Ender 3 V2 sessiz fan değişimi nasıl yapılır?

İşlem yapılan alana zarar vermemek, yani temiz işçilik için kesilen parçanın sağlam bir yere sabitlenmesi gerek. Elle tutarak kesim yapınca çok sağlıklı olmuyor. Daha önce 1 kere kullandım dekupaj. MDF keserken hep yamuk oldu kayma yaptığı için. Belki de acemi olduğumdandır :)

Monitörlerimden birisi bozulduğu için yayın yapamıyorum. Yayın yapamadığım için vakit buldum. Firma monitörün yenisini gönderecekmiş. Bu vakti matkap ucu bekleyerek kaybetmek istemiyorum ama mecbur kalırsak da yapacak bir şey yok tabii :)

Bugün BMG Extruder montajı yaptım. Onunla uğraşıyordum. İlk defa bu kadar yavaş çalışan bir extruder gördüm. Henüz baskı almadım sadece kalibrasyon yaptım. 50mm yazdır diyorum ohoooo git çayını aç gel hala devam ediyor.. Umarım baskılarda baskı hızına kötü etki etmez.

Bu arada Z ekseninde dişli olmayan tarafta bi senkron sorunu çarptı gözüme. Sol taraf ile aynı yükseklikte hareket etmiyor. Oradaki eksantrik ile de bi oynama yapmak lazım.

Ne zahmetli işmiş bu 3B yazıcı kullanımı. Yazıcıyı ilk alırken aklımdan neler geçiyordu. Hiç beklediğim gibi gitmedi işler :)

Titreşimden dolayı da dekupaj zorlamış olabilir, makineden ya da uç seçiminden de olabilir. Diş yönü aşağı bakıyorsa makineyi sana doğru iter, ince iş ucu, kaba iş ucu gibi ayrımları da var, belki ondandır. Uzun hat kesim için yanda kılavuz kullanıyorlar ya da başka parçayı kılavuz olarak kullanıp makineyi ona yaslıyorlar.

Eksantrik somunu ayarlasam da 3 tekerden biri pek profille öpüşmüyordu, darbesiz matkapla profile biraz daha yakın başka bir delik açtım, şimdi istese de ekstra hareket alanı kalmadı.😎

Benim makineye yaptığım en büyük masraf bu fanlar oldu ve değdi. Farklı bir extruder ya da BL touch'a ihtiyaç duymadım.

Bence şu anki en büyük eksiği hotendi. Hızı arttırmak için hotendi değiştirmek isterdim ama baktığım seçenekler vermek isteyeceğim rakamların çok üstünde, bazısı makineye verdiğim paradan bile yüksek fiyatta, nasıl bir mühendislikse artık.😁

Eksantrik somunu ayarlasam da 3 tekerden biri pek profille öpüşmüyordu, darbesiz matkapla profile biraz daha yakın başka bir delik açtım, şimdi istese de ekstra hareket alanı kalmadı.😎
Böyle bir şey hiç aklıma gelmedi :) Tam olarak nereye nasıl delik açtın fotoğrafı var mı hocam :)
Benim aklıma ilk önce ikinci Z motoru geldi doğal olarak. Türkiye de stokta yok sanırım. Yurtdışı da araştırmadım açıkçası.

Bu mesajı yazarken aklıma geldi, baskıdan önce etek atarken 3 hat çektiriyorum genelde. Tablanın sağ tarafındaki hatta filamentler arasında boşluk gözlemliyorum. Ben Extruder'e yormuştum düşük extrüzyon diye ama Z ekseninden dolayı sanırım. Akşam yeni Extruder ile baskı alırken daha iyi anlarım.

Motor, ekseni aşağı indirirken sağ taraf sol tarafa göre yukarıda kalıyor. Tam tersi ekseni yukarı kaldırırken de sağ taraf aşağıda kalıyor. Uzun zamandır böyle bir sorun yoktu aslında yeni oldu. Zamanla gevşiyor sanırım. Makine kapalıyken el ile yukarı aşağı hareket ettirmek de etkiliyor olabilir belki.

Benim makineye yaptığım en büyük masraf bu fanlar oldu ve değdi. Farklı bir extruder ya da BL touch'a ihtiyaç duymadım.
BL-Touch beni baya kurtartı ya. Elim pek hassas ayar yapamıyor sanırım :) Biraz araştırmayla cam tablalardaki yapışma probleminin çok yaygın olduğunu gördüm. Yay çeliğinden yapılan Pei tablayı alanlar artık yapıştırıcı kullanmama gerek kalmadı diyor. Ortalama 350₺ gibi bir fiyatı var. Elimdeki yapıştırıcıların sonuna geldiğimde Pei almayı da düşünüyorum. Yapışma sorunumu çözerse uzun vadede yapıştırıcı kullanımına kıyasla daha ekonomik olacak gibi duruyor.

Bence şu anki en büyük eksiği hotendi. Hızı arttırmak için hotendi değiştirmek isterdim ama baktığım seçenekler vermek isteyeceğim rakamların çok üstünde, bazısı makineye verdiğim paradan bile yüksek fiyatta, nasıl bir mühendislikse artık.😁
Sadece resimde gösterdiğim yeri 100mm/s yaparak denedim bir kaç baskı almayı ve gayet başarılıydı. Bunda soğutmanın büyük payı var sanırım. Standart olarak 50mm/s hız ayarı. 100mm/s'den fazlasını denemedim.

Baskı hızını daha da arttırmak için hangi ürünleri değiştirmek gerek? Hangi ürünleri tercih etmek gerek? Hep V6 hotend falan duyuyorum ama iyi midir bilmiyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2022-02-10 093044.jpg
    Ekran görüntüsü 2022-02-10 093044.jpg
    36,8 KB · Görüntüleme: 46
Açıkçası ben sağ uçta sonucu etkileyecek kadar büyük bir sıkıntı görmedim, o nedenle 2. eksen, motor ve de masrafına girmedim, daha ucuz yollu çözüm olarak mil ve silindirik rulmanlardan aldım. Sonrasında canım pek uğraşmak istemedi, kullanmadım aldıklarımı. Vida yerini değiştirdikten sonra hareket alanı daralınca zaten gerek de kalmadı.

image_2022-02-10_113754.png

Anlattığından, tahmin ettiğin gibi vidalar gevşemiş olabilir, extruder kısmında muhtemelen yani solda.

Benim tabla ile sorunum yok, arada bir sıcak suyla yıkayıp kuruluyorum, yerinden çıkarmazsam da kolonya+peçete ile silerim sadece. Yüzey temiz, tabla ayarlı ise yapışma sorunu yaşamıyorum.

Hız işinde şöyle bir durum var, slicerdan 100'e çıkarsan da çoğu durumda makine o hıza ulaşamıyor, parça geometrisine ve ayarlarına bağlı olarak ulaşabileceği hız maks. ne ise ona ulaşıyor. Yani sanma ki hızı o değere çıkarınca makine de o değerde basıyor.

Görebileceğin gibi ne umduk ne bulduk değerlerinde, sol üst köşede hız skalası mevcut. Görsellerden biri 60 diğeri 100mm/s için.

Screenshot 2022-02-10 124320.jpg

Screenshot 2022-02-10 124359.jpg

Ben hızlarla teker teker oynamıyorum, temel hızı girince diğerleri ona bağlı olarak ayarlanan oranda düzenleniyor.

Son düzenleme:
Hız ayarını yaparken ben de sadece en üstteki ayrı değiştiriyorum. Dediğiniz gibi o hıza göre ayar veriyor diğerlerine.

Bu videoda kalibrasyon ayarı yapıyor. Ben ne kadar denediysem böyle stabil çıktı alamadım. Adam hangi ölçüyü isterse o ölçüde çıktı alabildiğini iddia ediyor. Anlamadım bu işi :)

Ben o tip bir ayar yapmadım.

Burada sadece mekanik kısmın ayarı yapılıyor. Kalibrasyondan sonra aynı parçayı farklı katman yüksekliği ya da sıcaklıkta bassan bile sapmalar başlar yani o değişikleri telafi edip her seferinde aynı çıktıyı alamazsın.

Benim izlediğim videolarda tasarımı yapan kişi montaj parçalarında test baskıları alıyor ona göre ayar veriyor, tek kalemde işi bitiren görmedim.

Hız için Ender 3 V2 arayüzünde de bazı değerler vardı, sanırım biraz da o ayar engelliyor üst sınırları ama hangi kaynaktan okuyup ne yaptığımı hatırlamıyorum.

Mevcut durumda en basit hız iyileştirmesi nozülü 0.6mm'ye çıkararak oldu. Hotend biraz geride kaldığından hızı düşürdüm gerçi ama gene de artıdayım.

Son düzenleme:
Ben o kalibrasyon ayarlarını denedim baktım olmuyor varsayılan ayarlara döndürdüm. Bir yere ölçülü parça uydurmak işkence olabiliyor.

Aksilik çıkmazsa akşam kesme biçme işleriyle ilgilenicem. Gelişmeleri paylaşırım. En son yaptığım geliştirmelerle ilgili bi konu açmayı düşünüyorum zaten.

Noctua kullananlar voltaj düşürücü de kullanıyor çünkü sistem 24V, Noctualar ise 12V. Hotend fanı öndeki ve hep aktif, plastiği soğutan yandaki blower/salyangoz fan devrini ihtiyaca göre slicerdan ayarlayabiliyorsun yani harici olarak yapma.

Bence önce yeni bir duct tasarımı seçip ona göre fan değişimine git.

Ben hotend fanı olarak 5cmlik noname 24V fan kullanıyorum, bence sesi fena değil, salyangoz ise her durumda işi berbat ediyor, o da noname 24V. Sessiz bir salyangoz benim için temel ses sorununu çözer. Konuyu okuyanlardan sessiz salyangoz fan kullanan varsa 24Vluk, marka model yazarlar belki.

@kqqk13
Ekleme: PSU içindeki fanı değiştirebilirsin belki, bendeki Ender 3 V2 PSU fanı 12V. Daha yüksek ayak ile aşağı doğru çıkıntı yapacak şekilde büyük çaplı ve kalın fan takabilirsin.

Bir de kötü haber: Anakart fanı da hotend fanı ile birebir aynı.
Ekte PSU kablo görsellerini paylaşıyorum, söküp de toplamada sorun yaşayanlar için.
Eki Görüntüle 1154638
Eki Görüntüle 1154639
Eki Görüntüle 1154643Eki Görüntüle 1154644Eki Görüntüle 1154645
Normalde yapma planım yoktu. PSU için fan alınca arkası da geldi. Altta 12V Be Quiet! fan kullandım, 92mmlik. Anakart fanını 10V'da, PSU'yu olduğu gibi 12V'da kullanıyorum.
Tabla üstündekiler laptop fanları, hotendi soğutan Core 2 duo öncesi laptobumdan kalan bir fan. Diğeri eski bir Dell Latitude fanı ama sıfır ve orijinal.
Thingiverse'de tabla altı fan tasarımları mevcut ama ben direkt printerın metal kapaklarına delik açtım, tavsiyem de bu yönde.
Eki Görüntüle 1154651
Satsana duct tasarımını güncellemek yerine adaptör çizip onları kullandım, açıkçası kablo karmaşasından sonra ductı özelleştirme hevesim pek kalmadı.

Merhaba fanlar da bulunan turuncu adaptorlerin stl dosyaları sizde mevcut mu, bende ki olanlar abs basarken yamuldu tasarımı bulamıyorum hiç bir yerde

Technopat Haberler

Geri
Yukarı