Ender 3 S1 ilk katmanda sorun yaratıyor

Samarit4n

Femtopat
Daha fazla  
Ender 3 S1 yazıcı kullanıyorum ilk katmanda bu şekilde bir sorun oluyor. Sıcaklığı değiştirdim olmadı, tabla ayarı yaptım yine olmadı. Porima petg filament kullanıyorum daha yeni.

Dosya Ekleri

• 20231018_195526.jpg
    20231018_195526.jpg
    130,7 KB · Görüntüleme: 95
Bu sorun genelde nozzle tablaya çok yakın olduğunda, yazıcının yapıştırdığı katmanı kaldırmasından oluyor. Bunun dışında bir diğer etken eksik ekstrüzasyonda olabilir. Filamentin çıkışını kontrol et. Makine çıkış vermesi gerektiği kadar filament çıkarabiliyor mu?

Burdaki ekstrüzasyon problemide
1.Isı kaynaklı olabilir. Kullandığın filamentin önerilen ısı aralığına bak ve ısıyı biraz yükseltmeyi dene. Filament yeteri kadar erimiyorsa doğal olarak çıkışı yavaşlayacaktır.
2.Filamenti iten sistem (S1'de direct drive vardı diye hatırlıyorum) filamenti yeteri kadar ama ezmeden tutabiliyor mu kontrol et.

öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. sorunu şuanlık (PLA'da) şu şekilde çözdüm;
1.Isıyı 5 derece düşürdüm ve ilk katman yazma hızını arttırdım.(25mm/s den 35mm/s ye)
2.Tablayı güzelce kolonya ve kuru mendil ile her baskıdan sonra silerek.(çünki baskı yay çeliği tabla üzerindeki o teflonumsu yüzeye güzel temas ediyor ancak nozzle ucu ile birlikte kabararak geliyor yapışamıyordu ve yapışıp dümdüz pürüzsüz bir katman olsa bile bir süre sonra baloncuk olup , hava kabarcığı gibi kalkıyordu.)
3.Filamentin nemli olabileceğini düşündüm ve 5-6 saat peteğin üzerinde beklettim.

bunlara ek olarak tabla kalibrasyonum zaten iyiydi tekrardan kalibrasyon ayarladım bu sefer noktalar arasındaki fark 0.1 seviyesine kadar düştü ortalar tam 0.00 oldu köşelerde ise 0.05 0.08 gibi milimetrenin onda birinden az fark kalacak şekilde ayarladım yayların gerginliğini bayağı bir arttırdım alt tabla taş gibi oldu :)

geriye sadece nozzle ucunu değiştirmediğim kaldı. birde ''spriggan'' adlı arkadaşın dediği bir şeye kafam takıldı oda şöyle ;
Bu sorun genelde nozzle tablaya çok yakın olduğunda, yazıcının yapıştırdığı katmanı kaldırmasından oluyor. Bunun dışında bir diğer etken eksik ekstrüzasyonda olabilir. Filamentin çıkışını kontrol et. Makine çıkış vermesi gerektiği kadar filament çıkarabiliyor mu?

Burdaki ekstrüzasyon problemide
1.Isı kaynaklı olabilir. Kullandığın filamentin önerilen ısı aralığına bak ve ısıyı biraz yükseltmeyi dene. Filament yeteri kadar erimiyorsa doğal olarak çıkışı yavaşlayacaktır.
2.Filamenti iten sistem (S1'de direct drive vardı diye hatırlıyorum) filamenti yeteri kadar ama ezmeden tutabiliyor mu kontrol et.
Direct drive var evet ve filament değiştirirken üzerindeki diş izi çok fazla olmasa da gözüküyor. Acaba bu filament iticide bir sıkılık, sertlik ayarı var mıdır ve bu yüzden yeteri kadar filament itemiyor olabilir mi diye düşünüyorum ama şuanda sıkıntı yok.

İnternet üzerinde araştırdığımda da genellikle porima kullanıcılarında bu problem olduğunu gördüm. hala sorunun tam olarak kaynağından emin değilim. Varsa kesin bir bilgisi olan ya da yaşayan paylaşırsa sevinirim saygılar :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı