Eril enerji ve dişil enerji gerçek mi?

Katılım
25 Mart 2023
Mesajlar
107
Makaleler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle iyi akşamlar, cidden eril enerji ve dişil enerji gerçek mi, gerçekse nasıl çalışıyor? Ve neyden kaynaklanıyor? Yoksa çevrenin etkisi ile oluşan psikolojik bir etki olabilir mi?
 
Eril enerji dediğimiz şey erkekler için kullanılan; rekabetçi, lider, kararlı gibi ifadelerdir. Dişil enerji de yumuşak, sempatik, şefkatli anlamına gelir. Bu ikisi de tamamen içgüdüseldir. Bunlar direkt olarak cinsiyetlerle ilişkilendirilir ve taşıdığı anlam dışında bir çok anlam yüklenir. Genellikle bu anlam yüklemeler çeşitli travmalar ve psikolojik yaralardan kaynaklanır.

Eril enerji ve dişil enerji gerçektir. Ve bunlar tanınabilir içgüdülerdir. Mesela bir adam rekabetçi ve lider ruhluysa bu adam eril enerjilidir. Veyahut bir kadın şefkatli ve sempatikse bu kadın dişil enerjilidir.

Çoğu kişi safsata vs. diyor ancak safsata değildir. Safsata demelerinin sebebi de kulak dolma bilgilerdir. Çoğu kişi eril/dişil enerjiyi bel altı olarak tabire ediyor ancak alakası bile yoktur.

Yani gün sonunda bakacak olursak gerçektir.
 
Bu enerji, aura, burc murc kavramlarina gore yasamini sekillendiren insanlarda gram kafa yok. Bundan para kazananlari kapsam disina aliyorum.

Zaten bilimsel bir temeli de yok.

Sadece burc olayinda yapilan iddialarin astrofizik temeli varmis gibi triplere girdigi icin daha inandirici geliyor kimilerine.
 
Psikolojide bu konuyla ilgili de görüşler mevcut, Jung bunu anima-animus kavramları ile açıklamış. Animus, kadının bilinç dışı erkek tarafı, anima ise erkeğin bilinç dışı kadın tarafıdır. Kadın-erkek ilişkilerinde iki tarafın uyumlu anlaşabilmesi için sahip olduğu anima-animus sayesinde birbirlerine empati yapabilir ve ona göre anlaşırlar. Bana göre karşı cinsi önceden tanıyormuşluk hissinin altında yatan neden için kendi anima veya animusunu onda gördüğün zaman gerçekleşiyor. Bilinç dışı erkek veya kadın tarafı demiştik, bu da karşı tarafın davranışlarında bilinç dışı yansır, sen de bunu bilinç dışı sezerek uyumlu birliktelik öngörüsünde bulunursun.

anneden alınan dişil yön için edilgen, şefkatli, duygulu babadan alınan eril yön için yönlendiren, dominant, koruyucu bunların mizaca yansıma biçimi için enerji diye hitap etmek olmasa da kavramdan söz edebiliriz.

Buna ilaveten şunu da belirtmek istiyorum (kişisel teorim), kişinin sahip olduğu eril veya dişil yönü, baba ve annesinden aldığı yönler(mizaç) olduğunu söylersek, karşı cins iletişiminde kendi iç anne-baba (dişil-eril) yönünü sezdiğin zaman, Oedipal döneme regresyon gerçekleştiğini varsayarsak (bu dönemi freud, 3-6 yaş arası erkek çocukların anneyi, kız çocukların babayı arzuladığı dönem olduğunu söyler) geçmişteki arzuları tekrar gün yüzüne çıktığı için aşık olma olayı söz konusu olabilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı