Endüstri mühendisliği mi makine mühendisliği mi?

Rica ederim. İçinden ne geliyorsa onu yap. Hiçbir şeyi çöp etmiyorsun farklı bir alana yönelince merak etme. Benim bir akrabam yıllar önce Boğaziçi makine mühendisliğini yarıda bırakıp hukuk okumuştu ve şu an işinden mesleğinden gayet memnun. Hiçbir karar için geç değildir çünkü sonraki tüm hayatında ne yapacağını belirleyen şey o. Bu durumda ne yapmak istiyorsan onu yapmanı öneririm.

Hocam merhaba bu sene sıralamam 69k geldi. Beklenmedik bir sonuç oldu benim için. Makine mühendisliği yazmayı düşünüyorum fakat kiminle konuşsam önü açık değil tercih etme puanın ziyan olur diyorlar ama ben diğer mühendislikleri ne derece severek yapabilirim bilmiyorum. Endüstri mühendisliğine baktım muhteşem üniversitelerde gelmiyor tabii ki. Bana fikir verebilir misiniz, şu anki kontenjanların azaltıldığı bir durumda makine ya da endüstri seçmek ne derce mantıklı?

Hocam merhaba bu sene sıralamam 69k geldi. Beklenmedik bir sonuç oldu benim için. Makine mühendisliği yazmayı düşünüyorum fakat kiminle konuşsam önü açık değil tercih etme puanın ziyan olur diyorlar ama ben diğer mühendislikleri ne derece severek yapabilirim bilmiyorum. Endüstri mühendisliğine baktım muhteşem üniversitelerde gelmiyor tabii ki. Bana fikir verebilir misiniz, şu anki kontenjanların azaltıldığı bir durumda makine ya da endüstri seçmek ne derce mantıklı?
Hocam endüstri mühendisliğinin bariz bir iş tanımı yoktur, sistemi yönetmeyi analiz etmeyi optimize etmeyi sağlayan mühendisliktir. Bu yüzden bir fabrikadan tut da bir dönerci işletmesinin analiz optimizasyon kısmında bile çalışabilir. Makine ise bir çok disiplini içinde barındıran çok geniş bir alandır. Genel çalışma alanları daha fizik ve matematik ağırlıklı olsa da kendinizi ne yöne götürdüğünüze göre bir sürü iş alanı vardır. Günümüz dünyasında hele Türkiye'sinde çok övülen daha garanti gözüyle bakılan işlerde bile (Türkiye'de tıp fakültesi hariç) her zaman bir risk olacaktır. Örneğin Sabancı Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesinde okuyan üç ayrı bilgisayar mühendisi 4. sınıf ve ortalamaları iyi arkadaşım anca staj vs. bulabildi. Buna karşın yine Gebze Teknik Üniversitesinde okuyan makine mühendisliği öğrencisi iki arkadaşım da çok güzel iki firmada stajını şu an yapıyor. Kısaca güzel kardeşim, eğer ki bir bölüm varsa önce o bölüme yönelmek lazım. Sonra sıralamana göre o bölümde seni geliştirecek, eğitimi de üniversite yaşamını da sana iyi verecek, piyasada az çok bir ismi güvenilirliği olacak bir üniversite var mı ona bakmak lazım. Eğer araştırmaların sonrasında olmadığını düşünüyorsan sınava yeniden hazırlanmanı öneririm. Ben kendi dönemimde 30K yapmıştım, makine istiyordum. Yıldız Teknik ve Gebze Teknik arasında kaldım. Kendi açımdan ulaşım, İngilizce diploma, hocalarla görüşüp bir fikir alma vs. gibi etmenler dolayısıyla puanı daha düşük de olsa Gebze Teknik yazdım. Puanı daha iyi diye her türlü seni tatmin eder diye bir durum da yok, gerekçelerine uygunsa yaptığın sıralamayla da eğitimi bağlantıları güzel okullar bulabilirsin hocam.

Endüstri mühendisliği konusuna gelirsem, daha üniversitenin bağlantılara sahip olması gerektiği bir alan olduğunu düşünüyorum çünkü daha sosyal bir mühendislik. Endüstride çok iş alanı var evet ama birçok üniversiteden de mezun var. Piyasada işini daha alanına uygun ve güzel paralarla yapmak istiyorsan nispeten daha bilinir üniversiteler endüstri mühendisliği özelinde bence bir tık daha önemli olabilir makine mühendisliğine göre.

Hocam benim de 68 K geldi ben de makine yazmayı düşünüyorum 😀 Osmangazi 79 bin ile kapatmış ayrıca onun ve hatta ortalama 40-120 K arası sırlamadaki makine bölümlerinin kontenjanı 5 kişi artmış.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı