Çözüldü Ender 3 v2 düşük ekstrüzyon nasıl düzeltilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Amiidamaru

Megapat
Yer
İstanbul
Merhaba, ne yaptıysam düzeltemedim birisi akıl versin.

Düşük ekstrüzyon sorunu yaşıyorum. Boşta filament itme komutu verince problem yok sadece baskı alırken oluyor.

Denediklerim;
  1. E-step kalibrasyonu yaptım. (100mm ölçerek)
  2. Akış kalibrasyonu yaptım. (İçi boş olarak küp basıp duvarlarını kumpas ile ölçtüm)
  3. Isı kulesi bastım. (230 derecelere kadar baskı denedim)
  4. Filamenti kuruttum. Yeni filament de denedim.
  5. Nozzle değiştirdim.
  6. Hotendi komple söküp temizledim baştan montaj yaptım.
  7. Barele termal macun da sürdüm.
  8. Ekstrüderi söküp temizledim.
  9. Çift dişli kırmızı metal ekstrüder ile de denedim onda daha kötüydü durum.
  10. Kayışları kontrol ettim.
  11. Vref ayarlarını kontrol ettim. (E:1.2 / X:0.93 / Y:0.93 / Z:1.6 / Z çift motor olduğu için yüksek. Y motoru çok ısınıyordu 1.1'den düşürdüm. E 0.8 idi 1.2'ye yükselttim)
  12. Ekstrüder vidasını da kontrol ettim.
  13. Cura'yı komple sildim yeni profil ile kurulum yaptım.
  14. Hafıza kartını sıfırladım.
  15. Fanlar çalışıyor.
  16. Tabla kalibrasyonunu çoook kez yeniden yaptım.

Cihaz bilgileri;
Ender 3 v2 4.2.2
Bowden tipi besleme
STEPPERONLINE Nema 17 Step Motor Bipolar 1A 16Ncm Step Motor 42x20mm
Mellow Yüksek Kalite E3D V6 Radyatör + mavi tutuculu fan
Trianglelab E3DV6 Bakır Isıtıcı Blok
Trianglelab E3DV6 Titanyum Barel
BMG Extruder Şeffaf
CSA nozzle
Silikon nozzle çorabı
Orijinal mavi capricorn
Klemco hotend tutucu
5015 blower fan

Direct drive sistem kullanıyordum bowden'a dönecektim tıkanmalar bahanesi oldu. Bowden sisteme geçtim ama tıkanmalar devam ediyor.

Çözüm
Eski sisteme döndüysen belki extruder motorundaki filamenti iten dişli motor miline iyi şekilde sabitlenmemiş olabilir mi? Milin düz yüzeyine vidaların denk getirilip sıkılması gerekiyor.

Belki Cura kaynaklıdır, Prusaslicer vb ile deneme yapabilirsin.
Direct drive'dan dönüş yaptıysan firmware geçişi yapman gerekiyorsa belki ondandır. O tip bir gereksinim yoksa da firmware'i tekrar kurabilirsin, ek özellik kattıysan bazen onlar da sorun çıkarabiliyor.
Başka hafıza kartı varsa onunla da dene istersen.
Bütün setskurları kontrol ettim, prusaslicer denedim, hafıza kartını da denedim.

Direct drive kullanırken başladı zaten sorun. Bowden'a dönecektim arıza bahanesi oldu.

Rhino ile görüştüm tüm malzemeleri oradan almıştım. Titanyum barel şişme yapabiliyormuş farklı bi barel önerdiler, daha uygun fiyatlı. Sipariş geçtim yarın gelir muhtemelen. Bir de öyle denerim. Bana da barel tarafında sıkıntı varmış gibi geliyor açıkçası. Elli kere söktüm temizledim ama bakacaz artık.

-Güncelleme:

Yeni barel aldım. Capricorn artık direkt nozzle'a temas ediyor. Titanyum bareli yaklaşık 1 yıl kadar kullandıktan sonra şişme yapmaya başlamış meğer.

Alakan için teşekkürler @Siyah Martı .

Sorun çözüldü.
Baskı sırasındaki hotend sıcaklığını gözlemle aşağı doğru dalgalanmalar yapıyor mu diye, kartuşun vidasına da bakman iyi olur. Farklı extruder motoru, varsa ucuz ptfe boru ile test yoksa Capricorn içinde kalıntı kontrolü. Pnömatik konnektörlerin tutması ve radyatör fanların verimi nasıl diye bakabilirsin.

Son düzenleme:
Baskı sırasındaki hotend sıcaklığını gözlemle aşağı doğru dalgalanmalar yapıyor mu diye, kartuşun vidasına da bakman iyi olur. Farklı extruder motoru, varsa ucuz ptfe boru ile test yoksa Capricorn içinde kalıntı kontrolü. Pnömatik konnektörlerin tutması ve radyatör fanların verimi nasıldiye bakabilirsin.
PİD Auto Tune yaptım makineye 3 kez üst üste. Hotend ısısını da kontrol ettim en fazla 1 derecelik düşüş oluyor 1sn içinde normale dönüyor.

Kartuştan kastının ekstrüder olduğunu zannediyorum onun da vidasını kontrol ettim sorun yok.

Farklı motorum yok ama yarın elime geçecek. Kabloyla birlikte değiştirip deneme yapacağım.

Boruyu yeniledim.

Pnömatikler sağlam kontrol ettim. Fan da göz ile gördüğüm kadarıyla iyi duruyor farklı bi kontrol ne yapabilirim anca başka bi fan ile deneyebilirim sanırım.

Bi arkadaş geri çekmeyi en fazla 3mm yap dedi. All metal hotend sistemlerinde geri çekme fazla olması sorun olabiliyormuş. Birazdan onu da deneyeceğim.

Cevap için teşekkürler, gelişme olursa yazarım tekrar.

Kartuştan kastım ısıtıcı fişekti. Fanı söyleme sebebim heat creep sebepli bir durum olabilir mi temelli. Motor geleceğine göre umarım motordandır.
Hocam konuştuğumuz her şeyi denedim sorun yine devam ediyor.

Yeni motor taktım, başka BMG ile denedim, hotendi tekrar komple söktüm iyice temizledim, nozzle tekrar değiştirdim, geri çekmeyi düşürdüm, fişekte falan da sıkıntı yok, tüm setskurlar sıkı.

Sorun nerede anlamıyorum gerçekten.

Eski sisteme döndüysen belki extruder motorundaki filamenti iten dişli motor miline iyi şekilde sabitlenmemiş olabilir mi? Milin düz yüzeyine vidaların denk getirilip sıkılması gerekiyor.

Direct drive'dan dönüş yaptıysan firmware geçişi yapman gerekiyorsa belki ondandır. O tip bir gereksinim yoksa da firmware'i tekrar kurabilirsin, ek özellik kattıysan bazen onlar da sorun çıkarabiliyor.

Bütün setskurları kontrol ettim, prusaslicer denedim, hafıza kartını da denedim.

Direct drive kullanırken başladı zaten sorun. Bowden'a dönecektim arıza bahanesi oldu.

Rhino ile görüştüm tüm malzemeleri oradan almıştım. Titanyum barel şişme yapabiliyormuş farklı bi barel önerdiler, daha uygun fiyatlı. Sipariş geçtim yarın gelir muhtemelen. Bir de öyle denerim. Bana da barel tarafında sıkıntı varmış gibi geliyor açıkçası. Elli kere söktüm temizledim ama bakacaz artık.

-Güncelleme:

Yeni barel aldım. Capricorn artık direkt nozzle'a temas ediyor. Titanyum bareli yaklaşık 1 yıl kadar kullandıktan sonra şişme yapmaya başlamış meğer.

Alakan için teşekkürler @Siyah Martı .

Sorun çözüldü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı