortalama zeka cok muhtemelen. Eskiden egitim sistemi ve toplumsal duzen nedeniyle cok multi disiplin deha gorunuyordu. Hem resim yapiyor, hem ucak modelliyor hem de sehir planlamasi ile ugrasiyordu kisi.

Simdi daha "streamlined" bir egitim modelimiz var. Çocuk satranc dehasiysa satranc oynar, tutup da ayni zamanda resim yapmaz. Yapsa da hobi olur, mona lisa cikmaz. Ona harcayacagi vakti satranca yonlendirmesi telkin edilir. Yetenek ne ise uzerine insa ediyoruz ki bence daha dogru bir mantik.

Ayrica egitim alaninda enflasyon var, eskiden universite mezunu olmanin toplumdaki konumu su anda Master hatta neredeyse doktora mezununa denk. Türkiye icin degil, globalde de boyle. 100 sene once okuma yazma bilseydiniz toplumun ezici cogunlugundan daha egitimliydiniz. Simdi en az bir yabanci dil bilmiyorsaniz cahilsiniz.
Aksine yenilen yiyeceklerin teknoloji kullanımının aşırı atmasının insanları aptallaştırdığını düşünüyorum. İyi bir dönemdeyiz ama bunu düzgün yönetemiyoruz.

Aksine yenilen yiyeceklerin teknoloji kullanımının aşırı atmasının insanları aptallaştırdığını düşünüyorum. İyi bir dönemdeyiz ama bunu düzgün yönetemiyoruz.

Evet o da dogru. Ayrica artan tibbi destek ile dogal seleksyonun isine de mani oluyoruz sanki.

Sanmam, şahsen en zeki insanlar şuan yaşıyor ancak vahşi kapitalizm yüzünden ya ülkeleri çok kötü halde olduğundan hiçbir şey yapamıyorlar ya da yaşadıkları ülkede zenginler tarafından eziliyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı