Enerji nedir?

mamba17

Femtopat
Katılım
21 Ağustos 2023
Mesajlar
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar sorum basit enerji nedir? Enerjinin yapı taşı var mıdır? Her şey enerji midir? Kütle enerjiyi mi oluşturur yoksa enerji mi kütleyi oluşturur? Enerji nerede depolanır? Enerjinin gerçekten türleri (kinetik, potansiyel, sıcaklık) var mı? Enerjiyi ne oluşturur?

Bu soruyu internette araştırdığımda veya okuldaki hocalara sorduğumda alabildiğim en iyi cevap şu oluyor:

"Bak enerji iş yapabilme kapasitesidir/yeteneğidir. Enerji hareket etmemizi sağlar. Örneğin kinetik enerji bir cismin hızından dolayı sahip olduğu enerjidir..." vb.

Ancak bu çok soyut/teorik bir açıklama. Günümüz fizik biliminde gerçekten enerjinin nasıl bir şey olduğunu biliyor muyuz? Yoksa sadece günlük hayattaki etkilerini mi gözlemleyebiliyoruz? Bilen bir arkadaş bizi aydınlatabilir mi?
 
Bulunduğumuz evrende saf enerji diye bir şey yok. Enerji formlar halinde bulunur. Bunların bazıları kinetik enrerji (kütleli cisimin hızından dolayı sahip olduğu enerji. Ek olarak kuantum mekaniğinde ve rölativite de kütlesiz parçacıklarında kinetik enerjisi vardır.), potansiyel enerji (konumundan dolayı sahip olduğu enerji) ve kütlesinden dolayı sahip olunan enerji gibi birçok formda bulunabiliyor.

Enerjinin yapı taşı var mıdır?

Bu soru bana kalırsa enerji formlarına göre değişir çünkü ısı gibi termal yollarla aktarılanbilen enerjiler fotonlar sayesinde bir cisimden diğer cisime aktarılır. Burada iki cisim arasında ısı alışverişi yapılan şey aslında fotonlardır. Sonuç olarak fotonlarda bir enerji formu olduğu için yapı taşı denilebilir mi emin değilim.

Enerji nerede depolanır?

Enerjinin formlarına bağlı olarak nasıl depolandığı değişebilir. Mesela kondansatör elektrik enerjisini elektrik alanda depolarlar.

Kütle enerjiyi mi oluşturur yoksa enerji mi kütleyi oluşturur?

E = mc^2 (tam formu bu değil) göre kütle de bir enerji formudur.
 
1- Enerji nedir? Gizil güç, saklı güç.
2- Enerjinin yapı taşı var mıdır? Enerjinin yapı taşı atomun kendisi de (atom bombası) olabilir ultraviyole (UV=yüksek enerjili elektromanyetik dalgalar, X, kızılötesi ışını olarak olabilir, enerjinin sabit ve tek bir tanımlaması yoktur.
3- Her şey enerji midir? Hayır, güneş ışınları UV ve kızılötesi ışınlarını içeren bir ışık radyasyonu enerjisidir, ısı ve ışıkla güneş kollektörlerinde ısı, solar panellerde elektrik enerjisine farklı amaç ve yollarla kolayca dönüşebilir. Yerdeki duran taşın, yüksekteki suyun potansiyel enerjisi vardır, taş yuvarlanıp aşağılara düşerken alt seviyedeki evleri bu esnada büyük kinetik enerjiye dönüşürken yıkabilir, buna karşın su barajlardan aşağıya kontrollü olarak düşerken (akarken) türbinleri çevirip alternatörlerle elektriğe dönüşebilir.
4- Kütle enerjiyi mi oluşturur yoksa enerji mi kütleyi oluşturur? E=m* c 2 formülüne göre birbirine dönüşebilir. Büyük patlamada enerji kütleyi yani evreni oluşturdu, atom, hidrojen bombasında ise kütlenin bir kısmı E= m * C 2 'ye göre çok büyük bir enerjiye dönüşür.
5- Enerji nerede depolanır? Isı enerjisi ısıyı emen tuğlalarda, güneş kolektörleriyle ısı enerjisi olarak ısıtılıp depolanabilir. Elektrik enerjisi akülerde ve şarjlı pillerde kimyasal enerji olarak depolanır, atom pillerinde atom enerjisi olarak depolanır, elektrik enerjisi olarak pilden alındığında ne tür bir enerjiyle çalışıyorsa o enerji pil içinden harcanıp tüketilir.
6- Enerjinin gerçekten türleri (kinetik, potansiyel, sıcaklık) var mı? Evet, enerjinin kinetik, potansiyel, kimyasal, nükleer (atom) elektrik, UV (ultraviyole) yüksek enerjili ışık radyasyonu enerjisi olarak çok değişik türleri (değişik fazları) bulunur.
7- Enerjiyi ne oluşturur? Vücuttaki enerjiyi besinlerin vücuttaki hücrelerde yakılması, odunun ısı ve ışık enerjisini iç kimyasal enerjisi olarak havada yanıp yükseltgenirken C02, H2O ve daha basit moleküllere dönebilmesi, atom enerjisini atomun parçalanıp daha farklı elementlere dönüşürken oluşan kütle kaybı (E=m * C 2 formülü gereğince) ortaya çıkarır. Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı