Ender 3 V2 sessiz fan değişimi nasıl yapılır?

Ender 3 V2 yazıcısını yakın zamanda 3 boyutlu yazıcılara başlamak için satın aldım. Ayarlarını yaptıktan sonra baskılardan genel olarak memnunum ama fan çok ses yapıyor. Özellikle bu sesin hotend fanından geldiğini sanıyorum. Yabancı ülkede herkes Noctua fanlar kullanmış ve 40 mm fanların 200 TL gibi fiyatları olduğu için pahalı geldi. Elimde fazladan hava akışı iyi olan kasa fanları var ve bunlara yazıcı üzerinden değil de ekstra adaptör ile güç verebiliyorum. Standart hotend fanını çıkartıp kasa fanlarını kullanabilir miyim? Sessizlik için sadece hotend fanını değiştirmem yeterli mi? Eğer kasa fanı olmuyorsa hangi fanları ve dönüştürücüleri kullanmalıyım?

Noctua kullananlar voltaj düşürücü de kullanıyor çünkü sistem 24V, Noctualar ise 12V. Hotend fanı öndeki ve hep aktif, plastiği soğutan yandaki blower/salyangoz fan devrini ihtiyaca göre slicerdan ayarlayabiliyorsun yani harici olarak yapma.

Bence önce yeni bir duct tasarımı seçip ona göre fan değişimine git.

Ben hotend fanı olarak 5cmlik noname 24V fan kullanıyorum, bence sesi fena değil, salyangoz ise her durumda işi berbat ediyor, o da noname 24V. Sessiz bir salyangoz benim için temel ses sorununu çözer. Konuyu okuyanlardan sessiz salyangoz fan kullanan varsa 24Vluk, marka model yazarlar belki.

@kqqk13
Ekleme: PSU içindeki fanı değiştirebilirsin belki, bendeki Ender 3 V2 PSU fanı 12V. Daha yüksek ayak ile aşağı doğru çıkıntı yapacak şekilde büyük çaplı ve kalın fan takabilirsin.

Bir de kötü haber: Anakart fanı da hotend fanı ile birebir aynı.
Ekte PSU kablo görsellerini paylaşıyorum, söküp de toplamada sorun yaşayanlar için.
psu1.JPG

psu2.JPG

33.JPG
22.JPG
33.JPG

Normalde yapma planım yoktu. PSU için fan alınca arkası da geldi. Altta 12V Be Quiet! fan kullandım, 92mmlik. Anakart fanını 10V'da, PSU'yu olduğu gibi 12V'da kullanıyorum.
Tabla üstündekiler laptop fanları, hotendi soğutan Core 2 duo öncesi laptobumdan kalan bir fan. Diğeri eski bir Dell Latitude fanı ama sıfır ve orijinal.
Thingiverse'de tabla altı fan tasarımları mevcut ama ben direkt printerın metal kapaklarına delik açtım, tavsiyem de bu yönde.
11.JPG

Satsana duct tasarımını güncellemek yerine adaptör çizip onları kullandım, açıkçası kablo karmaşasından sonra ductı özelleştirme hevesim pek kalmadı.

Son düzenleme:
Önerebileceğim fan yok, ben sadece bana görece yakın özel Toshiba servisinin sahibinden.com ilanlarından liste oluşturup sonra firmalarına gidip aldım.

Fanlar ve son görseller böyle:
1630478125781.jpg

Bunlar sıfır, OEM fan, yedekli aldım.

1630494769011.jpg

1630478125779.jpg

Bu da şu an hotenddeki fan modeli. Görsel başka yerden.

tos.JPG

Tek başına yapmak oldukça zor oldu, sabah başlasam geceye bitmezdi, parça parça yaptım. Metali kesmek zaten ayrı bir ızdıraptı. Bence ince ve zor bir işçilik söz konusu(her ne kadar printerın altı ince bir işçilik örneği gibi görünmese de), herkesin yapabileceğini düşünmüyorum, her daim dikkat şart, bazı bağlantılar değişiyor, yanlış bağlantıyla boarda zarar verme riski de mevcut. Gerekecek baskı parçalarını planlayıp önceden hazırlamak lazım, bolca da zip-tie.

Adaptörlerin ducta uyması için aldığım lokal test baskıları da ayrı bir hikaye.

Elimde XL4015ler vardı, bu iş için overkill, LM2596lar da iş görebilir.

Son düzenleme:
Hocam selamlar.

Anakart kapağına delik açıp fan takmak mesele değil de PSU kısmını nasıl yaptınız?
Fanın üzerine PSU'nun kendi gri renkli kapağı ve onun üzerine yazıcının siyah koruması geliyor. İkisini de mi kestiniz yoksa gri kapağı iptal edip sadece yazıcının siyah korumasını mı kullandınız? Ya da farklı bir şey.

Bir de alt tarafta 2 adet voltaj düşürücü kullanmışsınız. Birisi zaten 12V çalışıyordu. 10V'a düşürmek için mi kullandınız yoksa başka bir amacı var mı?

Selamlar, ilk mesajda altta 2 tane var, biri de o zaman yukarıdaydı, sonrasında onu da aşağı aldım. Eklediğin görselde 3 kutu yani 3 v.d. var, son durumu o.

PSU'nun fanlı kapağını kullanmıyorum sadece siyahı kesip taktım.

5V laptop fanları 2 adet, plastiği soğutanın devri değiştiğinden voltajı da değişiyor o nedenle ikisi için ayrı v.d. kullandım. Anakartınki 12V, dolayısıyla o da ayrı. PSU için kullanmadım zaten.

Kırmızı bloğa ve anakarta üfleyen fanların voltajını da standart çalışma değerlerinin altına çektim, daha da düşürsem olabilir ama ince işçilik yapasım yok şimdilik.

Kutuları deliklerinden çırt kelepçeyle fanın çerçevesine tutturdum.

Anakartın olduğu yerde çok kablo olduğu için 12V büyük fanın üst kısmına ızgara gibi bir şey koymak iyi olabilir, kayıp pervaneye çarpabiliyor, bir kez başıma geldi. Ben hala önlem almadım ama sen yaparken o kısma dikkat edersin.

Son düzenleme:
PSU'nun fanlı kapağını kullanmıyorum sadece siyahı kesip taktım.
Bu siyah kapak PSU'nun hava çıkış kanallarını kapatıyordu. Gri kapağı çıkarmak bunun önüne geçti mi sence? Siyah kapakta çıkış için de delikler açsam mı acaba diye düşünüyorum. Matkapla en azından bir kaç delik açılabilir aslında.
Fan deliğini de tam daire şeklinde düzgün açabileceğimi düşünmüyorum aslında. O kısmı da belki matkap ile sık olacak şekilde delikler açarak hava almasını sağlayabilirim. Deliklerin arkasında çapak oluşmasını en aza indirmek için delme işlemi yaparken altına tahta koyabilirim. Mutlaka çapaklanma yine de olacaktır ama temizlemesi daha kolay olur sanki.

Aaaah ah.. bi atölyem olmadı ki...

Bence fan deliği fazla fazla yetiyor, artık sadece tatlı bir ılıklık var üst kısımda. Büyük delik yerine delikler topluluğu yapabilirsin ama o da bir miktar ses yapabilir. Olur da ses yapmazsa daha iyi bir çözüm olur, bilhassa anakart kısmındaki kablo sorunu için.

Büyük delik açmak gerekirse:
Alternatif olarak; elindeki matkap ucu iyi ise gereken deliğin dış hattı boyunca delikler açıp kesebilirsin. Alttaki görsele benzer şekilde:

Screenshot 2022-02-09 212736.jpg

Atölye ihtiyaçlar oluşunca oluşturulmaya başlanıyor, ben yaz sıcağında o delikleri kesmekle uğraştıktan sonra dekupaj testere almayı aklıma koymuştum, Kasım'da da indirimde aldım. Şimdi neredeyse ikiye katlamış. Keşke Bosch'un panç setini de alsaymışım, ender kullanılırdı ama gerekince de işleri hızlandırırdı.

Son düzenleme:
Önce fan bölgesinde delikler açarak bi deneme yapayım. Eğer ses çok olursa ona göre bakarım artık.

Büyük delik açmak gerekirse:
Alternatif olarak; elindeki matkap ucu iyi ise gereken deliğin dış hattı boyunca delikler açıp kesebilirsin.
En başta aklımda bu vardı ama ilk önce diğer yöntemi denemek niyetindeyim. Daha temiz işçilik olacakmış gibi geliyor.

Dekupaj testerem de var aslında ama ahşap ucu vardı sanırım. Dekupaj çok tehlikeli bir alet. Güvenli bir şekilde kullanacak alanım olmadığı için pek çıkarmıyorum ortalığa.

Yarın bi aksilik olmazsa kesme işlemini yapıcam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı